"Es nekad nezinu, uz ko mans ķermenis reaģēs nākamreiz." Sportiste, kurai ir alerģija no visa - pat saviem matiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Born Different/ Facebook

22 gadus vecajai sportistei Natašai Koutai no Lielbritānijas ir alerģija pret visu - arī pašas matiem. Alerģiskās reakcijas būtiski ietekmē viņas dzīvi, taču tas netraucē piepildīt sapņus un gūt panākumus vingrošanā, vēsta "Born Different".

Sievietei ir atklāta dzīvībai bīstama diagnoze, kas saistīta ar tuklo šūnu darbību. Parasti, cilvēkam sajūtot nātres dzēlienu, uz ādas parādās neliels niezošs apsārtums, taču Natašas ķermenis slimības dēļ izdala pārāk daudz dažādu ķīmisko vielu. Turklāt tas notiek pat tad, kad blakus nav neviena kairinātāja, kā šajā gadījumā nātres.

"Es nekad nezinu, uz ko mans ķermenis reaģēs nākamreiz," atzīst jaunā sieviete.

Tuvojoties 2012. gada noslēgumam, sievietei parādījās pirmās alerģiskās reakcijas no augļiem. Kad viņa ēda ābolu, sievietes lūpas nelāgi niezēja un pārklājās ar nelielu ādas kārtiņu, atgādinot tulznu. Sākumā šāda reakcija bija tikai no āboliem, taču pēc tam arī no zemenēm un tomātiem.

Nataša devās pie ārsta, un sākotnēji viņai tika noteikta cita diagnoze. Sešus mēnešus vēlāk viņa kādudien satikās ar draugiem. Lai gan sieviete nebija neko jaunu ēdusi vai dzērusi, viņai pēkšņi pasliktinājās pašsajūta.

"Nākamā lieta, ko atminos - ka man kaut ko injicē. Viņi man uz sejas uzlika skābekļa masku, un es zaudēju samaņu."

Lai gan sieviete bija piedzīvojusi dzīvībai bīstamu alerģisku reakciju, ārsti centās sievieti nomierināt, sakot, ka tā droši vien ir nejaušība un šādi gadījumi ir bijuši arī citiem pacientiem. Mediķi pēc savas pieredzes pieļāva, ka šādas situācijas neatkārtosies. Tomēr, kopš sievietei atklāta patiesā diagnoze, slimnīcā viņa ir bijusi ļoti daudz reižu.

Nataša sevi raksturo kā neatlaidīgu un spītīgu cilvēku. Viņai patīk vingrošana, jo tā palīdz psiholoģiski tikt galā ar grūtām dienām. Sportistei dažbrīd rodas alerģija pašai no sava ķermeņa:

"Man rodas alerģiska reakcija no matu augšanas. Tiem augot, man parādās tulznas un rodas dedzinoša sajūta. Tā ir pilnīga agonija."

Šī iemesla dēļ sieviete izvēlas neaudzēt garus matus, lai nemocītos sāpēs.

"Man vienkārši vajag panākt, lai man piestāvētu šāds izskats. Man nav palikuši citi izvēles varianti," viņa pajoko.

Viņa stāsta, ka alerģisko reakciju intensitāte var būt dažāda. Tā var būt pavisam viegla, kad sieviete jūtas nomākta, rodas nieze un nogurums. Sliktākajos gadījumos reakcijas var būt dzīvībai bīstamas, kā, piemēram, svilinoša sajūta mēlē vai rīklē.

Sportiste ir saglabājusi attēlus, kuros redzams viņas ķermenis dažādu reakciju ietekmē. Šie attēli viņai palīdz saprast savu ķermeni, jo bieži vien sieviete pati šīs situācijas nespēj atcerēties.

"Es nevaru darīt tādas lietas, kuras dara lielākā daļa 22 gadu veco meiteņu, - es nedrīkstu lietot alkoholu. Es nevaru tam pat pieskarties."

Natašas mamma Adele mājās gatavo tikai tādas maltītes, kuras ēdot Nataša var justies droša par savu veselību. Tas ierobežo ēdienkarti arī jaunās sievietes vecākiem.

Šūnu darbība ietekmē sievietes smadzenes. Viņa nejūt savas rokas, sākot no elkoņiem uz leju, kā arī apakšstilbus. Kad viņa stāv uz vingrošanas stieņa, sportiste nejūt, kur atrodas viņas kājas. Nataša vienmēr skatās lejup uz stieni, lai to saprastu.

Jaunā sieviete pavada daudz laika, trenējoties vingrošanā. Sporta zāles vidē ir daudz traucēkļu. Citas sportistes lieto izsmidzināmos ķermeņa aromātus, tāpat arī sporta zālē gaisā lido dažādas putekļu daļiņas. 

"Esot ārā un sacenšoties, varu parādīt citiem, ka arī cilvēki ar veselības problēmām patiesībā var darīt dažādas lietas."

Tomēr veselības problēmas nav atturējušas Natašu no vingrošanas. Lai gan Nataša nevar sacensties ar citām sportistēm, kurām nav šādu likstu, taču viņa sacensībās ir ieguvusi dažādas medaļas un balvas. 2015. gadā Lielbritānijā viņa tika atzīta par gada cilvēku sportā cilvēkiem ar invaliditāti. Tādā veidā Nataša ar savu neatlaidību ir ieguvusi atzinību arī nacionālajā līmenī. 

"Cilvēki man vienmēr jautā: "Kā tas var būt - vingrotāja, kurai ir alerģiska reakcija no vingrinājumiem?" stāsta Nataša. Sportiste atzīst, ka tā arī ir lielākā problēma, jo alerģisko reakciju dēļ ir ļoti grūti trenēties un strādāt.

"Es nekad nebūšu pasaulē labākā vingrotāja. Kamēr es to izbaudu un turpinu to darīt - es jūtos laimīga."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu