Golubeva sola interesēties par Krievijas baņķiera Avena Latvijas pilsonības juridiskajiem aspektiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministre Marija Golubeva.
Iekšlietu ministre Marija Golubeva. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) sola interesēties par Krievijas baņķiera, "Alfa-Bank" līdzīpašnieka Pjotra Avena Latvijas pilsonības juridiskajiem aspektiem pēc tam, kad ASV sankciju sarakstā iekļauta viņa pārstāvētā banka, ceturtdienas vakarā atzina ministre.

Tāpat ministre informēja, ka Iekšlietu ministrijas paspārnē esošais Finanšu izlūkošanas dienests labi pārzinot, kas jādara sankciju ieviešanas gadījumā.

Portāla "Firmas.lv" informācija liecina, ka Avens ir patiesā labuma guvējs Pētera Avena labdarības fondā "Paaudze" un "Aven Foundation". Abiem juridiskā adrese ir Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā.

Vēl 20.februārī TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka, lai arī Avena vārds atrodams potenciālo sankciju sarakstā, ko Ukrainas krīzes eskalācijas gadījumā gatavojas ieviest ASV, nesen ar viņu ticies Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks.

Kazāks skaidrojis, ka šādas ziņas nebija pamanījis, turklāt tikšanās saskaņota ar Satversmes aizsardzības biroju.

Tikšanās ar Avenu vairākkārt atlikta, līdz beidzot notikusi. Vai sarunā Avens iztaustījis iespēju Latvijā atvērt banku vai tās filiāli, sarunas dalībnieki raidījumam nav atklājuši. Kopā ar Kazāku Avenu uzklausījusi arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadība.

Jau iepriekš ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020.gadā pratinājis Krievijas baņķieri Avenu aizdomās par iespējamu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) kādreizējā vadītāja kukuļošanu, taču pierādīta tā netika.

Kā vēstīja "Nekā personīga", KNAB ierakstītās sarunās starp uzņēmēju un politiķi Edgaru Jaunupu (LA) un būvuzņēmēju Gunti Rāvi izskanējis mudinājums bijušajam PMLP priekšniekam "pirms Ziemassvētkiem iedot "desmitnieku"".

2019.gadā KNAB sāka kriminālprocesu aizdomās, ka PMLP toreizējam priekšniekam Vilnim Jēkabsonam maksāts 10 000 eiro kukulis par pielaidīgu attieksmi Latvijas pilsonības piešķiršanā Avenam.

Pilsonība Avenam pienācās, jo viņa priekšteči līdz 1941.gadam dzīvojuši Latvijā, taču bijis nepieciešams nokārtot latviešu valodas zināšanu pārbaudi. Kā liecina KNAB lēmums par nepietiekamu pierādījumu dēļ izbeigto kriminālprocesu, Avens PMLP 2015.gada novembrī esot licis latviešu valodas zināšanu eksāmenu un izkritis. Eksāmena komisija secinājusi, ka Avena valodas zināšanas ir nepietiekamas un latviski sniegtās atbildes pat nesaprotamas. Tikai dažus mēnešus vēlāk otrais pārbaudījums Avenam izrādījies veiksmīgs.

KNAB rīcībā bijuši ieraksti sarunām, kas notikušas starp Rāvi un Jaunupu, kurš mudinājis "iedot desmitnieku" PMLP vadītāja Jēkabsonam. Saruna notikusi pēc tam, kad Avenam nav izdevies nokārtot pirmo pārbaudījumu.

"Teiksim tā. Nu, ja viss veiksmīgi noris. Nu, teiksim, viss veiksmīgi. Un ja viņam var iedot un Ziemassvētkiem. Viņš nav neko prasījis. (...) Uz Ziemassvētkiem. To desmitnieku iedot, tad viņam būtu. Tas vairāk būtu kā žests. Tas pat nav. Jo kā tu redzi, viņš neko neprasa. Bet es domāju, nu, nezinu. Bet tas ir forši. Ja nevar - nē. Nav jautājumu," izteikusies viena no sarunu pusēm. "Jā, es sapratu. Es sapratu. Skaidrs. Skaidrs. Jautājumu, nav jautājumu!" atbildējis otrs. Sazvanīšanās notikusi arī Avena valodas pārbaudes dienā.

Rāvis, Jaunups un Jēkabsons kukuļošanas faktu noliedza. Uz pratināšanu kā liecinieks KNAB 2020.gada 2.jūlijā bija izsaukts arī Avens, kurš kukuļošanu neapstiprināja. Viņš liecībās atzinis, ka ticies ar Jaunupu, bet tikai lai runātu, kā basketbolam piesaistīt naudu no Krievijas. Citus pierādījumus KNAB iegūt neizdevās un procesu slēdza.

KNAB izmeklēšana atklāja, ka, piemēram, Avens netipiskā ātrumā ticis pie jaunas Latvijas pases un ID kartes: "[Pers.A] pasi un ID karti saņēma vienas stundas un 18 minūšu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par [pers.A] atzīšanu par Latvijas Republikas pilsoni, kas nav samērojams ar PMLP izstrādāto personu apliecinošu dokumentu noformēšanas un izsniegšanas kārtībā paredzēto laiku."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu