ASV prezidents brīdina diktatoru Putinu un oligarhus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens otrdien savā runā par valsts stāvokli nosauca Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par diktatoru un brīdināja Krievijas oligarhus, ka viņš vērsīsies pret viņu jahtām un privātajām lidmašīnām.

Baidens teica runu laikā, kad Krievija bombardē Ukrainu, mēģinot apspiest tās pretošanos.

"Krievijas diktatoram, kurš iebrūk ārvalstīs, ir izmaksas visā pasaulē," Baidens sacīja ASV likumdevējiem, solot "robustu rīcību, lai nodrošinātu, ka mūsu sankciju sāpes ir vērstas pret Krievijas ekonomiku".

Baidens bija plānojis savā runā palielīties ar savas politikas panākumiem, apspriest to, kā ASV ir panākušas lūzumu Covid-19 pandēmijā, un ieskicēt, ko viņš grib panākt tuvākajos mēnešos.

Šīs viņa ieceres tomēr aizēnoja Krievijas iebrukums Ukrainā, kas ir viena no nozīmīgākajām ģeopolitiskajām krīzēm kopš Aukstā kara beigām.

Baidena runas sākumā ASV Kongresa locekļi ar stāvovācijām sveica ukraiņu tautu, kad ASV prezidents pauda solidaritāti ar Ukrainu.

Runājot Krievijas iebrukuma sestajā dienā, Baidens sacīja, ka Putina agresija ir "iepriekš nodomāta un pilnīgi neizprovocēta", un apsveica Rietumu alianses apņēmību atbilkdēt ar smagām sankcijām pret Krieviju.

"[Putins] domāja, ka viņš var mūs sašķelt (..) Tomēr Putinam nebija taisnība. Mēs esam gatavi," teica Baidens.

Prezidents sacīja, ka ir uzdevis Tieslietu ministrijai izveidot īpašu komisiju Krievijas oligarhu noziegumu izmeklēšanai, "lai atrastu un konfiscētu viņu jahtas, viņu luksusa apartamentus, viņu privātās lidmašīnas".

"Mēs vērsīsimies pret jūsu nelikumīgi gūtajiem ieguvumiem," solīja Baidens.

"Un šovakar es paziņoju, ka mēs pievienosimies mūsu sabiedrotajiem, slēdzot Amerikas gaisa telpu visiem Krievijas lidojumiem, tālāk izolējot Krieviju un palielinot spiedienu uz tās ekonomiku."

Baidens pirms tam bija pa telefonu runājis ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurš apsūdzēja Maskavu "valsts terorismā" par Harkivas bombardēšanu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu