Dombrovskis: ES ir gatava noteikt otro sankciju paketi pret Krieviju (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valdis Dombrovskis.
Valdis Dombrovskis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Savienība (ES) ir gatava noteikt otro sankciju paketi pret Krieviju, ja tās spēki šķērsos pašreizējo Donbasa "republiku" robežu, aģentūrai "Reuters" paziņojis Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis (JV).

"Krievija ir spēcīgi eskalējusi šo konfliktu, atzīstot Doņeckas un Luganskas "republiku" neatkarību, turklāt skaidrojot, ka ar to domā ne to teritoriju, kuru pašlaik faktiski kontrolē, bet visu Donbasu, tā kā mums ir darīšana ar spēcīgu eskalāciju," sacīja Dombrovskis.

"Ja turpināsies agresija un tālāks iebrukums Ukrainas teritorijā, mēs esam gatavi pastiprināt mūsu atbildi, turklāt sankciju jomā. Tās var būt ekonomiskās sankcijas tirdzniecības jomā, piemēram, eksporta ierobežojumi," norādīja Dombrovskis.

ES ceturtdienas vakarā Briselē rīkos ārkārtas samitu par Krievijas agresīvajām darbībām pret Ukrainu, vēstulē bloka līderiem paziņojis Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.

Trešdien ES pabeidza Krievijai noteikto sankciju apstiprināšanas procedūru.

ES augstākais pārstāvis ārpolitikas jautājumos Žuzeps Borels otrdienas vakarā pavēstīja, ka sankcijas vērstas pret 27 Krievijas fiziskajām un juridiskajām personām, kā arī pret 351 Valsts domes deputātu, kas balsoja par aicinājumu Putinam atzīt Maskavas uzturēto kaujinieku bandu pašpasludinātās Donbasa "republikas".

Sankciju sarakstā iekļautas bankas un organizācijas, kas finansē Krievijas operācijas Ukrainas austrumos.

ES arī nolēmusi ierobežot Krievijas piekļuvi Eiropas finanšu un kapitālu tirgum.

Borels atklāja, ka "melnajā sarakstā" Putina nav.

Kā ziņoja "Radio Brīvība"/"Radio Brīvā Eiropa" (RL/RFE), "melnajā sarakstā" citu starpā iekļauta Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova, propagandas kanāla RT galvenā redaktore Margarita Simonjana un skandalozais televīzijas raidījumu vadītājs Vladimirs Solovjovs.

ES "melnajā sarakstā" iekļauts arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas vadītājs Antons Vaino un aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu.

Kā ziņots, Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību, bet otrdien Federācijas padome, pamatojoties uz viņa lūgumu, pilnvaroja Putinu oficiālai karaspēka ievešanai jau astoņus gadus faktiski okupētajās teritorijās Ukrainas austrumos.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu