ReTV: Spriedze Ukrainā pieaug. Kam vajadzētu gatavoties Latvijas iedzīvotājiem? (41)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas militārie spēki.
Ukrainas militārie spēki. Foto: AP/Scanpix

Krievijas militārās tehnikas un karavīru izvietošana Ukrainas pierobežā rada spriedzi ne tikai iesaistītajām valstīm, bet arī Latvijai, vēsta kanāls "ReTV".

Iepirkt konservus, pārtiku, iemācīties dzīvot bez elektrības – tā šajā Ukrainas kara krīzē pēdējā laikā raksta daži sociālo mediju lietotāji. Aizsardzības ministrijā "ReTV" norāda, ka Latvijai šobrīd nekas nedraud.

"Mums ir jāskatās nopietni, bet jāskatās ar pārliecību, bez bailēm, jo pašlaik tieši Latvijai nekas nedraud.

Mūsu robežas ir drošas, bet, protams, blakus mums ir neparedzams kaimiņš, no aizsardzības nozares esam visu laiku pilsonisko sabiedrību brīdinājuši un teikuši – mīļie draugi, mūsu buklets 72 stundām dažādām krīzēm (var nedarboties telefoni, var būt kiberuzbrukumi, var būt kaut kāds). Parūpējieties par to, ka šādi pārsteigumi nāk, tad jūs būtu labāk sagatavoti," saka Artis Pabriks, aizsardzības ministrs (AP).

ASV prezidents Džo Baidens publiski minējis jau datumu, kad Krievija varētu uzbrukt. Eksperti Latvijā atzīst – ja Krievija tomēr uzbruks Ukrainai, arī Latvijas drošība būs apdraudēta.

"Saasināsies, protams, rietumu attiecības ar Krieviju, kas nozīmē, ka būs papildu sankcijas, dažādi cenu pieaugumi, ekonomiska rakstura problēmas. Nevaram izslēgt atsauces no Krievijas puses, kas kaut kādā mērā ir pierasts, kiberuzbrukumi institūcijām," saka Artis Pabriks.

Līdzīgi kā vairākas citas rietumu valstis, arī Ārlietu ministrija Latvijā piesardzības nolūkos aicinājusi Latvijas pilsoņus izbraukt no Ukrainas. Aptuveni 900 latviešu Ukrainā uzturoties pastāvīgi.

"Ārlietu ministrijas piektdienas vakarā izsūtītās ārkārtas īsziņas ir sasniegušas 2000. Mēs pieņemam, ka šie 2000 Latvijas valstspiederīgo ir visdrīzāk īslaicīgi devušies apmeklēt Ukrainu. Pie mums nav neviens valstspiederīgais vērsies pēc palīdzības izceļošanai, jo pārvietošanās iespējas šobrīd labas, visi transportlīdzekļa veidi ir pieejami," pauž Jānis Beķeris, Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Komentāri (41)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu