"Mēs redzējām, kā viņš dziest." Mārtiņa Rītiņa tuvinieki atklāti par pēdējām šefpavāra dzīves dienām (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mārtiņš Rītiņš.
Mārtiņš Rītiņš. Foto: Zane Bitere/LETA

Pagājušās piektdienas rītā Stradiņa slimnīcā pulksten 9.15 izdzisa 72 gadus vecā šefpavāra dzīvība. Nu viņa tuva draudzene Linda Apse atklāja, kā noritēja iemīļotā šefpavāra pēdējās dzīves dienas. 

Visas šīs garās un vēl gaistošu cerību pilnās nedēļas slimnīcā šefpavārs Mārtiņš Rītiņš nebija viens. Viņam blakus bija viņa draudzenes Lindas Apses bērni – topošie mediķi Renāte un Ingus, kas rūpējās par viņu.

Renāte bija tā, kas Mārtiņu uzmanīja, kad viņš sasirga ar Covid-19, un pēc Ziemassvētkiem nogādāja slimnīcā, jo veselība pēkšņi pasliktinājās.

Sarunā ar "Privāto Dzīvi" Renāte un Ingus atklāja: "Mēs zinājām, ka nāve var būt agresīva un nežēlīgi sāpīga, un tā var būt arī mierīgi dziestoša. Mēs redzējām, kā dziest Mārtiņš, un tas deva mums priekšstatu, ka no dzīves var aiziet klusi un cēli. Mārtiņ, Tu biji paraugs, kā ar paceltu galvu iziet cauri vissarežģītākajiem dzīves pārbaudījumiem nesūdzoties un nevaimanājot, bet darot!"

Apzinoties, cik bīstamā situācijā ir Mārtiņš, februāra sākumā pie viņa uz slimnīcu devās Rītiņa brāļi Jānis un Andrejs. Mārtiņam tad jau simtprocentīgi tika padots skābeklis, viņš lietoja medikamentus, kas paaugstināja pārāk zemo asinsspiedienu, un antibiotikas, kas ārstēja iekaisušās plaušas.

"Bērni man teica: "Mammu, ja redzētu, cik Mārtiņš ir mierīgs, ka viņš ir aprūpēts un viņam nekas nesāp, tev būtu daudz vieglāk," atminējās Linda. Viņa nepaguva no drauga atvadīties klātienē.

"Mana pēdējā saruna ar Mārtiņu bija naktī, pirms viņu aizveda uz reanimāciju. Tā bija jauka un gaiša, mēs pat pasmējāmies. Nezinu, cik lielā zāļu ietekmē tobrīd viņš bija, bet slimnīcas personālam Mārtiņš paguva sagādāt amizantus mirkļus. Piemēram, kādā reizē viņš māsiņām esot lūdzis, lai atnesot austeres un vīnu," atklāja Linda.

"Zinu, ka Mārtiņš negribētu, lai visi ilgi bēdājamies un nīkuļojam. Viņš priecātos, ja mēs turpinātu darīt pasauli labāku," sacīja Linda. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu