Ukraina mobilizē armijas rezervistus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas militārie spēki Ukrainas pierobežā.
Krievijas militārie spēki Ukrainas pierobežā. Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien paziņoja par rezervistu iesaukšanu armijā, vēstīja ziņu aģentūra UNIAN.

Zelenskis uzrunā savā "Telegram" kanālā sacīja, ka iesaukšana attiecas uz Ukrainas pilsoņiem, kuri ir ieskaitīti operatīvajā rezervē, bet nav nepieciešamības veikt vispārēju mobilizāciju.

"Mums vajag paaugstināt Ukrainas karaspēka gatavību visām iespējamām izmaiņām operatīvajā situācijā. Pēc Bruņoto spēku virspavēlnieka lēmuma tuvākajā laikā arī tiks rīkotas teritoriālās aizsardzības sistēmas rezervistu apmācības," teica Zelenskis.

Viņš piebilda, ka ir vajadzīgs Ukrainas armiju nokomplektēt līdz galam.

Zelenskis arī paziņoja par ekonomiskā patriotisma programmu, kas vērsta uz pilsoņu investīciju piesaistīšanu uzņēmējdarbībā un banku sistēmā un paredz dažu nozaru atbalstīšanu, nodokļu sloga vājināšanu uzņēmējdarbībai un pārbaužu ierobežošanu.

Prezidents arī aicināja Ukrainas politiķus valsts labā "atmest savas ambīcijas".

Zelenskis arī paziņoja, ka viņš trešdien tiksies ar 50 lielākajiem Ukrainas uzņēmējdarbības pārstāvjiem, kuriem, pēc viņa teiktā, nevajadzētu pamest Ukrainu.

Zelenskis pirms tam otrdien izteicās, ka viņš nesaskata palielinātu kara risku, neraugoties uz Maskavas lēmumu atzīt tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību. Tomēr eskalācijas gadījumā tiks izsludināts kara stāvoklis, viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām.

Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās". Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.

Putins otrdien paziņoja, ka Maskava okupēto Donbasa teritoriju "neatkarību" esot atzinusi Ukrainas teritoriāli administratīvā dalījuma robežās. Tas faktiski pamato Maskavas tiesības uzsākt uzbrukumu Ukrainai, lai "atbrīvotu" tās Doņeckas un Luhanskas apgabalu daļas, kuras pašlaik prokrieviskās bandas nekontrolē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu