Latvijas basketbolisti spraigā cīņā nosargā uzvaru pār Beļģiju

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dairis Bertāns.
Dairis Bertāns. Foto: Latvijas Basketbola savienība

Latvijas vīriešu basketbola izlase piektdien 2023.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra mačā Monsā ar rezultātu 66:65 uzvarēja Beļģiju.

A apakšgrupā pēc trīs spēlēm pa divām uzvarām ir Serbijai, Latvijai un Beļģijai, bet Slovākija cietusi trīs zaudējumus.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākais ar 13 punktiem bija Dairis Bertāns, kurš arī izcīnīja sešas atlēkušās bumbas, bet pa 12 punktiem bija Klāvam Čavaram un Rihardam Lomažam, kuri aizvadīja labu pirmo puslaiku.

Beļģijai 18 punktus guva Retins Obasohans, bet "double-double" ar desmit punktiem un desmit bumbām zem groziem sakrāja Hanss Vanveins.

Latvijas basketbolisti uzvarēja cīņā par atlēkušajām bumbām (44/34) un bija krietni precīzāki tālmetienos (42%/21%), taču no spēles abas komandas uzbruka līdzīgi (40%/41%).

Spēli starta pieciniekā sāka Bertāns, Čavars, Andrejs Gražulis, debitants Toms Leimanis un Rodions Kurucs.

Čavara veiksmīgā spēle zem groza pirmajās minūtēs ļāva Latvijai vispirms iegūt astoņu punktu pārsvaru (13:5), bet pirmās ceturtdaļas vidū - arī plus deviņus punktus (16:7). Ceturtdaļas otrajā pusē, spēlē iesaistoties pirmā sasaukuma līderim Lomažam, latviešu pārsvars sasniedza 14 punktus, bet pirmās desmit minūtes tika uzvarētas ar 23:10.

Otrās ceturtdaļas pirmajā pusē Latvijas basketbolisti atdūrās pret pretinieku atlētisko spēli un vairākkārt tika bloķēti, taču, tuvojoties ceturkšņa vidum, Lomaža vēl viens tālmetiens deva 18 punktu pārsvaru (32:14). Pretinieki atbildēja ar septiņiem punktiem pēc kārtas, bet pēc atgriešanās no minūtes pārtraukuma Čavars un Kurucs neļāva beļģiem vēl vairāk pietuvoties rezultātā. Vēlāk ar precīzu tālmetienu spēlē iesaistījās Artis Ate, panākdams 40:25, bet puslaika pēdējā sekundē "trejaci" grozā raidīja Lomažs - 43:25.

Otrā puslaika pirmajās minūtēs abas izlases apmainījās bumbas triecieniem grozā no augšas. Ilgstoši rezultāta starpība būtiski nemainījās, svarīgos brīžos tālmetienus realizējot Bertānam un Artūram Strautiņam, bet Kurucam atzīmējoties ar trīspunktu gājienu. Ceturtdaļas pēdējās minūtēs beļģiem viesu pārsvaru izdevās samazināt līdz 11 punktiem, taču trīs neprecīzi "sodiņi" pēc kārtas neļāva pietuvoties vēl vairāk. Pēc ceturkšņa, kurā Pjērs Antuāns Žilē mājiniekiem guva 11 punktus, vadībā joprojām bija Latvija - 57:45.

Ceturtās ceturtdaļas ievadā Bertāns guva piecus punktus, trīs no tiem ar ļoti sarežģītu tālmetienu no stūra. Beļģi deficītu samazināja līdz septiņiem punktiem, bet ar trīspunktnieku atbildēja Strautiņš - 65:55. Ceturtdaļas vidus bija nerezultatīvs līdz pretinieki atkal samazināja latviešu pārsvaru (57:65), bet pēc ātrā uzbrukuma nepilnas divas minūtes pirms finālsvilpes beļģi panāca 59:65.

Minūti pirms pamatlaika beigām Obasohans neiemeta divus soda metienus, bet Bertāns atbildes uzbrukumā bija nekļūdīgs vienā no diviem metieniem, panākdams 66:59. Tiesa, pēc tam Gražulis liedza Emanuēlam Lakomtem izpildīt tālmetienu un beļģis iemeta visu trīs "sodiņus" - 62:66. Vairāku kļūdu virkne ļāva Lakomtem ar trīspunktu gājienu rezultātu samazināt līdz vienam punktam (65:66), turklāt 18 sekundes pirms finālsvilpes Lomažam tika konstatēts nostaigāts. Tiesa, pēdējā aizsardzība tika noturēta un Latvija svinēja uzvaru.

Abas komandas savā starpā spēkosies arī pirmdien Rīgā.

Grupas otrā spēlē Belgradā Serbija uzvarēja Slovākiju ar rezultātu 75:63 (24:18, 20:18, 18:18, 13:9).

Serbiem 14 punktus guva Aleksa Avramovičs, bet slovākiem rezultatīvākais ar 23 punktiem bija Vladimīrs Brodzjanskis.

Latvijai šoreiz dažādu iemeslu dēļ nevar palīdzēt Jānis Strēlnieks, Artūrs Kurucs, Rolands Šmits, Aigars Šķēle, Artūrs Žagars, Rinalds Mālmanis un Anžejs Pasečņiks. No izsauktajiem spēlētājiem savainojumu dēļ nevar spēlēt arī Mārtiņš Meiers un Kristers Zoriks.

Savukārt mājiniekiem nevar palīdzēt pamatsastāva spēlētāji Sems van Rosoms un Ismaels Bako.

Beļģi līdz šim ar 83:57 pārspēja Slovākiju un ar 73:69 Serbijas izlasi, kamēr Latvijas valstsvienība ar 100:101 piekāpās serbiem un ar 82:74 pārspēja slovākus.

Latvijas izlases kandidātu saraksts Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm ar Beļģiju:

Kristers Zoriks ("VEF Rīga"), Mārcis Vītols (Tallinas "Kalev"/'Cramo", Igaunija), Toms Leimanis ("Odessa", Ukraina), Dairis Bertāns (Seviljas "Real Betis", Spānija), Rihards Lomažs (Denizli "Yukatel Merkezefend", Turcija), Roberts Bērziņš ("Liepāja"), Artis Ate ("VEF Rīga"), Artūrs Strautiņš (Redžo Emīlijas "UnaHotels", Itālija), Rodions Kurucs (Belgradas "Partizan"), Rodijs Mačoha (Fuenlavradas "Urbas", Spānija), Mareks Mejeris (Permas "Parma", Krievija), Andrejs Gražulis (Triestes "Allianz", Itālija), Mārcis Šteinbergs (Manrezas "Baxi", Spānija), Kaspars Bērziņš (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva), Klāvs Čavars (Bidgoščas "Astoria", Polija), Mārtiņš Meiers (Vroclavas "Šlask", Polija).

Beļģijas izlases kandidātu saraksts:

Emanuels Lekomte (Jonavas "CBet", Lietuva), Sems van Rosoms ("Valencia", Spānija), Žans Marks Mvema (Antverpenes "Giants", Beļģija), Kentāns Serons ("Boulazac", Francija), Loiks Švarcs ("Orleans", Francija), Žans Salumu ("Chalons-Reims", Francija), Pjērs Antuāns Žilē (Ostendes "Filou", Beļģija), Jonass Delaljē (Limburgas "United", Beļģija), Kevins Tumba ("FOS Provence", Francija), Hanss Vanvijns (Saragosas "Basket", Spānija), Aleksandrs Libērs (Šarleruā "Spirou", Beļgija), Vrenss Bleijenbergs ("Real Betis", Spānija), Vensāns Kestelots (Šarleruā "Spirou", Beļgija), Endijs van Vlīts ("Bnei Hertzeliya", Izraēla), Haris Bratanovičs (Ostendes "Filou", Beļģija), Retins Obasohans (Jeruzālemes "Hapoel", Izraēla).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu