"Dziedniece" un "finansists" pamatīgi apkrāpuši Gulbenes un Alūksnes novada iedzīvotājus (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policijas automašīna. Ilustratīvs attēls.
Valsts policijas automašīna. Ilustratīvs attēls. Foto: LETA

Šī gada februārī Valsts policija (VP) Gulbenes un Alūksnes novadā reģistrējusi vairākas krāpšanas, kuru rezultātā iedzīvotājiem "dziedniece" un viltus finanšu darbinieki izkrāpuši vairākus tūkstošus eiro, ziņo VP Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ilze Bukša.

Šā gada janvārī kādai Gulbenes novada iedzīvotājai, atsaucoties uz dziedniecības pakalpojuma sludinājumu internetā, tika izkrāpta nauda. Sieviete interneta vietnē pamanījusi dziedniecības pakalpojuma sludinājumu, kurā tika aicināts norādīt personas kontakttālruni un aizpildīt testu dziedniecības veida noteikšanai.

Iedzīvotāja, veicot minētās darbības, tās pašas dienas laikā saņēma zvanu no sievietes, kura uzdevās par dziednieci. Saruna noritēja krievu valodā. Pēc "dziedniecības procedūrām", kuras norisinājās telefonsarunas formātā, kāda cita persona sievietei sniedza norādes, kā un kam jāveic samaksa par saņemtajiem pakalpojumiem.

Kopumā sieviete veikusi septiņus maksājumus par kopējo summu 3720 eiro, informēja Bukša.

Saistībā ar notikušo, policijā sākts kriminālprocess par naudas izkrāpšanas faktu pēc Krimināllikuma 177.panta pirmās daļas - par svešas mantas vai tiesību uz šādu mantu iegūšanu, ļaunprātīgi izmantojot uzticēšanos vai ar viltu (krāpšana).

Savukārt Alūksnes novadā februārī reģistrēts gadījums, kur kāds vīrietis saņēmis zvanu no personas ar piedāvājumu gūt peļņu, iesaistoties darījumos ar "biržu un bitkoiniem".

Saruna norisinājās krievu valodā. Vīrietim lūdza lejupielādēt divas mobilās lietotnes, kur vienā no tām bija nepieciešams ievadīt bankas konta datus, ko vīrietis arī izdarījis. Rezultātā no iedzīvotāja bankas konta izkrāpti 360 eiro, kā arī uz viņa vārda noformēti trīs ātrie kredīti 1390 eiro apmērā. Policija turpina lietas izmeklēšanu.

Lai pasargātu sevi, Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt pārlieku uzticīgiem pret nezināmām personām, sargāt savu personīgo informāciju, nevienam ne telefoniski, ne rakstiski neatklāt banku kontu piekļuves datus, nevērt vaļā aizdomīgas interneta resursu saites un kritiski izvērtēt jebkuru saņemto informāciju. Savukārt riska informāciju par dažādām aizdomīgām darbībām interneta vidē iespējams nosūtīt izskatīšanai policijai mobilajā lietotnē "Mana drošība".

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu