ASV apsver vienošanos ar trīs ES valstīm par kara lidmašīnu nosūtīšanu Ukrainai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien videozvanā ar apmēram 300 ASV Kongresa abu palātu deputātiem lūdzis viņus veicināt militāro lidmašīnu nodošanu Ukrainai.

Zelenskis norādījis, ka cīņā ar Krieviju Ukrainai ir nepieciešama vai nu lidojumu aizlieguma zona tās gaisa telpā, kuru NATO atsakās noteikt, vai arī vairāk kara lidmašīnu.

Pēc videozvana ar Ukrainas prezidentu Senāta vairākuma līderis Čaks Šūmers pastāstīja, ka Zelenskis lūdzis ASV rīkoties, lai veicinātu to, ka Vašingtonas sabiedrotās Austrumeiropā, kuru bruņojumā joprojām ir padomju ražojuma lidmašīnas "MiG", tās nodotu Ukrainai, kuras militārie piloti ir apmācīti lidot ar padomju, nevis rietumu lidmašīnām.

"Es darīšu visu, ko spēju, lai palīdzētu [ASV] administrācijai veicināt to nodošanu," sacīja Šūmers.

Lidmašīnas "MiG" ir NATO dalībvalstu Polijas, Slovākijas un Bulgārijas bruņojumā, un Vašingtona apsver iespēju šīm valstīm nosūtīt ASV ražotos iznīcinātājus "F-16", lai tās varētu lidmašīnas "MiG" nodot Ukrainai.

Tomēr šīs ieceres īstenošanu apgrūtina kavēšanās "F-16" ražošanā, turklāt nākamo "F-16" partiju paredzēts nosūtīt Taivānai, kuru apdraud Ķīna, un gaidāms, ka Kongress nevēlēsies aizkavēt "F-16" piegādi Taivānai.

Kongress pašlaik strādā pie 10 miljardu dolāru vērtas militārās un humānās palīdzības paketes Ukrainai. Šūmers Zelenskim paudis cerību, ka šī pakete drīz tiks apstiprināta, žurnālistiem pastāstīja informēts avots.

Ukrainas prezidents arī aicinājis ASV likumdevējus noteikt sankcijas Krievijas naftas un gāzes sektoram un aizliegt Krievijā izmantot "Visa" un "Mastercard" maksājumu kartes.

Vēl Zelenskis mudinājis ASV apsvērt embargo noteikšanu visām Krievijas precēm un atņemt Krievijai vislabvēlīgāko tirdzniecības partneres statusu, informēja Ukrainas prezidenta kanceleja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu