Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

"Šodien Krievijas karavīri nogalināja manu mammu." Ukrainiete stāsta, ka uguni atklāj arī uz civiliedzīvotājiem

Karolīna ar savu māti Irinu. Foto: karolisha_8/Instagram
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Šodien krievu armijas spēki nogalināja manu māti - cilvēku, kuru es mīlēju vairāk par savu dzīvību..." tā savu skaudro stāstu vietnē "Instagram" iesāk ukraiņu dziedātāja Karolīna. Viņa sociālajos tīklos dalās ar pieredzē un rāda, kas šobrīd notiek Ukrainā. Pirmajā kara dienā, 24. februārī, starp 137 kritušajiem bijusi arī viņas mamma un krievu kareivis, kas abas sievietes centies aizstāvēt.

Karolīna raksta, ka "no rīta viņi [Krievijas militāristi] sāka apšaudi mūsu ciematā, uzspridzināja militāro bāzi, triecienvilnis bija tik spēcīgs, ka māja drebēja un pazuda elektrība".

Karolīna ar mammu aizbraukušas uz pilsētu, lai izņemtu skaidru naudu un nopirktu pārtiku. "Atgriežoties mājās, pie Harkovas robežas krievu tanki aizšķērsoja ceļu un sāka šaut pa mūsu mašīnu, iegriezāmies strupceļā un izlēcām no auto, mums pretī izlēca divi puiši, krievu karavīri, pavisam jauni - apmēram 18 līdz 20 gadi, knapi varēja noturēt ieročus.

Mēs pasēdējām 15 minūtes, tad viņi sāka šaut uz mums. Mana māte tika ievainota rokā. Klausījos, kā viņa sāpēs kliedz..."

Tajā pašā brīdī viens no krievu kareivjiem nostājies Karolīnai priekšā un vairākkārt kliedzis, lai viņa biedri nešaujot. "Viņš kliedza uz krievu karavīriem, ka nevajag šaut, - sākās smaga apšaude. Man virsū uzkrita beigts karavīrs. Arī otru nošāva...

Bet mamma klusē... Pieceļos un saprotu, ka viņa ir mirusi... Viņai trāpīja galvā. Es paliku viena pati."

Kamēr Karolīna ar savu māti bija nokļuvušas apšaudē, viņas tētis brāzies no Kijevas projām, cik ātri vien varējis. Viņš tobrīd vēl nezināja, ka sieva ir nogalināta. Karolīna tikmēr slēpusies, lai viņu nepiemeklē mātes liktenis.

"Sēdēju stundu, pusotru slēpnī. Man bija bail kustēties... Pēc brītiņa dzirdu, ka šāvieni ir beigušies. Aizrāpoju līdz mašīnai, līdzi vilku karavīru, kurš bija smagi ievainots, un braucu pilnā ātrumā prom no apšaudes vietas.

Tā nu es paliku bez mammas, Irinas Perlifonas, kuru tik daudzi mīlēja un cienīja un kura man bija lielisks piemērs šajā dzīvē.

Cilvēks, kurš nevienam neko sliktu nebija izdarījis, mana ļoti laipnā un mērķtiecīgā mamma." Karolīna bilst, ka, šo rakstot, viņa balsī raudājusi.

"Es nezinu, kā es izdzīvoju, kā es izbēgu un izglābu cilvēku, bet es nevarēju glābt savu mammu... Tā nav pasaka vai ziņas, kuras jums rāda, mūsu pilsētās Ukrainā šobrīd ir elle zemes virsū. Šie pat nav 2014. gada notikumi. Tā ir elle! Krievu militāristi Harkovā nogalina civiliedzīvotājus."

Karolīna ar savām izjūtām dalījusies arī "Instagram" īsajos stāstiņos, uzsverot, ka "visiem, kuri domā, ka tie ir joki, – ticiet man, tie nav joki".

"Pirms divām stundām krievu karavīri nogalināja manu mammu. Es ierakstu šo video… Man ir šoks, jo es knapi tiku ārā. Nogalināja vienu karavīru, nogalināja mammu, bet es blakus gulēju… Man arī sejā trāpīja šķembas… Es knapi izkļuvu, izglābu vienu cilvēku, kurš ievainots abās kājās un rokā.

Ja godīgi – es nevaru iedomāties, kas būs tālāk. Mēs braucām mājās, pie pilsētas robežas bija Krievijas spēku tanki.

Kad tuvojāmies, uz mums sāka šaut. Mēs ar mammu apgriezāmies ar auto, izskrējām no mašīnas, karavīri, jauni puiši, mūs paslēpa. Centās paslēpt. Sākās apšaude. Es atceros, ka mani aizsedz karavīrs, mamma ir aiz mums, mammai trāpa rokā. Viņa ir ievainota, viņa kliedz, jo ir ievainota. Kliedz arī karavīrs – nešauj, nešauj!"

"Kāpēc es ierakstu šo video… Es vēlos, lai cilvēki zina, kas patiesībā notiek. Notiek tas, ka piepilsēta tiek apšaudīta. Tur stāv krievu tanki, tie šauj pa cilvēkiem. Mēs vienkārši braucām ar auto un uz mums atklāja uguni," video stāsta jaunā sieviete.

"Pēc mums brauca mašīna, sāka šaut pa to auto, no mašīnas izskrien cilvēki un tiek šaut pa cilvēkiem.

Cilvēki staigā pa pilsētu, ķiķina, nesaprot, bet patiesībā – tā ir katastrofa.

Šauj pa iedzīvotājiem ne par ko. Manu mammu, piemēram, nogalināja tā vienkārši – ne par ko. Ja godīgi – es tam neticu. Es tiešām tam nespēju noticēt…"

Karolīna uzsver, ka viņa vēlas, lai viņas stāstu atspoguļotu iespējami vairāk cilvēku, un lūdz izplatīt informāciju par to, ka piepilsētās notiek karadarbība. Viņa aicina:

"Nebrauciet ārā no pilsētām, jo tas var apdraudēt jūsu dzīvību. Es jau zaudēju savu mammu un viņu nekādi nevaru atgūt.

Viņu nogalināja. Es brīnumainā kārtā izglābos. Tēti vēl neesmu satikusi. Viņš ir ceļā, palikuši vēl 300 kilometri līdz Harkovai. Es lūdzu dievu, lai viņš tur nokļūst. Lūdzu, vienkārši esiet uzmanīgi un ziniet, ka šis nav feiks vai joks, miermīlīgie iedzīvotāji tiek nogalināti."

Karolīna video "Instagram" stāstiņos publicēja sajauktā secībā. Viņa dalījās arī ar video, kuru ir ierakstījusi tētim, ja gadījumā ar viņu kaut kas notiktu: "Šodien viss notika gluži kā filmā. Es ierakstīju video tētim, kurā saku, ka viņu ļoti mīlu un tad, ja gadījumā es iešu bojā, jo es apjautu, ka varu nomirt… Lūdzu, izplatiet informāciju, ka 24. februārī, pie izbraukšanas no Harkova-Cirkuni, Bobrovkas apgabalā stāvēja krievu tanki, šāva pa cilvēkiem.

Es nezinu, vai es izdzīvošu, vienkārši negribu vēl tētim sūtīt šo ziņu. Mani vecāki ir visdārgākais, kas man bija. Esmu pateicīga par visu. Ja man nesanāks palikt dzīvai…"

Nākamajā īsajā stāstiņā sieviete atklāj, ka tētis ir atbraucis, viņi ir satikušies. "Centīšos aizbraukt mājās. Ļoti slikti redzu ar labo aci. (..) Braucam ar tēti… Mums jāatrod mammas mirstīgās atliekas, jāpaņem tās… Zvanīju uz policiju, viņi teica – kamēr viss nenoklusīs, gaidiet, ar jums sazināsies, pašlaik nekā nevaram jums palīdzēt. Pa dienu nevarēju ar viņiem sazināties.

Mājās ar tēti mēs tā arī nevarējām nokļūt, jo ukraiņu karavīri pastāstīja, ka pie apvedceļa ir krievu tanki. Ja mēs tur brauksim, mūs apšaudīs. (..)

Ar tēti tagad braucam pie manas kolēģes, būsim pie viņiem, jo mums īsti vairs nav kur likties. Pilsētā redzēju tikai vienu auto un divas mediķu mašīnas."

Karolīna nokļūst pie mātes mirstīgajām atliekām. Turpat nekustīgs guļ arī krievu karavīrs. "(..) Es gulēju šeit… Gulēju blakus… (Rāda uz vietu starp mātes un karavīra līķiem.)" video stāsta jaunā sieviete.

Uzmanību! Šausminoši skati. Ar vājiem nerviem neskatīties.

Pēdējā ziņa "Instagram" īsajos stāstos: sieviete kopā ar tēvu nokļuvusi mājās. "Māja nav izpostīta. Visi dzīvi. Suņi... Visi skraida badā, šokā."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu