Karš un cerība Ukrainā Viktorija no Kahovkas: Labrīt, esam dzīvi💕

Foto: EPA/Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Rit devītā diena kopš Putina noziedzīgā režīma iebrukuma Ukrainā. Naktī uz piektdienu Ukrainā iebrukušie Krievijas spēki trāpīja Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) pirmajam energoblokam un izcēlās ugunsgrēks. Vēlāk uzzinājām, ka AES sagrābuši Krievijas spēki, bet energobloki nav bojāti. "Labrīt, esam dzīvi💕." Šo ziņu no Viktorijas, kas kopā ar ģimeni atrodas Ukrainas dienvidu pilsētā Kahovkā, gaidu katru rītu. 

Otrdien, 1. martā, Viktorijai sāka sāpēt zobs. Pēc ilgiem meklējumiem tomēr izdevās atrast ārstu, kurš palīdzēja to apārstēt. 

Ceturtdien, 3. martā, lielu dienas daļu Viktorija pavadīja, cenšoties nopirkt zāles. Viņas vecmāmiņai, kura cieš no onkoloģiskas saslimšanas, nepieciešami arī citi medikamenti - pret sāpēm, pret paaugstinātu asinsspiedienu, pret vairogdziedzera problēmām. 

Rinda pie aptiekas Kahovkā.
Rinda pie aptiekas Kahovkā. Foto: Privātais arhīvs

Esot izdevies nopirkt zāles pret paaugstinātu asinsspiedienu, bet pret vairogdziedzera problēmām - nē. "Aptiekā man teica, ka pāris nedēļas bez tām varēšot iztikt..." skumji noteic Viktorija. 

Izdevies iegūt arī pienu. Ne gluži iegādāties. "Kāds vīrietis atdeva man pusi no tiem diviem litriem piena, ko viņam izdevās dabūt. Man pietiks trīs dienām meitiņai putru vārīšanai." 

Rinda pie veikala Kahovkā.
Rinda pie veikala Kahovkā. Foto: Privātais arhīvs

"Mammu, tēti, nekrītiet panikā"

Ziņu no Viktorijas saņemu tikai vakarā. Viņa un citi pilsētas iedzīvotāji domubiedru grupās internetā publicē ierakstus, ka sakari ir ļoti slikti. "Mums tikai vakarpusē brīnumainā kārtā izdevās pieslēgties internetam." 

Sociālajos tīklos Viktorija atstāj ziņu saviem vecākiem: "Sakari tiek slāpēti. Nav sakaru Kahovkā. Mums nav interneta. Ja jums ir sakari, nekrītiet panikā. Esmu bez sakariem."

Sieviete pastāsta, ka ceturtdien Ginečeskā ienākusi humānā palīdzība no Krimas. Krievijas karavīri esot filmējuši video, "kā viņi palīdz ukraiņiem". Tikmēr starptautiskās palīdzības piegādes vēl ir ceļā. 

"Pēc došanās uz apkārtnes aptiekām pulksten astoņos no rīta mājās atgriezos ap pulksten 16. Kopā ar paziņām un draugiem turpinājām cīņu pret dezinformāciju. Pēc tam uzvārīju zupu un pagatavoju plovu. 

Meita krāsoja krāsojamās grāmatiņas. Man to ir daudz. Vismaz kaut kādas izklaides. Parasti mēs katru dienu mācījāmies, bet pašlaik visi ir īgni, visu dienu pavadām rindās, visiem nav līdz bērniem... 

Draudzenes stāsta, ka bērni naktīs raud. Ir histērija no katra trokšņa, lai gan pie mums viss ir kluss," teic Viktorija.

Situācija Ukrainas frontē: 

  • Krievijas karaspēks Ukrainā šobrīd lielākos pūliņus velta Kijevas ielenkšanai un centieniem mazināt bloķēto apdzīvoto vietu pretestību, saskaņā ar stāvokli uz piektdienu plkst. 6 ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.
  • Pretinieks ir izsmēlis lielāko daļu operatīvo rezervju un sācis gatavoties papildspēku pārsviešanai no Krievijas Dienvidu un Austrumu kara apgabaliem.
  • Volīnijas apgabalā krievi pārgājuši aizsardzībā Poliskes un Kuharu rajonā.
  • Poļesjē iebrucēji veic uzbrukuma operācijas līnijā Kazaroviči-Višhoroda-Fastiva-Obuhiva. Galvenie pretinieka spēki ir apturēti pie Makarivas.
  • Vienlaikus krievi atkāpušies no Bučas un Hostomeļas lidlauka.
  • Pie Severinivkas piektdien kļūdas rezultātā notikusi kauja starp divām krievu vienībām, kurā iebrucēji zaudējuši deviņus tankus un četrus bruņutransportierus.
  • Ziemeļos krievi veic uzbrukuma operāciju līnijā Ostera-Zazimja-Brezaņa-Višeņki, savus pūliņus koncentrējot Kijevas virzienā. Vienlaikus iebrucēji veic pārgrupēšanos, lai varētu turpināt uzbrukumu Brovaru virzienā.
  • Harkivas apgabalā krievi sagrābuši Balakļiju.
  • Iebrucēji nav guvuši panākumus pie Ohtirkas un galvenos spēkus sakoncentrējuši Gadjačas un Ziņkivas rajonā.
  • Austrumos Krievijas karaspēks turpina uzbrukumus, cenšoties attīstīt taktiskos panākumus Novoajdaras, Volnovahas un Mariupoles virzienos. Izmantojot savu tehnisko pārsvaru, krieviem izdevies ielenkt Mariupoli.
  • Luhanskas apgabalā turpinās kaujas Starobiļskas virzienā.
  • Dienvidos Krievijas karaspēks turpina mēģinājumus uzbrukt Mikolajivas-Voznesenskas virzienā. Turpinās krievu uzbrukums Zaporižjei un Mariupolei.
  • Mikolajivas virzienā pretinieks apturēts, taču guvis daļējus panākumus Voznesenskas virzienā.
  • Vērojama aktīva autotransporta kustība no okupētās Krimas pussalas, no kurienes krievi ved ieslodzītos noziedzniekus uz Mikolajivas apgabalu nekārtību izraisīšanai.
  • Iebrucēji turpina gatavot jūras desanta izsēdināšanu Zatokas un Černomorskas rajonos.
  • Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi sasnieguši 9166 karavīrus.
  • Kopš iebrukuma sākuma līdz piektdienas rītam krievi zaudējuši 33 lidmašīnas, 37 helikopteri, 251 tanku, 939 bruņutransportierus, 105 lielgabalus, vienu zenītraķešu iekārtu BUK, 50 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju "Grad", 18 zenītartilērijas iekārtas, 404 automobiļus, 60 autocisternas, trīs bezpilota lidaparātus un divas ātrlaivas.
  • Vēlāk piektdien saņemtas ziņas, ka vēl viena krievu lidmašīna notriekta virs Zatokas. Arī virs Volnovahas piektdien notriekts krievu iznīcinātājs SU-25.
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu