Krievijas Olimpiskās komitejas daiļslidotāja Vaļijeva pārtrauc klusumu par dopinga skandālu (29)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kamila Vaļijeva
Kamila Vaļijeva Foto: EPA/Scanpix

Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) daiļslidotāja Kamila Vaļijeva sarunā ar Krievijas Pirmo kanālu pārtrauca klusumu par skandālu saistībā ar viņas pozitīvajām dopinga analīzēm.

Kā zināms, Vaļijeva šobrīd atrodas lielākā Pekinas olimpisko spēļu skandāla pašā epicentrā. 

15 gadus vecās daiļslidotājas aizvadītajā gadā uzrādītie dopinga testi izrādījās pozitīvi. Sākotnēji Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) jaunajai sportistei piesprieda pagaidu diskvalifikāciju, vēlāk to atceļot.

Šāds RUSADA lēmums tika iesniegts Starptautiskās Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), tomēr daiļslidotājai tā arī diskvalifikācija netika piespriesta. Līdz ar to viņa varēs piedalāties individuālajās sacensībās.

Šajā jautājumā ir daudz un dažādu viedokļu. Beidzot izteikusies arī pati Vaļijeva.

"Šīs pēdējās dienas man ir bijušas ļoti grūtas. Varētu teikt, ka man vairs nav emociju. It kā esmu priecīga, bet tajā pašā laikā esmu arī nogurusi," norādīja Vaļijeva.

Jaunā daiļslidotāja gan pauda prieku par iespēju startēt individuālajās sacensībās: "Katra diena, kad varu iziet uz ledus, uzstāties, nevis vienkārši sēdēt un fanot, ir kā dzimšanas diena."

Runājot par CAS pieņemto lēmumu, Vaļijeva skaidroja, ka paskaidrojuma sniegšanas un gaidīšanas process bijis ļoti nogurdinošs: "Es tur sēdēju septiņas stundas. Mums bija viena 20 minūšu pauze. Es vienkārši sēdēju un klausījos. Tas bija ļoti grūti."

"Acīmredzot tā ir viena no fāzēm, kurai man jāiet cauri. Pieaugušo dzīve savā ziņā mēdz būt negodīga," piebilda sportiste.

Kā pirmdien paskaidroja CAS, lēmums ļaut startēt Vaļijevai pamatots ar "īpašiem apstākļiem", tostarp ņemts vērā, ka ROC sportiste ir "aizstāvāmā persona" - proti, nepilngadīga.

Lai gan Vaļijeva varēs iziet uz starta individuālajās sacensībās, dopinga jautājums joprojām paliek atklāts. Vaļijeva atzinusi, ka viņas asinīs atrastās trimetazidīna pēdas bijušas saistītas ar netīšu padzēršanos no tās pašas glāzes, kurā bija vectēva sirds medikamenti.

"Viņas arguments bija tāds, ka aizliegtā viela bijusi viņas vectēva zālēs," teica Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pārstāvis Deniss Osvalds.

Tāpat SOK pirmdien paziņoja, ka gadījumā, ja Vaļijeva olimpisko spēļu turpinājumā izcīnīs kādu godalgu, apbalvošanas ceremonija nenotiks.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu