Raidījums skaidro, vai nevakcinētus cilvēkus drīkst atbrīvot no darba līdz ārkārtējās situācijas beigām (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts darba inspekcija (VDI) saņēmusi zvanus ar jautājumu – vai darba devējs patlaban drīkst atlaist nevakcinētos cilvēkus, ja reiz valdība ir pagarinājusi līdz 28. februārim iespēju turpināt noteikt dīkstāvi, skaidro TV3 Ziņas.

Ventspilniece Irēna nevakcinēšanās dēļ bija atstādināta no darba pienākumu veikšanas trīs mēnešus. Darbs nav saistīts ar klientu apkalpošanu. Šajā otrdienā darba devējs paziņojis par atlaišanu.

Pamatojumā Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likums – ja pēc maksimālā atstādināšanas laika darbinieks joprojām nav ieguvis vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, darba devējam ir tiesības izbeigt darba tiesiskās attiecības. Irēna gan jautā – vai tiešām atlaišana bija pamatota, jo taču valdība nesen lēmusi, ka, sākot ar 1. martu, lielai daļai strādājošo vairs nebūs vajadzīgs vakcinācijas sertifikāts.

"Varbūt tas nebija likumīgi. Mēs jau tos likumus parastie mirstīgie nezinām, kas nav juristi.

[..] Varbūt arī darba devējs nav izsekojis, ka atkal ir kādas izmaiņas. Es ceru, ka ir vēl kas glābjams pārējiem [..] tieši ar to uzteikumu. Cilvēkiem būs ļoti grūti, viņi jau tā tos trīs mēnešus meklēja veidus izdzīvot," norāda Irēna.

Valdības nesen veiktās izmaiņas par iespēju saglabāt darba tiesiskās attiecības ar nevakcinēto cilvēku līdz ārkārtējās situācijas beigām 28. februārī ir tulkojamas vien kā rekomendācija, skaidro Labklājības ministrijā:

"Darba devējam ir dotas izvēles tiesības pārtraukt darba attiecības, nevis tas uzlikts kā pienākums. Ja darba devējs nevēlas atlaist nevakcinēto darbinieku, drīkst pagarināt dīkstāvi."

Situācija būtu citādāka un šobrīd nedrīkstētu atlaist nevakcinētos, ja arī kovida pārvaldības likumā būtu veikts attiecīgais labojums, proti, noteikts, ka atstādināšanas un dīkstāves maksimālais termiņš ir konkrēti līdz 1. martam. Likumā joprojām kā galējais termiņš ir trīs mēneši, un tas ir sasniegts šonedēļ. Tagad darba devējs pats var izvēlēties, vai pieprasīt vakcinācijas sertifikātu.

Līdz ar to, ja kāds atlaistais nevakcinētais cilvēks vērstos VDI, tur tāpat neko nepalīdzētu, jo darba devēju rīcībā nekādi pārkāpumi netiktu konstatēti.

"Var arī saprast darba devēju, jo viņam ir vajadzīgi darbinieki jau šodien.

Ja tik ilgstoši gaidījis un situācija šķiet neskaidra, tad tās ir viņa tiesības pieņemt lēmumu par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu," norāda VDI Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa.

"Dikti pilna sirds dēļ tā, ka pēkšņi esi nevajadzīgs, jo izlēmi nevakcinēties.

Pēkšņi izmet ārā un ej uz pabalstiem – vai tiešām valsts tik bagāta, ka maksās pabalstus visiem atlaistajiem. Ne jau mēs esam vienīgie, kas apdraud, tā lipīgā slimība pāriet arī no vakcinētā uz vakcinēto," tā Irēna.

Vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātus darba pienākumu veikšanai līdz 1. aprīlim obligāti vajadzēs medicīnā un sociālajā aprūpē strādājošajiem, pedagogiem, klientu apkalpošanas sektorā, piemēram, ēdināšanas, izklaides, kultūras un individuālo pakalpojumu jomā strādājošajiem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu