"Nebūtu labs signāls." Dombrava norāda, ka Osipovas iepriekšējais darbs lika apšaubīt viņas objektivitāti (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāts Jānis Dombrava.
Saeimas deputāts Jānis Dombrava. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vienpusējas politiskas simpātijas likušas apšaubīt Satversmes tiesas priekšsēdētājas Sanitas Osipovas atbilstību Augstākās tiesas (AT) tiesneses amatam, tā Saeimas deputāts Jānis Dombrava skaidro, kādēļ Nacionālā apvienība (NV) nobalsoja pret Osipovu kā AT tiesnesi.

Bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova savas tiesneses darbības laikā nāca klajā ar politiskiem paziņojumiem, kas liecināja par vienpusējām politiskām simpātijām, komentējot, kāpēc Nacionālā apvienība (NV) nobalsoja pret Osipovas iecelšanu Augstākās tiesas (AT) tiesneses amatā, sacīja Saeimas deputāts Jānis Dombrava.

Pēc politiķa paustā, bijušās ST priekšsēdētājas iepriekšējā darbība likusi apšaubīt viņas objektivitāti turpmākajos tiesas spriedumos, kas nebūtu labs signāls, tāpēc arī vairākums Saeimas deputātu nobalsojuši pret viņu.

Saeima ceturtdien, 17. februārī, noraidīja lēmumprojektu ST priekšsēdētājas Sanitas Osipovas apstiprināšanu AT tiesneses amatā.

Par Osipovas iecelšanu AT tiesneses amatā balsoja 40 deputāti pamatā no "Jaunās Vienotības", "Attīstībai/Par!" un Jaunās Konservatīvās partijas Saeimas frakcijām.

Savukārt pret bija 29 deputāti - lielākoties no Zaļo un zemnieku savienības, "Neatkarīgo" un Nacionālās apvienības Saeimas frakcijām. Balsojumā atturējās 16 deputāti no "Saskaņas" Saeimas frakcijas, līdz ar to Osipovas apstiprināšanai amatā balsu pietrūka.

ST Sabiedrisko attiecību un protokola nodaļas vadītāja Dita Plepa pavēstīja, ka pašlaik plašāki komentāri no Osipovas nav iespējami, jo viņa atrodas atvaļinājumā ārzemēs. Tomēr ST pārstāve uzsvēra, ka no 21. februāra Osipova turpinās lasīt lekcijas Latvijas Universitātē.

Pēc AT tiesneses jeb senatores Mārītes Zāģeres aiziešanas pensijā 15. septembrī AT jeb Senāta Civillietu departamentā radās vakanta tiesneša amata vieta.

Saskaņā ar Tieslietu padomes apstiprināto AT tiesneša amata kandidātu atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtību par senatora amata vakanci tiesa informēja bijušos Satversmes, starptautisko un pārnacionālo tiesu tiesnešus.

AT saņēma Osipovas pieteikumu un uzklausīja Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulcē, kas nolēma kandidāti virzīt tālākai apstiprināšanai senatores amatā.

Osipova 11. februārī beidza pildīt ST tiesneses amata pienākumus. ST tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Osipovai ir doktora grāds tiesību zinātnēs, pirms apstiprināšanas ST tiesneses amatā viņa bija Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu