"Gaidīsim tik ilgi, cik nepieciešams." Lielbritānija brīdina kara noziedznieku Putinu par saukšanu tiesas priekšā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Foto: AFP/SCANPIX

Kara noziedznieks Vladimirs Putins un viņa komandieri Ukrainā var tikt saukti tiesas priekšā par kara noziegumiem, kas īstenoti Krievijas iebrukumā Ukrainā, pirmdien, 28. februārī, paziņojusi Lielbritānija.

Krievijas spēku īstenotajā apšaudē Haroivā ir sagrauta skola, un pilsētas mērs ziņoja, ka nogalināti vismaz 11 civiliedzīvotāji.

Lielbritānijas laikrakstu pirmajās lapās šodien publicēta fotogrāfija ar divām meitenēm, kas gājušas bojā Krievijas uzbrukumā Ukrainai, un ārsta vārdi: "Parādiet šo Putinam".

Lielbritānijas tieslietu ministrs, bijušais kara noziegumu prokurors Dominiks Rābs sacīja, ka Lielbritānija un sabiedrotie gaidīs tik ilgi, cik nepieciešams, lai sauktu pie atbildības vainīgos, kā piemēru minot karus pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados bijušās Dienvidslāvijas teritorijā.

"Tādēļ mēs skaidri liekam saprast Putinam un arī komandieriem Maskavā, Ukrainā, ka viņi tiks saukti pie atbildības par visiem kara likumu pārkāpumiem," intervijā telekanālā "Sky News" paziņoja Rābs.

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) Hāgā pirmdien paziņoja, ka veic izmeklēšanu, jo atradusi saprātīgu pamatu aizdomām par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Ukrainā kopš 2014. gada, kad Krievija anektēja Ukrainai iederošo Krimas pussalu.

Putinam, Krievijas ģenerāļiem un karavīriem ir ļoti liels risks nonākt uz apsūdzēto sola Hāgas tiesā, raidorganizācijai BBC sacīja Rābs.

"Ja un kad SKT nolems rīkoties, es esmu drošs, ka Lielbritānija un sabiedrotie vēlēsies to praktiski atbalstīt," paziņoja Rābs.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" ziņoja, ka Ohtirkā, Ukrainas Sumu apgabalā, Krievijas spēki piektdien uzmetuši bumbu pirmskolai, kas izmantota par patversmi civiliedzīvotājiem. Rezultātā bojā gājuši trīs cilvēki, tostarp bērns.

"Amnesty International" vadītāja Anjesa Kalamāra paziņoja, ka uzbrukums Ohtirkai būtu jāizmeklē kā kara noziegums.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu