Vislabākās zāles pret visu: kāds ir viens no galvenajiem laba miega pamatnosacījumiem?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Quintanilla/Shutterstock

Paaugstināta stresa laikmetā, kurā šobrīd dzīvojam, ir jo īpaši svarīgi radīt naktsmieram piemērotu vidi, jo miega laikā gan ķermenis, gan prāts atslābinās, atpūšas, atjaunojas un sakārtojas. Ne velti mēdz teikt, ka labs miegs ir zelta vērts, un viens no veselīga miega pamatnosacījumiem ir piemērots matracis. Bet kā izvēlēties īsto, neapjūkot plašajā piedāvājumā?

Guļot uz izvelkamā dīvāna vai neērta, izgulēta matrača, parasti veidojas "caurumi" jeb paliek brīva vieta starp ķermeņa izliekumiem un guļamo virsmu, tādēļ gulētāja svars netiek izlīdzināts - ķermeņa smagākajos punktos rodas pārāk liels spiediens, kas var izraisīt sāpes un saspringumu visā ķermenī, kā rezultātā pēc pamošanās jūties vairāk noguris nekā atpūties. Lai palīdzētu uzlabot miega kvalitāti, sadarbībā ar "Dormeo" skaidrosim, kā izvēlēties piemērotu matraci.

Kāpēc viens matracis neder visiem?

Ir jāsaprot, ka

nav tāda viena universālā matrača, kas būtu piemērots visiem jo mēs katrs esam dažādi un arī mūsu vajadzības atšķiras

- vienam derēs cietāks, citam mīkstāks matracis, kāds sevi nespēj iedomāties guļam putu matracī, savukārt cits, gluži kā princese uz zirņa, nejūtas ērti, guļot uz atsperu matrača.

Neatkarīgi no tā, kāda materiāla vai modeļa matraci izvēlēties, tam jāatbilst trim universāliem pamatkritērijiem:

  • jābūt elastīgam, lai zem ķermeņa masas neciestu asinsvadi un tiktu nodrošināta asins cirkulācija,
  • jābūt atsperīgam, lai balstītu ķermeni un ļautu muskuļiem atslābt,
  • jābūt gaisa un mitruma caurlaidīgam, lai nodrošinātu labu vēdināšanu.

Agrāk par ortopēdiskiem uzskatīja cietus matračus, tagad šo terminu attiecina uz matrača spēju uzņemt gulošā cilvēka svaru, noturot mugurkaulu optimālā, t.i., taisnā pozīcijā. Tādēļ svarīgi ir matračus izmēģināt, turklāt ne tikai apsēžoties, bet arī apguļoties.

Protams, pāris minūtes paguļot uz matrača veikalā, diezgan grūti saprast, vai tev patiks uz tā gulēt un tava mugura jutīsies labi. Tāpēc vari izmantot iespēju izmēģināt matraci mājās. Piemēram, "Dormeo" piedāvā saviem klientiem 100 naktis izmēģināt matraci un, ja nepatiks, to var atdot atpakaļ.

Ja finansiālā ziņā līdzekļi ir ierobežoti, var izlīdzēties arī ar virsmatraci, to uzliekot uz vecā dīvāna un matrača - arī šis risinājums jūtami palīdzēs uzlabot miega kvalitāti.

Būtisks faktors ir arī ražotāja garantija – ir matrači, kuriem ir tikai divu gadu garantija, kamēr citi ražotāji pircējam piedāvā pat 10-15 gadu garantiju. Izvēloties tas noteikti būtu jāņem vērā, jo matracis tiek pirkts ilgākam laikam - neviens nevēlas ik pēc diviem gadiem pirkt jaunu.

Atsperu matrači

Viens no iecienītākajiem matraču veidiem ir atsperu matracis. Pamatā ir divu veidu atsperu matrači:

  • Bonnell atsperu sistēmā atsperes ir savstarpēji savienotas ar spirālveida stiepli,
  • Savukārt pocket tipa atsperes kustas neatkarīgi cita no citas, jo katra no tām ievietota auduma maisiņā - kabatiņā.

Pirmie matrači ir cietāki un balsta gulētāju, nezaudējot savu formu, bet otrie pielāgojas ķermeņa svaram un notur mugurkaulu taisnu, tāpēc, ka atsperes ir neatkarīgas un tiek saspiestas dažādos līmeņos, un sniedz vislielāko ortopēdisko efektu. Bieži vien kabatiņatsperu matračos pat ir vairākas cietības zonas, ko panāk ar dažādu atsperu stieples resnumu. Līdz ar to plecu un gurnu daļa var iegrimt vairāk, bet galva un kājas – mazāk. Tas ļauj matracim pilnībā pielāgoties ķermeņa kontūrām, rūpējoties par optimālu komfortu. Bonell atsperu matrači ir laba un ekonomiska izvēle viesistabai vai vasaras mājai, bet pocket atsperu matracis būs uzticams balsts katru nakti.

Savukārt "Dormeo" patentētajām "Octaspring Memory" putu atsperēm ir raksturīgs bišu šūnu struktūrai līdzīgs dizains. Katra atspere kustas atsevišķi, individuāli pielāgojoties radītajam spiedienam. Tieši tāpēc, guļot uz šāda putu atsperu matrača, nav jūtams, ka partneris blakus grozās un maina pozas.

Putu matrači

Agrāk vairums bija atsperu matrači, mūsdienās piedāvājums kļuvis daudz plašāks un daudzveidīgāks. Putu matrači ir iecienīti to ortopēdisko un antialerģisko īpašību dēļ:

  • Poliuretāna (PU) putu matracis būs maciņam draudzīga izvēle, kas nodrošinās kā ortopēdisku, tā antialerģisku efektu.
  • Savukārt memory putas vēl labāk pielāgosies gulētāja ķermeņa formai un nodrošinās labu termoregulāciju. Tās bieži izmanto arī virsmatračos, tādējādi guļamvirsmu padarot mīkstāku un ērtāku. Būtiskākais, ka tās vienmērīgi sadala ķermeņa radīto spiedienu pa visu matrača virsmu. Ķermeņa radītā spiediena rezultātā putas tiek saspiestas, taču, tiklīdz pieceļamies no gultas, tās atgūst savu sākotnējo formu. Apguļoties uz šāda materiāla, rodas "kušanai" līdzīga sajūta un

putas nevainojami pielāgojas ķermeņa aprisēm, sniedzot nepieciešamo atbalstu, kā arī atbrīvojot no sasprindzinājuma kakla un muguras daļā.

Hibrīdmatrači

Lai gan putu un atsperu matrači ir vispopulārākie, tomēr arvien lielāku atsaucību gūst arī hibrīdmatrači, kuros ir apvienoti vairāki materiāli, piemēram, PU putas un kokoss vai arī pocket atsperes un PU putas u.c. 

Savas priekšrocības ir arī kokosa un lateksa plāksnēm, kas ir dabīgi un videi draudzīgi materiāli. Kokosa slānis labi balstīs mugurkaulu un vienmērīgi sadalīs ķermeņa masu, toties lateksa trumpis ir spēja izturēt lielu slodzi un precīzi pielāgoties ķermeņa formai, tam piemīt antialerģiskas un antibakteriālas īpašības, un tas neuzsūc mitrumu.

Svarīgs matrača papildinājums ir virsmatracis, kas paildzina matrača kalpošanas laiku, ja vēl virsmatracis ir antialerģisks – aizsargā arī pret putekļu ērcītēm un kaitīgām baktērijām, un sniedz arī papildu komfortu.

Svarīgākais, kas jāņem vērā, izvēloties matraci

Matrača piemērotību gan konkrēta gulētāja fizioloģiskās īpatnības, gan vecumposms:

  • Mazuļiem piemērotākais ir ciets kokosa šķiedras matracis;
  • Pusaudžiem der paciets putu vai atsperu matracis;
  • Pieaugušajiem ir jāizvērtē savas vajadzības un vēlmes, bet var vadīties pēc vienkārša principa:

smagākiem cilvēkiem atbilstošāks būs stingrāks matracis, bet vieglākiem – mīkstāks;

  • Ja neguli viens, tad noteikti vērts izvēlēties tādu matraci, kurš sastāv no divām atsevišķām pamatnēm. Tad nav jāmeklē kompromiss un vari izvēlēties, kuru matrača pusi gribi – stingro vai mīksto;
  • Lielāka auguma cilvēkiem ir svarīgi pievērst uzmanību tam, kāds ir gulētāja maksimāli ieteicamais svars, lai matracis kalpotu ilgi. Piemēram, "Dormeo" matračiem tie ir līdz 140 kg katram gulētājam, kamēr mēdz būt matrači, kas pieļauj tikai 80 kg maksimālo svaru;
  • Jo īpaši astmas slimniekiem un tiem, kas cieš no alerģijām un biežām elpceļu saslimšanām, ir svarīgi, lai matracis būtu antialerģisks, aizsargājot pret putekļu ērcītēm un kaitīgām baktērijām;
  • Vecākiem cilvēkiem asins cirkulācijas problēmu dēļ nebūs piemērots pārāk ciets matracis;
  • Šī paša iemesla dēļ arī cilvēkiem ar veselības problēmām, kas pieprasa daudz laika pavadīt gultā, stingrs matracis nebūs piemērots.
  • Cilvēkiem, kuri cieš no muguras sāpēm, ārsti visbiežāk iesaka gulēt uz stingriem, ergonomiskiem matračiem. Taču te nevajadzētu pārspīlēt!

Pētījumos pierādīts, ka cilvēki, kuri guļ uz pārāk cietiem matračiem, slikti izguļas un nakts laikā daudz grozās. Otra galējība ir pārāk mīksts matracis, kurš nesniedz nepieciešamo atbalstu. Tāpēc vislabāk izvēlēties vidējas stingrības matraci. Ideālajā variantā tādu, ko iespējams pielāgot pēc sajūtām. Ar maināmām pusēm vai atšķirīgām atbalsta zonām plecu vai gurnu zonā.

Lai izdodas atrast piemērotāko matraci vai virsmatraci un uzlabot miega kvalitāti un labsajūtu!

Raksts tapis sadarbībā ar Dormeo.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu