VIDEO ⟩ Dagdas iedzīvotāji nonākuši izmisumā - par apkuri jāmaksā gandrīz 700 eiro (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

Dagdā kāda daudzdzīvokļu nama iedzīvotāji nonākuši ļoti nepatīkamā situācijā saistībā ar apkures rēķiniem. Viņiem par apkuri jāmaksā gandrīz 700 eiro. Kā šāda situācijā varēja nonākt, atbildes meklēja TV3 raidījums "Bez tabu".

“Bez Tabu” redakcijā vērsās Dagdas iedzīvotāji no Daugavpils ielas 17. nama. 12 dzīvokļu iemītniekus decembrī šokēja komunālie rēķini: par apkuri nelielos divu līdz trīs istabu dzīvokļos pieprasa maksāt līdz pat teju 700 eiro. Astronomisko rēķinu fotoattēlus iedzīvotāji publicēja sociālajā tīklā, kur citi lietotāji pat nespēja noticēt summām, kas rakstītas rēķinos, bet tā tomēr ir skaudra realitāte. Mājas iedzīvotāji – seniori, cilvēki ar invaliditāti, ģimenes ar bērniem – ir izmisumā.

"Man rēķins par ūdeni un kanalizāciju ir 700 eiro, no kuriem 650 eiro ir par apkuri. Summa ir bez parādiem, mēs nemelojam! Reāls rēķins – 700 eiro par decembri," saka Jānis.

"Kā to vispār var nomaksāt? Manas pensijas nepietiek! Divu mēnešu pensija jāatdod par apkuri vienā mēnesī. Es tādu naudu rokā neesmu turējis!" saka Jāzeps.

Zem apkures pozīcijas namam izrakstītajos rēķinos slēpjas maksa par elektrību. Šis ir vienīgais dzīvojamais nams Dagdā, iespējams, unikāls Latvijā, jo to apkurina ar šobrīd tik dārgo elektrību. Padomju laikā Daugavpils ielas 17. namu cēla kā dzīvojamo fondu elektriķiem, kuri strādāja valsts elektroapgādes uzņēmumā. Kopš pirmsākumiem māja sildīta no blakus esošās, šobrīd AS “Sadales tīkls” (ST) infrastruktūras. ST izrakstījis vienu kopējo rēķinu mājas apsaimniekotājam SIA “Dagdas komunālā saimniecība” (DKS), pašvaldības kapitālsabiedrībai, kas, savukārt, bezkaislīgi to sadalījis uz dzīvokļu skaitu un izsūtījis rēķinus iedzīvotājiem.

"Saistībā ar elektrības cenu kāpumu bija jākoriģē tarifs atbilstoši šī brīža elektrības cenām, kā citi pakalpojumu sniedzēji tos pārskatījuši. Šī nama apkurināšanai iepērkam elektrību par faktisko cenu. Tāpēc tarifs bija jākoriģē. Par to, ka mēs to darīsim, jau iepriekš informējām apsaimniekotāju, kas vēlāk informēja dzīvokļu īpašniekus. Protams, cilvēcīgi saprotam, ka siltumenerģijas (elektrības) cenas pieaugums rada būtisku izmaksu slogu, bet ST, regulēta valsts kapitālsabiedrība, nedrīkst segt cenu kāpumu, dotēt. Faktiski tas nozīmētu, ka šiem iedzīvotājiem izmaksas segtu citi lietotāji," skaidro "Sadales tīkls" pārstāve Alīna Kozlovska.

Iedzīvotāji raidījumam stāstīja, ka vērsušies pēc jebkāda veida palīdzības Krāslavas novada, kam pievienota Dagda, pašvaldībā, kā arī uzrunājuši mājas apsaimniekotāju DKS, bet palīdzība krīzes pārvarēšanā, kā sūdzas mājas iedzīvotāji, nav sniegta. Tā vietā no DKS saņemtas draudu vēstules par vēršanos tiesā pret iedzīvotājiem, ja rēķinu neapmaksās.

Ekonomikas ministrijā raidījumam skaidroja, ka saistībā ar rēķiniem par decembri valsts nevar palīdzēt, bet ir paredzēts atbalsts, sākot no janvāra.

Plašāk par notikušo "Bez tabu" sižetā:

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu