Latvijā turpina samazināties vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Pfizer"/"BioNTech" vakcīna. Ilustratīvs attēls.
"Pfizer"/"BioNTech" vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: LUKAS BARTH/REUTERS

Arī šonedēļ Latvijā turpinājusi samazināties vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Šīs nedēļas darbadienās Latvijā pret Covid-19 vakcinējušies vidēji ap 2000 cilvēki dienā. Lai arī šis rādītājs vēl var pamainīties, jo vakcinētāji datus par potēm nereti ievada ar dažu dienu nobīdi, vakcinēšanās temps šonedēļ ir zemāks nekā pagājušajā nedēļā, kad potes saņēma vidēji 2800 cilvēki dienā, savukārt februāra pirmajā nedēļā ik dienu sapotēja vidēji 3600 cilvēkus. Vakcinēšanās temps pašlaik ir zemākais kopš 2021.gada februāra, kad vakcīnas pret Covid-19 bija pieejamas ļoti ierobežotā skaitā un masveida vakcinēšana nebija sākta.

Salīdzinoši visaugstākais vakcinēšanās temps Latvijā tika sasniegts 2021.gada maija beigās, kad vienas nedēļas laikā tika vakcinēti pat 117 000 cilvēku jeb nepilni 17 000 cilvēku dienā. Vēl 2022.gada janvāra pirmajā nedēļā potes pret Covid-19 Latvijā saņēma vidēji ap 10 000 cilvēku dienā, taču turpmākajās nedēļās vakcinēšanās temps ir strauji apsīcis.

Vakcinācijas tempu šonedēļ uztur balstvakcinācija - no vakcinācijas kopējā apjoma ap 74% ir "trešās potes", bet vien aptuveni 5% cilvēku saņēmuši pirmās potes.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā saņēmuši ap 1,055 miljoni cilvēku jeb ap 56% no visiem valsts iedzīvotājiem. No tiem otro devu saņēmuši ap 1,01 miljons iedzīvotāju, bet vēl ap 286 000 cilvēku ir saņēmuši "Johnson&Johnson" potes, kam atbilstoši valstī spēkā esošajam regulējumam nepieciešama tikai viena deva, līdz ar to vakcinācijas procesu pabeigušo kopskaits sasniedzis 1,296 miljonus jeb 69% no visiem valsts iedzīvotājiem.

Rēķinot pirmās potes un "Johnson&Johnson" vakcīnas saņēmēju kopskaitu, tas sasniedzis aptuveni 1,341 miljonu cilvēku. Savukārt revakcināciju līdz šim Latvijā veikuši ap 489 000 cilvēku jeb 26% iedzīvotāju.

Aplūkojot pilngadību sasniegušos valsts iedzīvotājus, no tiem pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmuši aptuveni 64%, vakcinācijas procesu pabeiguši ir aptuveni 80%, bet revakcinējušies - ap 32%.

Latvijā ir pieejamas četras lietošanai Eiropas Savienībā apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 - "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson", taču "AstraZeneca" vakcīnu zemā pieprasījuma dēļ Latvijā faktiski vairs nelieto, un arī "Johnson&Johnson" vakcīnu izmantošana arvien samazinās, jo eksperti atzīmējuši tās salīdzinoši mazāko efektivitāti. 2020.gada decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, bet masveidīgāka iedzīvotāju vakcinēšana sākās 2021.gada marta izskaņā. Latvijā vakcīnas pret Covid-19 iedzīvotājiem ir pieejamas no piecu gadu vecuma.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu