"Tur nebija nekāda cilvēciskā faktora." Vācijas biatlonists kritizē olimpiskās spēles

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ēriks Lesers
Ēriks Lesers Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas biatlonists Ēriks Lessers kritiski izteicies par aizvadītajām olimpiskajām spēlēm, kā arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidenta Tomas Baha attieksmi.

33 gadus vecais biatlonists uzskata, ka olimpiskajām spēlēm nevajadzēja notikt Ķīnas galvaspilsētā, jo daudz ticis runāts par cilvēktiesību pārkāpumiem Siņdzjanas reģionā. SOK uz to pievērusi acis.

Lesers norādījis, ka Pekinas olimpiskās spēles bijušas politizētas. Ziemas sporta četrgades lielākais forums Pekinā risinājās no 4. līdz 20. februārim. Pašlaik tur notiek paralimpiskās spēles.

"Esmu dziļi vīlies, ka Tomass Bahs nekādā veidā nav reaģējis uz kritiku, to paslaukot zem galda. Tas, ka olimpiskās spēles ir apolitiskas, ir pilnīgas muļķības. Skaidrs, ka spēles Pekinā nebija apolitiskas. Es absolūti nevaru saprast, kāpēc visi turpina melot. Gribas, lai kāds arī kritizē Ķīnas valdību," izdevums "Deutschlandfunk" citē Lesera izteikumus.

Līdzīgās domas ar Leseru ir norvēģu biatlona zvaigzne Juhanness Tīngnēss Bē, kurš Pekinā izcīnīja piecas medaļas, no kurām četras zelta. Viņš iepriekš vērsa uzmanību uz notiekošo Siņdzjanas reģionā, nosodot Ķīnas valdības rīcību pret uiguriem.

Vairākas valstis pirms Pekinas olimpiskajām spēlēm pieteica diplomātisko boikotu, kas paredzēja nesūtīt valstu amatpersonas, diplomātus uz 2022. gada olimpiskajām spēlēm.

"Tagad varu izstāstīt, kā tur viss patiesībā notika. Tur nebija nekāda cilvēciskā faktora, viss tika uzburts no mēģenes. Ķīna ļoti priecājās, ka ir tāds Covid-19, jo uz to var novelt it visu. Ja nebūtu koronavīrusa pandēmijas, varētu apskatīt tūrisma objektus, taču mēs redzējām tikai to, ko viņi gribēja parādīt," stāstīja Lesers.

Bijušais Vācijas biatlonists Arnds Paifers savulaik teica, ka "labāk izdzers glāzi strutu nekā dosies uz Ķīnu".

Vairāki sportisti pauduši, ka sacensībās Ķīnā vairs savas karjeras laikā nepiedalīsies. To apstiprinājusi arī trīskārtējā olimpiskā čempione kamaniņu sportā sievietēm Natālija Geizenbergere no Vācijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu