Pandēmijas laikā tieši mediķi ir tie, kuri atrodas frontes pirmajās līnijās, cīnoties par cilvēku dzīvībām. "Apollo" sāk jaunu interviju sēriju ar nosaukumu "Pandēmijas ēnā. No šūpuļa līdz kapam", kur dažādu medicīnas jomu pārstāvji stāsta par saskarsmi ar pandēmiju gan darbā, gan personīgajā dzīvē. 

Rīgas Dzemdību nama vecmāte Baiba Kokneviča šajā profesijā strādā jau 23 gadus.

"Man ļoti patīk tā dzimšanas dienas ballītes sajūta," tā savu darba ikdienu apraksta vecmāte.

Sieviete atzīst, ka, pirmo reizi studiju laikā ieejot dzemdību zālē, nožēlojusi savu izvēli apgūt vecmātes profesiju. Iedomas saskārās ar realitāti brīdī, kad viņa ieraudzīja vēsās un atturīgās darba telpas.

Grūtnieču vakcinācija pret Covid-19 un slimības ietekme uz grūtniecības procesu ir bijis plaši apspriests temats. Jau iepriekš "Apollo" ziņojis par to, ka ar Covid-19 sasirgušās māmiņas var saskarties ar dažādām veselības problēmām.

"Grūtnieces, dzemdētājas ir riska grupā Covid-19 smagai norisei. Ievērojami biežāk novēroti priekšlaicīgu dzemdību riski, jaundzimušajam nepieciešamība atrasties intensīvās terapijas nodaļā,"

februāra sākumā norādījusi Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova.

Grūtnieces ir viena no auditorijām, ko cenšas sasniegt maldinošas informācijas izplatītāji. Dezinformatori izplata informāciju, ka, vakcinējoties pret Covid-19, tiek apdraudēts vēl nedzimušais bērns un tā veselības stāvoklis.

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā pagājušogad mira ar Covid-19 saslimusi 19 gadus vecā māmiņa, kura nebija vakcinējusies pret vīrusu. Sieviete nebija vakcinēta pret Covid-19 un tieši grūtniecības pēdējā trimestrī ar to smagi saslima. "Apollo" ziņoja, ka grūtniecība pati par sevi ir riska faktors un, ja gaidībās esoša sieviete saslimst ar Covid-19, tas var beigties arī ļoti smagi, tostarp - ar nāvi.

Oficiālās statistikas portāla datos iekļauti Latvijas Republikā reģistrētie dzīvi dzimušie bērni, kuriem vismaz viens no vecākiem ir valsts pastāvīgais iedzīvotājs. Tiek iekļauti arī tie bērni, kuri ir dzimuši ārpus valsts, ja māte, kura ir Latvijas patstāvīgā iedzīvotāja, īslaicīgi atrodas ārpus robežām.

Dati par dzimstību pagājušajā, 2021. gadā, pagaidām ir provizoriski. Tie tiks precizēti šī gada maijā.

Latvijas Republikā reģistrētais dzīvi dzimušo bērnu skaits no 1920. līdz 2020. gadam.
Latvijas Republikā reģistrētais dzīvi dzimušo bērnu skaits no 1920. līdz 2020. gadam. Foto: Oficiālās statistikas portāls

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp