Stradiņos veikta sarežģīta muguras smadzeņu operācija (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Operācija.
Operācija. Foto: Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca/Facebook

Pagājušās nedēļas nogalē Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Neiroķirurģijas klīnikā veiksmīgi veikta sarežģīta operācija pacientam ar muguras smadzeņu kakla daļas augšējā līmeņa veidojumu, informē PSKUS Komunikācijas daļas pārstāve Evija Mileiko.

Kā skaidroja operējošais ārsts, Neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Egils Valeinis, veidojums atradās muguras smadzeņu iekšpusē pret pirmo kakla skriemeli un saspieda muguras smadzenes visā kakla daļā, tā rezultātā pacientam progresējoši attīstījās nespēks kreisās puses locekļos.

Kā atzīmējis mediķis, ja operācija netiktu veikta, pacientam iestātos pilna paralīze un viņš neizdzīvotu.

Operācija 1993. gadā dzimušam pacientam ilgusi 8,5 stundas, turklāt šī bija pirmā šāda veida un lokalizācijas operācija Latvijā.

Mileiko informēja, ka operācijai bija liels iespējamo komplikāciju risks, ieskaitot smadzeņu stumbra un muguras smadzeņu bojājumu ar dzīvības funkciju un ekstremitāšu kustību apdraudējumu.

Pirms operācijas pacients un viņa diagnostiskie attēli tika apspriesti Neiroķirurģijas klīnikas ārstu konsīlijā,

izmeklējumus konsultēja Diagnostiskās radioloģijas klīnikas vadītājs Kārlis Kupčs, savukārt pacienta

neiroloģisko funkciju intraoperatīvai monitorēšanai tika pieaicināts neiroķirurgs Basels Vebe no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, kurš pārzina šo metodi.

Operācijā piedalījās arī neiroķirurģijas rezidente Jūlija Dolgopolova, divas anesteziologu brigādes ārsta Vadima Titoviča vadībā un divas operāciju māsas.

Mileiko informēja, ka pēc operācijas pacients divas dienas ārstējās Intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļā un pašlaik jau ir atgriezies Neiroķirurģijas klīnikā. Pacienta veselības stāvoklis ir stabils, viņš veseļojas un ir uzsācis agrīno rehabilitāciju kvalificētu speciālistu vadībā, savukārt sekmīgu operācijas rezultātu apliecina pēcoperācijas magnētiskās rezonanses izmeklējums, pauda Mileiko.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu