Aizsardzības ministrija bieži saņem informāciju par viltus profiliem, kuros Artis Pabriks redzams ASV bruņoto spēku formas tērpā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.
Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Foto: Evija Trifanova/LETA

Aizsardzības ministrija (AM) bieži saņem informāciju par viltus profiliem ar tiešu vai netiešu atsauci uz aizsardzības ministra Arta Pabrika (AP) identitāti, bieži tiek izmantotas foto montāžas, kurās ministrs redzams ASV bruņoto spēku formas tērpā.

Zinot, kādi ir ministra oficiālie konti, par viltvāržiem ziņojuši gan AM partneri un kolēģi citās valstīs, gan sociālo tīklu lietotāji, kuri nonākuši kontaktā ar viltvāržiem.

Daudzos gadījumos ministra publicitātes attēli tiek pārveidoti, arvien biežāk tiek izmantotas foto montāžas, kurās redzams ASV bruņoto spēku formas tērps. Tas liek pieņemt, ka vismaz daži no šiem profiliem var tikt uztverti kā centieni mērķtiecīgi diskreditēt gan Latvijas, gan ASV aizsardzības nozari, vērtē AM.

AM ir veikusi "konkrētus soļus, lai ar mums pieejamajiem resursiem uzlabotu situāciju". Visi ministra konti sociālajās platformās ir oficiāli apstiprināti un atpazīstami pēc zilās krāsas nozīmītes - bieži vien tas palīdz cilvēkiem daudz ātrāk saprast, ka ar viņiem sazinājies krāpnieks. Visa AM rīcībā esošo informāciju par šādiem kontiem tiek apkopota, kā arī par tiem ziņots "Facebook" noteiktajā kārtībā.

""Facebook" un Instagram" lietotāju drošība būtu jāstiprina un šādās situācijās jānodrošina iespēju saņemt atbalstu. Līdz šim esam apkopojuši un ziņojuši par vairāk nekā 100 viltus kontiem, taču atbilde lielākoties bijusi negatīva. Diemžēl mūsu pieredze liecina, ka platformas nodrošinātie rīki bieži vien automātiski noraida mūsu pieprasījumus padziļinātāk izpētīt šādus individuālus gadījumus," norādīja ministrijā.

AM pauda cerību, ka "Facebook" pievērsīs papildus uzmanību lietotāju drošībai savās platformās un par prioritāti uzskatīs iespēju attīstīt rīkus, kas ļautu atbilstoši izvērtēt un apturēt viltus kontu darbību.

"Patlaban, izmantojot visus platformās pieejamos rīkus, turpinām ar šo kontu darbību cīnīties, taču vēlamies vēlreiz aicināt ikvienu pievērst īpašu uzmanību savai un savu tuvinieku drošībai sociālajos tīklos un interneta vidē kopumā," piebilda ministrijā.

Jau ziņots, ka kādu sievieti Lielbritānijā savaldzinājuši "mīlas krāpnieki", kā rezultātā viņa zaudējusi tūkstošiem mārciņu. Krāpnieki izmantojuši Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika fotogrāfijas.

Kā vēsta britu izdevums "Metro", Šārona Bulmere internetā sāka sarakstīties ar amerikāņu karavīru vārdā Mērfijs Taunsends.

Viņu sarakste sākās 2020. gadā, kad Taunsends sociālajā tīklā "Facebook" sāka sarunu ar 51 gadu veco Bulmeri, sakot, ka jūtoties vientuļš.

Krāpnieki uzdevās par 56 gadus vecu vīrieti no Vašingtonas, kuram esot 17 gadus veca meita Helēna. Viņš esot karavīrs un atrodoties bruņoto spēku bāzē Rakā, Sīrijā.

Vēlāk krāpnieki sarakstes laikā no sievietes izmānījuši naudu, kas it kā bijusi vajadzīga lidmašīnas biļetēm un ārstēšanās izdevumiem. Divarpus gadu laikā krāpnieki ar viltus profila palīdzību no sievietes izvilinājuši aptuveni 95 000 eiro.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu