VIDEO ⟩ Raidījums skaidro, kāpēc kādai sievietei dezinfekcijas līdzeklis veikalā izraisa alerģisku reakciju (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: aerogondo2/shutterstock

Dodoties uz tirdzniecības centru Jelgavā, Laura izmantoja veikalā pieejamo dezinfekcijas līdzekli. Pēc tā lietošanas viņai uz ādas parādījās alerģiski izsitumi, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Izmantoju dezinfekcijas līdzekli, un pēc konsistences tas jau likās jocīgs. Tā bija vaskam līdzīga konsistence, aizbraucu mājās nomazgāju ar ziepēm rokas, bet ādas kņudināšana turpinājās," stāsta Laura.

Alerģisku reakciju Laurai līdz šim nav bijis ne reizi, tāpēc šobrīd ir satraukta par paliekošajām sekām uz organismu, izmantojot veikalos pieejamos dezinfekcijas līdzekļus.

"Es nodezinficēju rokas ap plkst. 11.30. Jau tajā pašā mirklī, kad dezinfekcijas līdzeklis bija uz rokām, parādījās apsārtums, sāka pampt rokas, un man bija jādzer arī zāles. Šobrīd nevaru nomazgāt rokas ar siltu ūdeni, jo ļoti kairina," tā Laura.

Tirdzniecības centra pārstāve atzīst, ka "Vivo centrā" Jelgavā un arī citos veikalos izvietotajos stendos tiek izmantoti atzīti dezinfekcijas līdzekļi – šajā gadījumā tas ir Somijā ražots līdzeklis "Erisan Etasept", kurš satur gan etanolu, gan arī dažādas ādu kopjošas vielas – glicerīnu un mitrinošas eļļas, kas novērš ādas sausināšanu. Lai dezinfekcijas līdzekļus varētu Latvijā tirgot un lietot, Veselības inspekcija uzrauga, vai komersants ievēro noteiktās prasības un līdzekļa sastāvā ir lietošanai atļautās vielas.

Dermatoloģe smalkos izsitumus sauc par alerģisku kontaktdermatītu, ko pastiprina arī sausā āda.

"Šādas ādas reakcijas nevarētu būt visiem cilvēkam.

Tā kā pēdējos divus gadus mēs visi cītīgi izmantojam dezinfekcijas līdzekļus, ādas kairinājuma reakcijas ir iespējamas, un šo reakciju izraisa obligāts kairinājums. Dezinfekcijas līdzekļu lietošana neizslēdz arī ādas zvīņošanos un apsārtumu," tā dermatoloģe Elga Sidholma.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu