"Ja būs kaut mazākie draudi, tiks dota zibenīga atbilde." Talibi pārsviež karaspēku uz Tadžikistānas robežu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Radikālo islāmistu kustība "Taliban", kas sagrābusi varu Afganistānā, paziņojusi, ka pārsviež uz robežu ar Tadžikistānu profesionāli sagatavotus "bataljonus, kas ir apgādāti ar mūsdienīgu NATO tehniku un atbalsta helikopteriem", lai aizsargātu ziemeļaustrumu robežas.

Šīs karaspēka vienības uz turieni pārsviestas, lai aizsargātu robežas Afganistānas ziemeļaustrumos, un pagājušajā naktī tās "pārdislocētas uz nulles punktiem", mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstīja talibu bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Kari Fasihudins Fitrats.

"Ja būs vismazākie draudi no jebkuras kaimiņvalsts puses, tiks dota zibenīga atbilde.

Mūsu armija - mūsu gods," norādīja talibu pārstāvis, nepaskaidrojot, no kuras valsts puses varētu būt draudi.

Afganistānas ziemeļaustrumu provinces Badahšāna, Tahāra un Kondoza robežojas ar Tadžikistānu.

Par gaidāmo spēku pārsviešanu uz ziemeļu un ziemeļaustrumu robežām Fitrats pavēstīja pirmdien.

Runa bija par 10 000 karotāju, kas spēšot atvairīt jebkuru bruņotu uzbrukumu.

Viņš arī solīja, ka drīzumā būs gatavas lidmašīnas viņu atbalstam.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15. augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, kādu laiku bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6. septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Starptautiskā sabiedrība nogaida, kā talibi valdīs šoreiz un vai atgriezīsies pie vardarbīgajām metodēm un cilvēktiesību ignorēšanas, kas raksturoja talibu iepriekšējo valdīšanas laiku no 1996. gada līdz 2001. gadam.

Tikmēr sievietes Afganistānā lielākoties ir izslēgtas no sabiedriskās dzīves un vairums meiteņu vidusskolu joprojām ir slēgtas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu