Dombrovskis ar 200 domubiedriem nolēmuši aiziet no partijas "Republika" (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Politiķis Vjačeslavs Dombrovskis
Politiķis Vjačeslavs Dombrovskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Partijas "Republika" dibinātājs, līdzpriekšsēdētājs un Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis kopā ar ap 200 domubiedriem nolēmuši aiziet no partijas, jo neredz iespēju strādāt otra līdzpriekšsēdētāja Sanda Ģirģena vadībā, jo viņa izpratne par vērtībām nav pieņemama, norādīja Dombrovskis.

Biedri atgriezīsies darbā biedrībā "Republika 2030", un nākotnē plānots arī atrast ceļu, kā piedalīties 14.Saeimas vēlēšanās, atzīmēja politiķis.

Vaicāts par pašreizējo situāciju "Republikā" un to, ka pretējai pusei pievienojies arī valdes loceklis Jevgēnijs Koršenkovs, Dombrovskis norādīja, ka Ģirģena puse ir "atradusi nodevēju", kurš viņiem nodrošinājis vairākumu valdē.

Koršenkovs vēl pirms dažām dienām esot izteicis ļoti skarbus vērtējumus saistībā ar Ģirģena pusi, bet tagad "kādu savtīgu iemeslu dēļ ir apmetis kažoku un nodrošinājis vairākumu Ģirģenu kungiem", norādīja Dombrovskis. Politiķis atzīmēja, ka, ja nebūtu notikusi šāda nodevība, tad valdes locekļi Sandis un Kaspars Ģirģeni un Ēriks Pucens iepriekš plānotajā 26.februāra kopsapulcē būtu izslēgti no partijas.

Dombrovskis atzīmēja, ka šāda Koršenkova rīcība varētu būt saistīta ar to, ka viņam ticis norādīts, ka vairs nebūs iespējams strādāt jaunajā valdē, jo tiesas pirmajā instancē Koršenkovs esot atzīts par vainīgu nesaimnieciskā rīcībā. Attiecīgais tiesas spriedums gan vēl neesot stājies spēkā. Pēc politiķa rīcībā esošās informācijas, Koršenkovs nolēmis atbalstīt Sandi Ģirģenu, jo tā būšot iespēja tomēr palikt valdē.

Kā skaidroja Dombrovskis, iepriekš 26.februārī sasauktā kopsapulce nenotiks, jo to vairs nav jēgas rīkot, tāpēc ka Sanda Ģirģena pusei pašlaik ir vairākums valdē, kas ļaušot uzņemt viņiem lojālus un izslēgt "nelojālus" partijas biedrus.

Politiķis uzsvēra, ka pēc būtības neaiziet no "Republikas", bet gan "no "KPV LV", jo Sandis Ģirģens šādi esot izveidojis vēl vienu partiju "KPV LV", kas veidos konkurenci citām populistu partijām. "Man ar Ģirģeniem un citiem populistiem partijā nekā kopīga nevar būt," uzsvēra Dombrovskis, kurš norāda, ka, dibinot "Republiku", pieļāvis kļūdu, aicinot tajā piedalīties Ģirģenus un citus bijušos "KPV LV" biedrus.

Dombrovskis atzīmē, ka ļoti ātri esot saprasts, ka Ģirģena puse nevēloties ievērot "Republikas" vērtības, bet Sanda Ģirģena ""telefona stāsts" pielicis punktu pacietībai un cerībai, ka sadarbība vispār ir iespējama".

Kā ziņots, otras puses pārstāvis Saeimas deputāts Pucens aģentūru LETA informēja, ka "Republika" valde pirmdien ir izteikusi neuzticību politiskā spēka līdzpriekšsēdētājam Dombrovskim un pieņēmusi lēmumu organizēt biedru sapulci šī gada 5.martā, lai lemtu par partijas statūtu maiņu.

"Republikas" valde izteikusi neuzticību Dombrovskim saistībā ar aptuveni 300 cilvēku kavēšanu uzņemt biedru rindās, no kuriem aptuveni 250 pārstāvējuši partijas republikāņu flangu.

Saskaņā ar Pucena pausto, partijas valde sēdē, kurā piedalījās četri no sešiem valdes locekļiem - Ģirģeni, Pucens un Koršenkovs - atcēlusi Dombrovska un Papules iniciēto šogad 26.februārī sasaukto biedru sapulci, kurā bija plānota partijas valdes pārvēlēšana un Dombrovska ievēlēšana par vienīgo valdes priekšsēdētāju. Kopsapulce atcelta, jo aptuveni trešdaļa partijas dibinātāju atsaukusi savus parakstus no iesnieguma par partijas dalībnieku sapulces sasaukšanu.

Partijas biedru kopsapulcē martā tiks lemts par statūtu maiņu, turpmāk paredzot vienu priekšsēdētāju. Tāpat plānota partijas vēlēto amatpersonu pārvēlēšana, kā arī tiks diskutēts par partijas nākotnes attīstības virzieniem.

Kā norāda Sandis Ģirģens, "Dombrovskis publiski maldinājis biedrus un sabiedrību, ka valde nav rīcībspējīga". Politiķis uzskata, ka "laikā, kad partiju sistēma un valsts kopumā piedzīvo konstitucionālo krīzi, Dombrovskis dara visu, lai partijā netiktu juridiski uzņemti aptuveni 300 biedru".

Savukārt partijas valdes loceklis Pucens norāda, ka Dombrovskis "zem skaļiem paziņojumiem slēpj mēģinājumu nedemokrātiskā ceļā pārņemt varu partijā un izrēķināties ar Sandi Ģirģenu". Viņš norāda, ka šādā situācijā lielākā daļa biedru un dibinātāju ir parādījuši vienotu nostāju, ka tas nav pieņemami un 5.marta biedru sapulcē tiks sākts jauns partijas attīstības posms.

Kā ziņots, partijā iepriekš izveidojās divas puses, kurām ir pretēji viedokļi Sanda Ģirģena tā dēvētajā "telefona lietā".

Domstarpības "Republikas" vadībā iezīmējušās pēc TV3 raidījuma "Nekā personīga" publicētās informācijas par aizdomām, ka bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens varētu būt paturējis amata vajadzībām piešķirto telefonu. Ģirģens gan kriminālprocesu uzskata par safabricētu, lai atriebtos viņam un godīgajiem ierēdņiem par to, ka lauzis negodīgu iepirkumu tradīciju.

Kā aģentūrai LETA iepriekš, vēl pirms partijas darbībā notikušajiem pavērsieniem, pauda Dombrovskis, lai noņemtu aizdomu ēnu, Ģirģenam būtu jāaptur savas līdzpriekšsēdētāja pilnvaras partijā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu