Vērtēs ZZS piedāvājumu kriminalizēt okupantu bruņoto spēku simbolu publisku izmantošanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Viktors Valainis
Viktors Valainis Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputātu iesniegtos grozījumus Krimināllikumā, kuru mērķis, saskaņā ar deputāta Viktora Valaiņa (ZZS) teikto, ir noteikt kriminālsodu par publisku simbolu izmantošanu, ko Krievijas bruņotie spēki izmanto karā pret Ukrainu.

Grozījumus iesnieguši ZZS deputāti Uldis Augulis, Edgars Tavars, Didzis Šmits, Armands Krauze, Valainis, Janīna Jalinska, Gundars Daudze, Jānis Vucāns, Māris Kučinskis un Raimonds Bergmanis.

Lai gan likumprojektā konkrēti simboli nav uzskaitīti, Valainis skaidroja, ka runa būtu par aizliegumu tādiem Krievijas bruņoto spēku karā pret Ukrainu izmantotajiem simboliem kā "Z" un "V". Politiķis uzsvēra, ka šādi grozījumi būs skaidrs signāls, ka to izmantošana ir nepieļaujama.

Piedāvātās izmaiņas paredz papildināt jau pašlaik Krimināllikumā esošo normu, kas nosaka sodu par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu.

ZZS rosina šo normu papildināt, nosakot, ka kriminālsods tiktu piemērots arī par minēto noziegumu īstenotāju, atbalstītāju, iniciatoru lietoto simbolu, tostarp bruņoto spēku un militārās tehnikas apzīmēšanā, izmantošanu publiskā telpā. Sods par šādu rīcību būtu vai nu brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

Tāpat izskatīšanai komisijās tika nodoti ZZS virzītie grozījumi Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas Ministru kabinetam deleģē uzskaitīt militāro agresiju slavinošos simbolus.

Kā ziņots, ar rosinājumu aizliegt Krievijas karā Ukrainā izmantoto "Z" simbolu iepriekš klajā nāca arī ārpus parlamenta esošā partija "Latvija pirmajā vietā".

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu