EK priekšsēdētāja: ES un ASV plānotās sankcijas iebrukuma gadījumā plaši ietekmēs Krievijas ekonomiku (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas militāro spēku izvietojums netālu no Belgaradas.
Krievijas militāro spēku izvietojums netālu no Belgaradas. Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena uzsvērusi, ka gadījumā, ja Krievija iebruks Ukrainā, tai vairs nebūs pieejami starptautiskie finanšu tirgi.

Intervijā Vācijas televīzijas kanālam ARD Leiena svētdienas vakarā sacīja, ka Eiropas Savienības (ES) un ASV plānotās sankcijas iebrukuma gadījumā plaši ietekmēs Krievijas ekonomiku.

Sankcijas tiks vērstas pret "precēm, kuras Krievijai ir tik ļoti nepieciešamas savas ekonomikas modernizācijai un dažādošanai, bet kuras tiek ražotas pie mums, kuru ražošanā esam pasaules līderi un kuras Krievija nevar aizstāt", brīdināja EK priekšsēdētāja.

Krievijas ekonomika "gandrīz pilnībā paļaujas uz fosilo kurināmo, konkrēti uz naftu, oglēm un gāzi", norādīja Leiena, atgādinot, ka kurināmais un enerģētikas preces veido divas trešdaļas Krievijas eksporta un šis sektors veido pusi valsts budžeta ieņēmumu.

Kā pauda EK priekšsēdētāja, Krievija neko neiegūs, "ja Krievijas ekonomikai būs vēl viens sankciju trieciens".

Vienlaikus viņa noraidīja tūlītēju sankciju ieviešanu, lai gan to prasa Ukraina saistībā ar vardarbības saasināšanos valsts austrumos.

Leiena sacīja, ka Rietumvalstis joprojām dod iespēju Krievijai atgriezties pie diplomātijas un atkal sēsties pie sarunu galda.

Politiķe uzsvēra, ka "šīs iespējas logs joprojām ir atvērts" un galīgais lēmums ir pilnībā atkarīgs no Krievijas prezidenta Vladimira Putina.

EK priekšsēdētāja pieļāva, ka Krievija "ļoti uzmanīgi klausās, ko mēs sakām".

Krievijas statistikas biroja "Rosstat" dati liecina, ka janvārī gada inflācija valsti bija 8,73%, bet centrālā banka 11.februārī bāzes procentu likmi paaugstināja līdz 9,5%.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu