Straujš reģistrēto elektroauto kāpums un finansiāls valsts atbalsts. Kās jāzina par elektromobiļu iegādāšanos?

Ilustratīvs attēls. Foto: guteksk7/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēdējo gadu laikā strauji augusi iedzīvotāju interese iegādāties elektroauto - to pierāda gan augošā reģistrēto mašīnu statistika, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rosinājums piešķirt atbalsta naudu. "Apollo" sazinājās ar VARAM un Ceļu satiksmes un drošības direkciju (CSDD), lai apkopotu aktuālo informāciju.

Tendences automašīnu tirgū

CSDD "Apollo" norādīja, ka pēc 2020. gada krituma pirmoreiz reģistrēto transportlīdzekļu skaita ziņā, 2021. gadā reģistrēto vieglo transportlīdzekļu skaits gandrīz ir sasniedzis 2019. gada un iepriekšējo gadu reģistrāciju skaitu.

Statistika:

2021. gadā pirmoreiz reģistrēto vieglo transportlīdzekļu skaits – 65 695;

2020. gadā pirmoreiz reģistrēto vieglo transportlīdzekļu skaits – 56 730;

2019. gadā pirmoreiz reģistrēto vieglo transportlīdzekļu skaits – 68 074;

2018. gadā pirmoreiz reģistrēto vieglo transportlīdzekļu skaits – 67 656;

2017. gadā pirmoreiz reģistrēto vieglo transportlīdzekļu skaits – 68 081.

CSDD skaidro, ka 2020. gadā straujo reģistrācijas kritumu var skaidrot ar Covid-19 radītajiem ierobežojumiem un pirmajām neskaidrībām kā ikdienas dzīve turpināsies.

Augoša tendence novērojama arī elektroautomobīļu reģistrācijā - pēdējos piecos gados to skaits ir septiņkāršojies, kas novērojams arī statistikā:

  • uz 01.01.2022. reģistrēti 2106 elektromobiļi;
  • uz 01.01.2021. reģistrēti 1205 elektromobiļi;
  • uz 01.01.2020. reģistrēti 658 elektromobiļi;
  • uz 01.01.2019. reģistrēti 442 elektromobiļi;
  • uz 01.01.2018. reģistrēti 312 elektromobiļi.

CSDD norāda, ka visi auto ražotāji pasaulē attīsta "zaļo" kursu un strauji tiek attīstīts elektromobiļu uzlādes staciju tīkls ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

2021. gada nogalē noslēdza elektromobiļu uzlādes tīklu projektu, visā Latvijas teritorijā izbūvējot 139 ātrās uzlādes stacijas.

Uzlādes stacijas Rīga

Foto: CSDD

Uzlādes stacijas Latvijā

Foto: CSDD

Valdības atbalsts elektroauto iegādei

Pagājušā gada nogalē valdība lēma, ka Latvijas iedzīvotājs ar valsts atbalstu var iegādāties jaunu vai lietotu elektromobili vai ārēji lādējamu hibrīdauto.

Latvijā viena jauna elektromobiļa iegādei atbalsta programmas ietvaros plānots noteikt 4500 eiro lielu summu, savukārt lietota elektromobiļa un jauna spraudņa hibrīdauto iegādei 2250 eiro lielu summu.

"Apollo" VARAM vaicāja, vai ar laiku tiek plānots palielināt vai samazināt šo pabalstu. Ministrija skaidroja, ka atbalsts fiziskām personām elektromobiļu un ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei tiks sniegts saskaņā ar Ministru kabineta 2021. gada 21. decembrī apstiprinātajiem noteikumiem Nr. 896 "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšana transporta sektorā – atbalsts bezemisiju un mazemisiju transportlīdzekļu iegādei" nolikums" (turpmāk – atbalsta programma), t.i., maksimālais pieejamais finansējuma apjoms ir noteikts 10 milj. eiro apmērā laika posmam līdz 2023. gada 31. decembrim.

Kritēriji atbalsta iegūšanai

Konkursa mērķis ir siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana, atbalstot elektromobiļu un ārēji lādējamu hibrīdauto ieviešanu Latvijā.

VARAM norāda - ņemot vērā, ka konkursa ietvaros tiks atbalstīti gan jauni, gan lietoti elektromobiļi, gan jauni ārēji lādējami hibrīdauto, specifiski rādītāji attiecībā uz transportlīdzekļu skaitu nav noteikti.

Pieņemot, ja konkursa ietvaros tiek pieprasīts viss finansējums, tad kopējais iegādāto transportlīdzekļu skats varētu būt līdz pat 3300 gabaliem ar aptuveno siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājumu ap 7893,6 tCO2 gadā.

Tāpat atbalsta programma paredz vairākus nosacījumus attiecībā uz elektromobiļu un spraudņa hibrīdauto lietošanu, tajā skaitā minimālo nobraucamo attālumu.

Gadījumā, ja vairāku gadu periodā netiek nodrošināts viena gada vidējais minimālais nobraukums, Vides investīciju fondam būs jāpieņem lēmums par atgūstamo neattiecināmo līdzekļu apjomu (atgūstamo neattiecināmo līdzekļu apjoma maksimālais apmērs nevarēs pārsniegt 20% no saņemtā atbalsta summas).

Situācija ar valsts atbalstu elektroauto iegādei citās valstīs

Atbalsta mehānismi elektromobiļu iegādei un jo īpaši to monetārā vērtība, Eiropas Savienības valstīs ir atšķirīgi. Tomēr lielākā daļa jeb 20 valstis piedāvā atbalstu grantu (subsīdiju) veidā, un tikai sešas valstis – Bulgārija, Malta, Kipra, Dānija, Beļģija un pagaidām arī Latvija, nepiedāvā nekādu vienreizēju finansiālu atbalstu.

Vidējais finansiālā atbalsta apjoms elektroautomobiļu iegādei Eiropā ir 6300 eiro (no 2000 eiro Somijā līdz 11 500 eiro Rumānijā), bet spraudņa hibrīdauto – vidēji 3600 eiro (no 980 eiro Zviedrijā līdz 6750 eiro Vācijā).

Kādā veidā varēs saņemt atbalstu?

Atbalsts tiks īstenots sadarbībā ar komersantiem – jaunu elektromobiļu un spraudņu hibrīdauto pārdevējiem, kas ir oficiāli pilnvaroti elektromobiļa un spraudņu hibrīdauto izgatavotāja pārstāvji jeb auto dīleri, un lietotu elektromobiļu pārdevējiem, kas ir reģistrēti CSDD transportlīdzekļu tirdzniecības vietu reģistrā.

Savukārt atbalsta gala saņēmēji būs iedzīvotāji – elektromobiļa vai spraudņa hibrīdauto pircējs.

Tādējādi iedzīvotāji pie komersantiem, kas atbildīs atbalsta programmas nosacījumiem un būs noslēguši līgumu ar SIA "Vides investīciju fonds" varēs iegādāties videi draudzīgu automobili par būtiski zemāku cenu, nekā to būtu iespējams izdarīt bez šīs atbalsta programmas.

Cik vidēji maksā elektroauto?

Atbalstu varēs saņemt jaunu elektromobiļu, lietotu elektromobiļu un spraudņa hibrīdauto iegādei.

Saskaņā ar publiski pieejamo un ministrijas rīcībā esošo informāciju šobrīd tirgū ir pieejami vismaz divi mazas klases elektromobiļu modeļi ar cenā no 25 000 eiro un vismaz 15 dažādi mazas, vidējas, SUV un kravas klases elektromobiļu modeļi ar vērtību līdz 40 000 eiro.

Papildus tam atbalstu varēs saņemt spraudņa hibrīdauto iegādei, kuru cena ir mazāka nekā elektromobilim, kā arī lietotu elektromobiļu iegādei, kuru tirgus cena ir sākot no 5500 eiro.

Vairāk informācijas par atbalstu elektroauto iegādei meklē šeit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu