Ordeņu kapituls lēmis piešķirt Zelenskim Viestura ordeņa pirmo šķiru un atņemt Avenam Triju Zvaigžņu ordeni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Attēls ilustratīvs.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Attēls ilustratīvs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ordeņu kapituls ārkārtas sēdē pieņēma divus lēmumus - piešķirt Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim Viestura ordeņa pirmo šķiru un atņemt Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautajam Latvijas pilsonim, Krievijas miljardierim Pjotram Avenam Triju Zvaigžņu ordeni.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, Ordeņu kapituls lēma piešķirt Zelenskim Viestura ordeņa pirmo šķirtu par savas valsts un zemes nelokāmu aizsargāšanu. Ordeņu kapitula kanclere Sarmīte Ēlerte norādīja, ka Viestura ordenis - Latvijas valsts augstākais apbalvojums - piešķirts Ukrainas prezidentam, godinot Zelenska personisko drosmi un līderību cīņā par Eiropas kopējo vērtību aizsardzību, vadot visas ukraiņu tautas varonīgo cīņu pret Krievijas agresiju.

Ārkārtas sēdē Ordeņu kapituls arī pieņēma lēmumu par augstākā Latvijas valsts apbalvojuma Triju Zvaigžņu ordeņa atņemšanu Avenam. Ordeņu kapitula kanclere uzsvēra, ka ar Triju Zvaigžņu ordeni - visaugstāko valsts apbalvojumu - apbalvo par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā.

"Latvijas nacionālajās interesēs ir miers un drošība Eiropā. Krievijas karš pret Ukrainu ir starptautisko tiesību pārkāpums, noziegums pret ukraiņu tautu. Avens nav norobežojies no Putina režīma izraisītā kara. Tas nozīmē atbalstu Krievijas agresijai, kas nav savienojams ar augstāko Latvijas valsts apbalvojumu un apbalvotas personas statusu, to nevar atsvērt iepriekšējie personas nopelni," pauda Ēlerte.

LETA jau rakstīja, ka partijas "Konservatīvie" (iepriekš - Jaunās konservatīvās partijas) valdes loceklis, Saeimas deputāts Juris Jurašs ir vērsies pie ģenerālprokurora Jura Stukāna ar lūgumu veikt pārbaudi saistībā ar Latvijas pilsonības piešķiršanu Vladimiram Putinam pietuvinātajam Krievijas miljardierim Avenam, aicinot vērtēt, vai ir pietiekams pamats pilsonības atņemšanai.

Kā aģentūru LETA informēja partijā, politiķis uzsvēra, ka pašlaik īpaši nozīmīgi ir nacionālās drošības jautājumi, tajā skaitā, saistībā ar nelikumīgu Latvija pilsonības iegūšanu personām, kuras ir nelojālas Latvijas valstij un sadarbojas ar Krievijas autoritārā režīma amatpersonām.

Šādos apstākļos "nepieciešams veikt pārbaudi, lai noskaidrotu, kādas personas, izmantojot savus sakarus Latvijā, korupcijas ceļā vai citā pretlikumīgā veidā, ir saņēmušas Latvijas pilsonību", akcentēja Jurašs.

Partijas politiķis norādīja uz vairākiem faktiem, kas liecinot, ka pilsonības piešķiršanas procedūrā esot pieļauti pārkāpumi. Viņš arī lūdz ģenerālprokuroru izvērtēt kriminālprocesa izbeigšanas pamatotību, kas tika ierosināts aizdomās par Latvijas amatpersonu kukuļošanu ar mērķi iegūt Latvijas pilsonību.

Kā ziņots, arī Tieslietu ministrija (TM) meklējot risinājumus, lai atņemtu Latvijas pilsonību Krievijas baņķierim, "Alfa-Bank" līdzīpašniekam Avenam, kura pārstāvētā banka iekļauta ASV sankciju sarakstā, aģentūrai LETA atzina tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K). Arī iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) ir solījusi interesēties par Avena Latvijas pilsonības juridiskajiem aspektiem.

TM vērtēšot, kā šajā jautājumā rīkoties, lai gan šis nav tik vienkāršs jautājums, lai uzreiz pilsonību varētu atņemt. "Tuvākajā laikā būs mūsu slēdziens par iespējamo ceļu, kādā veidā ierobežot Kremlim tiešā veidā pietuvinātu personu ieceļošanu Latvijā un kā risināt pilsonības jautājumu," norādīja Bordāns.

Jau iepriekš ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020.gadā pratinājis Krievijas baņķieri Avenu aizdomās par iespējamu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) kādreizējā vadītāja kukuļošanu, taču pierādīta tā netika.

Kā vēstīja "Nekā personīga", KNAB ierakstītās sarunās starp uzņēmēju un politiķi Edgaru Jaunupu (LA) un būvuzņēmēju Gunti Rāvi izskanējis mudinājums bijušajam PMLP priekšniekam "pirms Ziemassvētkiem iedot "desmitnieku"".

2019.gadā KNAB sāka kriminālprocesu aizdomās, ka PMLP toreizējam priekšniekam Vilnim Jēkabsonam maksāts 10 000 eiro kukulis par pielaidīgu attieksmi Latvijas pilsonības piešķiršanā Avenam.

Pilsonība Avenam pienācās, jo viņa priekšteči līdz 1941.gadam dzīvojuši Latvijā, taču bijis nepieciešams nokārtot latviešu valodas zināšanu pārbaudi. Kā liecina KNAB lēmums par nepietiekamu pierādījumu dēļ izbeigto kriminālprocesu, Avens PMLP 2015.gada novembrī esot licis latviešu valodas zināšanu eksāmenu un izkritis. Eksāmena komisija secinājusi, ka Avena valodas zināšanas ir nepietiekamas un latviski sniegtās atbildes pat nesaprotamas. Tikai dažus mēnešus vēlāk otrais pārbaudījums Avenam izrādījies veiksmīgs.

KNAB rīcībā bijuši ieraksti sarunām, kas notikušas starp Rāvi un Jaunupu, kurš mudinājis "iedot desmitnieku" PMLP vadītāja Jēkabsonam. Saruna notikusi pēc tam, kad Avenam nav izdevies nokārtot pirmo pārbaudījumu.

"Teiksim tā. Nu, ja viss veiksmīgi noris. Nu, teiksim, viss veiksmīgi. Un ja viņam var iedot un Ziemassvētkiem. Viņš nav neko prasījis. (...) Uz Ziemassvētkiem. To desmitnieku iedot, tad viņam būtu. Tas vairāk būtu kā žests. Tas pat nav. Jo kā tu redzi, viņš neko neprasa. Bet es domāju, nu, nezinu. Bet tas ir forši. Ja nevar - nē. Nav jautājumu," izteikusies viena no sarunu pusēm. "Jā, es sapratu. Es sapratu. Skaidrs. Skaidrs. Jautājumu, nav jautājumu!" atbildējis otrs. Sazvanīšanās notikusi arī Avena valodas pārbaudes dienā.

Rāvis, Jaunups un Jēkabsons kukuļošanas faktu noliedza. Uz pratināšanu kā liecinieks KNAB 2020.gada 2.jūlijā bija izsaukts arī Avens, kurš kukuļošanu neapstiprināja. Viņš liecībās atzinis, ka ticies ar Jaunupu, bet tikai lai runātu, kā basketbolam piesaistīt naudu no Krievijas. Citus pierādījumus KNAB iegūt neizdevās un procesu slēdza.

KNAB izmeklēšana atklāja, ka, piemēram, Avens netipiskā ātrumā ticis pie jaunas Latvijas pases un ID kartes: "[Pers.A] pasi un ID karti saņēma vienas stundas un 18 minūšu laikā pēc lēmuma pieņemšanas par [pers.A] atzīšanu par Latvijas Republikas pilsoni, kas nav samērojams ar PMLP izstrādāto personu apliecinošu dokumentu noformēšanas un izsniegšanas kārtībā paredzēto laiku."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu