Latvijas ratiņkērlinga izlase atsakās spēlēt ar Krievijas sportistiem Pekinas paralimpiskajās spēlēs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ratiņkērlinga izlases spēlētāji.
Latvijas ratiņkērlinga izlases spēlētāji. Foto: https://www.lpkomiteja.lv

Latvijas ratiņkērlinga izlase, paužot atbalstu Ukrainai, atteiksies aizvadīt maču pret Krievijas sportistiem Pekinas paralimpiskajās spēlēs, aģentūrai LETA apstiprināja Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) prezidente Daiga Dadzīte.

Krievijas un Baltkrievijas sportisti varēs piedalīties Pekinas paralimpiskajās spēlēs kā neitrāli atlēti, lēmusi Starptautiskās paralimpiskās komitejas (IPC) valde. Krievijas un Baltkrievijas paralimpieši startēs zem IPC karoga un netiks iekļauti medaļu kopvērtējuma tabulā.

Dadzīte skaidroja, ka IPC valdes sēdē tika uzklausītas sporta federācijas un paralimpiskās komitejas. Valstu paralimpiskās komitejas, kas pārstāvētas Pekinā, visas tikpat kā bijušas vienotas, ka šo valstu sportisti nevar piedalīties spēlēs.

Turpretī IPC arguments šī lēmuma pieņemšanā bijis, ka statūti neparedz procedūru, kurā sportistiem var liegt piedalīties paralimpiskajās spēlēs. Krievijas un Baltkrievijas paralimpiskās komitejas esot solījušas tiesāties ar IPC, ja tiktu diskvalificētas.

"Runājām ar poļiem un lietuviešiem, ka, visticamāk, pieprasīsim ārkārtas vēlēšanas. Mūsu nostāja ir tāda, ka tas nebija pareizs lēmums. Pēc valdes sēdes notika divu stundu debates, kuru laikā no viņu puses neizskanēja stingri argumenti pieņemtajam lēmumam," apgalvoja Dadzīte.

Ziemas paralimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs ratiņkērlinga izlase, kurai 9. martā jātiekas ar Krievijas Paralimpiskās komitejas sportistiem, taču Latvijas valstsvienība pēc iekšējā balsojuma lēmusi neaizvadīt nākamajā nedēļā paredzēto maču.

"Protams, ka mums tas būs tehniskais zaudējums un pretiniekiem - uzvara. Taču tā ir viņu nostāja. Ja nevar lielie vīri kaut ko izdarīt, mums jāpieņem savi lēmumi. Priecājos, ka sportistiem ir sava teikšana. IPC prezidents [Endrū Pārsons] lūdza, lai tā nedara, taču domāju, ka mēs nebūsim vienīgie," stāstīja Dadzīte.

Ratiņkērlinga izlases lēmumu atbalsta arī LPK un Latvijas Kērlinga asociācija.

Ziemas paralimpiskās spēles Pekinā notiks no 4. marta līdz 13. martam. Plānots, ka tajās sacentīsies 600 sportisti no 50 pasaules valstīm, kas ir līdz šim lielākais dalībnieku skaits ziemas paralimpiskajās spēlēs.

Latvija ziemas paralimpiskajās spēlēs tiks pārstāvēta otro reizi valsts vēsturē pēc 28 gadu pārtraukuma. 1994. gadā Lillehammerē Latviju distanču slēpošanā pārstāvēja Aldis Šūpulnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu