Latvijā pastāvīgi uzturas un uz mācībām ieradušies vairāki tūkstoši NATO valstu karavīru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Foto: Zane Bitere/LETA

Šobrīd Latvijā pastāvīgi uzturas un uz mācībām ieradušies vairāki tūkstoši NATO valstu karavīru, skaidro Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Viņš atgādināja, ka Ādažu bāzē jau kopš 2017.gada uzturas Kanādas vadītā NATO daudznacionālā kaujas grupa. Tā apvieno vairāk nekā 1500 karavīru no desmit valstīm - Kanādas, Albānijas, Čehijas, Islandes, Itālijas, Melnkalnes, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Slovākijas. Šī kontigenta rīcībā ir dažāda veida bruņutehnika.

Nesen uz pastāvīgu rotāciju ieradušies papildu 300 ASV karavīri, kā arī 20 kaujas helikopteri "AH-64 Apache". Ieskaitot uz mācībām "Saber Strike 22" ieradušos ASV karavīrus, kopējais ASV karavīru skaits pārsniedz 1000.

Piemēram, piektdien uz mācībām "Saber Strike 22" Latvijā no Lietuvas puses ieradīsies vairāk nekā 150 militārās tehnikas vienības, tajā skaitā kājnieku kaujas mašīnas "Stryker" un apgādes tehnika. Uz mācību laiku kaujas mašīnas "Stryker" un personāls tiks izvietots Ādažu militārajā bāzē, bet pēc mācību noslēguma tehnika pa dzelzceļu tiks nogādāta atpakaļ pastāvīgās dislokācijas vietā Vācijā.

Tāpat gaidāms, ka uz Latviju Kanāda nosūtīs vēl papildu karavīrus - artilērijas vienību ar 100 karavīriem. Tāpat gaidāma papildu Itālijas karavīru ierašanās un vakar Latvijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka drošības stiprināšanai arī Francija, iespējams, varētu sūtīt karavīrus uz Latviju.

Ņemot vērā, ka Latvijā sākušās starptautiskās militārās mācības "Saber Strike 22", tad kopējais sabiedroto skaits ir vairāki tūkstoši. Karavīru ekipējumā ir ne tikai lidaparāti, bet arī bruņutehnika.

Tāpat līdz 11.martam notiks starptautiskas militārās mācības "Crystal Arrow 22". Abās mācībās kopā piedalās 12 sabiedrotās valstis, aptuveni 800 militārās tehnikas vienības un vairāk nekā 2800 karavīri un zemessargi. "Saber Strike 22" notiks līdz 23.martam.

Jau ziņots, ka pirmo reizi alianses vēsturē NATO aktivizē Austrumeiropas aizsardzības plānus, bet piektdien NATO plāno organizēt virtuālu samitu, kurā alianses līderi apspriedīs Krievijas iebrukumu Ukrainā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu