VIDEO Karš Ukrainā aktualizē jautājumu par bumbu patvertnēm Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Penumbrafoto/Shutterstock.com

Harkiva ir pēc iedzīvotāju skaita otra lielākā pilsēta Ukrainā. Harkiva pēdējās dienās pakļauta brutāliem smagās artilērijas sprādzieniem un apšaudēm. Karš Ukrainā aktualizējis jautājumu par bumbu patvertnēm Latvijā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Pilsētas iedzīvotājs Antons sarunā ar raidījumu "Bez Tabu" uzsver, ka ir jāaptur zvērības pret Ukrainas tautu. Viņš stāsta: "Tas ir kara noziegums. Noziegums pret cilvēci! Nogalina mierīgos iedzīvotājus.

Bombardē civilos objektus, dzīvojamās mājas, skolas, slimnīcas. Harkivā ir metro, kur patvērušies ļoti daudzi. Metro aprīkots ar apgaismojumu, ūdens padevi, siltumu, tualetēm. Stāv vilcieni, kuros arī var patverties un pagulēt uz krēsliem.

Tiem, kuriem vilcienos nav vietas, izliktas vietas uz peroniem. Citi slēpjas lokālās bumbu patvertnēs, māju pagrabos."

Iekšlietu ministres padomniece Linda Curika raidījumam pastāstīja: "Savulaik bumbu patvertnes tika apzinātas, un 2008. gadā tika lemts, ka tās netiks uzturētas. Daudzas ir privātīpašumā, daudzas nebija lietošanas kārtībā. To uzturēšana būtu ļoti dārga. Vai būtu lietderīgi iztērēt aptuveni 14 miljonus eiro, lai uzturētu vienu lielu bumbu patvertni?"

Rīgas pašvaldība vēsta, ka galvaspilsētas vietvaras īpašumā ir dažas pazemes telpas, kas padomju gados celtas kā bumbu patvertnes, bet patlaban tiek izmantotas kā noliktavas.

Nepieciešamības gadījumā tās, iespējams, varētu pielāgot kā telpas glābiņam. Tāpat pašvaldībā aicināja namu apsaimniekotājus pievērst uzmanību pagraba telpām, nodrošinot tajās kārtību. Tagad primāri to nepieciešams darīt ugunsdrošībai, bet atbrīvošana no visa liekā garantēs vairāk telpas, kurās patverties cilvēkiem.

Neraugoties uz to, ka kara draudu Latvijā nav, arī valsts un pašvaldības vienmēr ir strādājušas pie civilās aizsardzības plāniem, uzsvēra Iekšlietu ministrijas pārstāve Curika.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu