Vēsturnieks asi kritizē Putina izteikumus par Ukrainu (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Vēsturnieks Ēriks Jēkabsons asi kritizējis Krievijas prezidenta Vladimira Putina pirmdienas vakara uzrunā pausto par Ukrainas valtiskumu, saucot viņa izteikumus melīgiem apgalvojumiem, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Kremļa saimnieks uzrunā skaidroja lēmumu atzīt Austrumukrainas separātiskos veidojumus. Putins kārtējo reizi apgalvoja, ka Ukraina esot padomju laikā radīts mākslīgs veidojums. Vēsturnieku Krievijas prezidenta atklāsmes šokējušas.

"Tas ir apgalvojums, kas izraisa ne tikai izbrīnu, bet arī pat sašutumu.

Sāp, ka tiek aizvainota nācija tik tālu, ka tiek apgalvots, ka tā nav ne tiesīga, ne spējīga pastāvēt neatkarīga, balstoties uz melīgiem apgalvojumiem.

Ukraiņi ir nācija ar savu nacionālo pašapziņu jau kopš 19. gadsimta, kad veidojās visas modernās nācijas. Arī krievi vai vācieši kā moderna nācija, nevis impērijas vai valsts vadošā nācija," teica Jēkabsons.

Jau ziņots, ka pirmdienas vakarā televīzijā pārraidītajā uzrunā tautai Putins pavēstīja, ka lūgs Federācijas padomei atbalstīt okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarību".

Vienlaikus Kremļa saimnieks paziņoja, ka Ukrainai tiks izvirzīts ultimāts, pieprasot nekavējoties apturēt karadarbību pret Maskavas finansētajām un apbruņotajām bandām Ukrainas austrumos.

Pretējā gadījumā par jebkurām sekām atbildība būšot jāuzņemas Kijevai, uzsvēra Putins.

Putins savā uzrunā tautai atkal izklāstīja savu skatījumu uz Ukrainas vēsturi, kurā viņš kārtējo reizi paziņoja, ka Ukraina nemaz neesot īsta valsts, bet gan Vladimira Ļeņina radīts valstisks veidojumus Padomju Savienības ietvaros.

Tāpat viņš izvirzīja Ukrainai virkni dažādu apsūdzību pārkāpumos, ko tā veikusi kopš neatkarības iegūšanas. Piemēram, Ukraina neesot vēlējusies atdot kredītus, ko tā saņēmusi Padomju Savienības laikā un ka tā esot zagusi Krievijas gāzi.

Tāpat Putins apsūdzēja Ukrainu plašā korupcijā, norādot, ka ukraiņu oligarhi nozaguši tautai miljardiem dolāru, kurus tie pēc tam noslēpuši Rietumos.

Savukārt Maidana revolūcija Ukrainā esot bijis Rietumu specdienestu organizēts pasākums, par ko tā īstenotāji saņēma naudu.

Tāpat viņš norādīja, ka Ukrainas demokrātija ir piedzīvojusi izgāšanos, bet ekonomika stāvot uz vietas.

Savukārt pret krievvalodīgajiem tiekot vērstas represijas un asimilācijas centieni.

Tāpat viņš apsūdzēja Ukrainu centienos iegūt kodolieročus.

Vēlāk Putins sāka kritizēt NATO, apsūdzot aliansi, ka tā esot lauzusi iepriekš Krievijai dotos solījumus nepaplašināties austrumu virzienā. Viņš norādīja, ka NATO paplašināšanās, kas notikušas kopš Padomju Savienības sabrukuma esot drauds Krievijas drošībai.

Runājot par Donbasu, Putins apsūdzēja Ukrainu militārās aktivitātēs pret Donbasa iedzīvotājiem. Runas beigās Putins atzina Doņeckas un Luhanskas pašpasludināto "tautas republiku" "neatkarību".

VIDEO: Putina uzruna (krievu valodā)

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu