Gobzemu izslēdz uz sešām sēdēm par ētikas pārkāpumiem attieksmē pret policiju (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ierosinājuma nolēma par ētikas pārkāpumiem attieksmē pret policiju no sešām parlamenta sēdēm izslēgt Saeimas deputātu Aldi Gobzemu (KK).

Daži opozīcijas deputāti asi kritizēja Saeimas pieeju izslēgt Gobzemu no sešām Saeimas sēdēm, vaicājot, vai šāda pieeja mūsu netuvina Krievijas un Baltkrievijas attieksmei pret opozīciju. Tāpat tika vaicāts, vai tiek ievērota konsekvence attieksmē pret citiem deputātiem, piemēram, citi parlamentārieši, kuri ir administratīvi sodīti par kādiem pārkāpumiem, no Saeimas sēdēm netiek izslēgti, lai gan viņu rīcībā arī varētu būt saskatāms Ētikas kodeksa pārkāpums.

Mandātu komisija iepriekš bija lēmusi, ka Gobzems savā attieksmē pret policiju viņa organizēto protesta akciju laikā ir pārkāpis vairākus Saeimas deputātu Ētikas kodeksa punktus.

Mandātu komisijas deputāti iepriekš atzina, ka Gobzems ir pārkāpis Ētikas kodeksa 5.punktu, ka deputāts ciena un vienmēr ievēro Satversmi, Saeimas Kārtības rulli un citus normatīvos aktus.

Komisijas arī atzina, ka deputāts ir pārkāpis kodeksa 7.punktu, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus, uzskata parlamentārieši.

Tāpat februāra sākumā komisija nolēma, ka ir pārkāpts arī 8.punkts, ka deputāts nelieto tādus izteikumus un neatbalsta tādu rīcību, ko var uztvert kā aicinājumu uz pretlikumīgu darbību. Komisija arī lēma, ka Gobzems pārkāpis Ētikas kodeksa 15.punktu, ka deputāts pakļaujas sabiedrisko kārtību uzturošo amatpersonu likumīgām prasībām.

Parlamentārieši lēma, ka deputāts ir pārkāpis arī 16.punktu, kas nosaka, ka deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli, un 18.punktu, ka deputāts izkopj savu runas un valsts valodas prasmi.

Vairākiem deputātiem vai nu neizsakot savu vērtējumu, vai norādot, ka nepiedalās balsojumā, komisijas sēdē nebija kvoruma jautājumā par Gobzema rīcības atbilstību Ētikas kodeksa 11.punktam, ka deputāts neizmanto savu stāvokli, lai prettiesiski ietekmētu valsts un pašvaldību institūciju lēmumus. Tāpēc ierosinājums atzīt, ka viņš šo punktu pārkāpis, netika atbalstīts.

Jau ziņots, ka Ētikas un iesniegumu komisija iepriekš nolēma ierosināt Ētikas kodeksa iespējama pārkāpuma lietu pret Gobzemu par nepakļaušanos policijas prasībām un amatpersonu aizskaršanu.

Trīs deputātu iesniegumā par lietas ierosināšanu teikts, ka Valsts policija (VP) pērnā gada nogalē nosūtīja Saeimai vēstuli, kurā sniedza informāciju, ka deputāta Gobzema rīcība 2021.gada decembrī dažādās Latvijas pilsētās traucēja VP pildīt dienesta pienākumus.

Saskarsmē ar policijas darbiniekiem deputāts aizskāra policistu godu un cieņu, kā arī nepakļāvās policijas darbinieku likumīgajām prasībām. VP ieskatā, Gobzems pārkāpa Saeimas deputātu Ētikas kodeksa 4., 5., 7., 8., 15., 16. un 20.punktu, tāpēc Saeimas Prezidijs tika lūgts izvērtēt viņa rīcību.

Deputāti iesniegumā norāda, ka, apskatot videoierakstus no VP darbinieku formas tērpu kamerām, konstatēts, ka Gobzems draud policijas darbiniekiem ar solījumu, ka pret viņiem tiks ierosināti kriminālprocesi, un viens no viņiem tiks notiesāts. Tāpat esot dzirdams, ka Gobzems lieto necenzētu leksiku un policijas darbiniekus aizskarošus kriminālā žargona izteicienus. Šāda Gobzema rīcība ir pretrunā ar Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7.punktu, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus, uzskata parlamentārieši.

Tāpat minētā rīcība esot pretrunā ar Saeimas deputātu ētikas kodeksa 16.punktu, kas nosaka, ka deputāts ir pieklājīgs pret Saeimas, citu valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem un ikvienu sabiedrības locekli un 18.punktu, kurš nosaka, ka deputāts izkopj savu runas un valsts valodas prasmi.

Tikmēr kādā citā videofailā esot redzams, ka Gobzems pretojas aizturēšanai un izsaka draudus policijas darbiniekam. Pēc deputātu domām, šāda Gobzema rīcība esot pretrunā ar Saeimas deputātu ētikas kodeksa 15.punktu, kas nosaka, ka deputāts pakļaujas sabiedrisko kārtību uzturošo amatpersonu likumīgām prasībām, kā arī viņa rīcība ir pretrunā ar Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7., 16. un 18. punktu.

Tāpat video redzams, ka Gobzems, atsaucoties uz deputāta statusu, prettiesiski pieprasa izslēgt policijas auto sirēnas, kas esot pretrunā ar Saeimas deputātu ētikas kodeksa 11.punktu, kurā ir noteikts, ka deputāts neizmanto savu stāvokli, lai prettiesiski ietekmētu valsts un pašvaldību institūciju lēmumus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu