VIDEO ⟩ Nepareiza adrese. Paciņa no Tukuma ceļo uz ASV un atpakaļ, tagad tā jāatmuito (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: salarko/Shutterstock

Decembra sākumā tukumniece Indra nosūtīja paciņu uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Tā no Tukuma ceļoja uz Rīgu, tad uz Ņujorku, pēc tam uz Losandželosu. Pastnieks, norādot uz nepareizu adresi, sūtījumu nav piegādājis, tādēļ tas nosūtīta atpakaļ uz Tukumu. Lai Indra saņemtu savu paciņu, viņai tā jāatmuito, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Tukumniece ir neizpratnē par birokrātisko aparātu, kas liek atmuitot paciņu, kas izsūtīta no Latvijas. Tajā esošie cepumi un saldumi iegādāti Latvijā, līdz ar to arī visi nodokļi samaksāti mūsu valstī.

Sieviete runājusi ar vairākiem "Latvijas Pasta" darbiniekiem, visi kā viens norādījuši, ka sūtījums obligāti jāatmuito, jo tas saņemts no ASV. Nevienu darbinieku neesot mulsinājis fakts, ka sīkpakas izcelsmes valsts ir Latvija.

"Man tika izsūtīts rakstveida uzaicinājums par muitojamu sūtījumu. Tajā brīdī jau man likās, vai tiešām neredz, ka identifikācijas numurs beidzas ar LV, kas ir pirmais indikators par sūtījuma izcelsmes valsti.

Bija sarunas ar astoņiem dažādiem "Latvijas pasta" operatoriem, visi skandina vienu – visi sūtījumi jāmuito. Gribu, lai pastāsta loģiku. Kāpēc sūtījumi, kas sūtīti no Latvijas, par kuriem visi nodokļi samaksāti, kādēļ vajadzīgs tos vēl atmuitot Latvijā. Tās ir liekas darbības, izlietoti resursi," stāsta Indra.

Indra arī mūsu klātbūtnē sazinās ar "Latvijas Pasta" zvanu centru. Darbiniece nespēj atbildēt uz visiem jautājumiem, tādēļ pieaicina kolēģi.

"Sūtījums ir atgriezts. Visi sūtījumi, kuri nāk no ārpus Latvijas, ir jāmuito.

Šāda prasība ir ilgāk nekā divus gadus. Sūtījums bija ASV, pēc tam atgriezās atpakaļ. Sūtījums nav pārpakots. Tur iekšā ir tas, ko jūs nosūtījāt," stāsta "Latvijas Pasta" darbiniece.

"Latvijas Pasta" administrācija neuzskata par nepieciešamu šo situāciju komentēt. E-pasta sarakstē vien norāda, ka kliente rupji izrunājusies pret pasta darbiniekiem. Ar jautājumiem esot jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā. Tur norāda, ka arī atgriezts sūtījums jāmuito.

"No tā (muitošanas) izvairīties nevar. Visas preces, kas atnāk no trešajām valstīm, pakļautas muitas uzraudzībai. Kā jau teicu, esam darījuši visu iespējamo, lai muitošanu maksimāli padarītu vienkāršāku.

Esam ar "Latvijas Pastu" vienojušies, ka viņi sazinās ar klientu, lai vienotos par to, kā visērtāk un klientam vienkāršākā veidā sūtījumu atmuitot. Var būt arī situācijas, kad klients vēlas koriģēt adresi un sūtīt uzreiz atpakaļ," skaidro VID Muitošanas metodikas daļas vadītāja Irēna Knoka.

Sūtījuma vērtībai nepārsniedzot 1000 eiro, to iespējams mutiski deklarēt. Par to jāinformē "Latvijas pasta" brokeri, kuri tālāko nokārtos. Tā ir Eiropas Savienības kopējā nostāja un arī Latvijā nav iespējams izvairīties no muitas uzraudzības.

Fiziskām personām par atpakaļ nosūtītiem sūtījumiem nav jāmaksā arī PVN.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu