Frontes līnijā informatīvajā karā ar Krieviju. Saruna ar ukrainieti, kuras ierocis ir "TikTok"

Ukraiņu tiktokere Dzvinka Hlibovitska. Foto: Dzvinka Hlibovytska/Instagram/TikTok/Shutterstock/"Apollo" kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

18 gadus vecā Dzvinka Hlibovitska pirms diviem gadiem pārvācās uz Ļvivu, kur viņa arī pašlaik pārlaiž karu. Meitene aktīvi runā par Ukrainā notiekošo vietnē "TikTok" - no sākuma šie video viņai pašai palīdzēja pārvarēt stresu, bet tad viņa saprata, ka šī platforma ir "viņas ierocis", lai palīdzētu Ukrainai cīnīties pret nerimstošo Krievijas propagandas mašīnu.

Dzvinka ir viena no nu jau populārākajām tiktokerēm Ukrainā, kas platformā atklāti rāda un stāsta par savu ikdienu kara laikā, pārvēršot vietnes aktuālos "trendus" spēcīgā satīrā, kas vērsta pret Kremļa ideoloģijām. Ar Dzvinku ir sazinājušies mediji no visas pasaules, tostarp laikraksts "Independent" un raidsabiedrība BBC.

"Šis ir vislabākais veids, kā es varu aizstāvēt savu valsti - es piedalos informatīvajā karā," sarunā ar portālu "Apollo" noteic ukraiņu influencere.

Dzvinka ir dzimusi Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, bet pirms diviem gadiem studiju dēļ pārcēlās uz Ļvivu. "Es no malas noskatos, kā mana dzimtā pilsēta tiek izpostīta..."

"Es jūtos drausmīgi par visu, kas notiek Ukrainā, to visu aptvert ir ļoti smagi. Es visu savu dzīvi esmu nodzīvojusi Ukrainā, nekad neesmu ilgstoši dzīvojusi kaut kur ārvalstīs.

Ukraina ir mana dzimtene, un ir šausminoši noskatīties uz to, kas tagad notiek ar manām mājām, kur es piedzimu un uzaugu. Ja es no sākuma biju nobijusies, tad tagad es izjūtu tikai dziļas skumjas un niknumu!"

"Ļviva pašlaik ir drošākā vieta Ukrainā, te ir bēgļu centrs. Pilsētā ir ļoti daudz cilvēku, sāk pietrūkt telpu, kur viņus izmitināt. Šeit ir sabraukuši cilvēki no visas Ukrainas, liela daļa pēc nokļūšanas Ļvivā dodas tālāk uz ārvalstīm, bet daudzi arī paliek uz vietas."

24. februāra rīts

"Es biju pirmā, kura todien piecēlās. Es pamodos 5.30, lai pulksten 6 dotos savā ik rīta skrējienā. Nezināms spēks man lika paņemt telefonu un apskatīties jaunākās ziņas, jo es parasti tik agri tā nedaru, un es ieraudzīju visur virsrakstus, ka viņi [Krievijas armija] bombardē Kijevu un citas pilsētas. Es nesapratu, kas notiek.

Es domāju, ka tas būs tikai uzlidojums, nevis pilnīgs iebrukums. (..) Tad es noskatījos Putina uzrunu, kur viņš runā par "speciālo glābšanas operāciju", un es sapratu, ka ir sācies karš.

Es histēriski sāku raudāt, tās pirmās emocijas ir grūti aprakstīt," stāsta Dzvinka.

Meitene ar ģimeni okupantu sāktā kara pirmajā dienā nolēma, ka palikšot Ukrainā, jo šajos apstākļos ir grūti kaut ko izplānot. "Bet mums visiem ir sagatavotas somas ar pirmās nepieciešamības lietām un līdzi vienmēr nēsājam savus dokumentus, lai jebkurā mirklī varētu uzsākt bēgļu gaitas."

"TikTok" kā ierocis

Dzvinkas "TikTok" profilā kopš 24. februāra tiek publicēti video tikai kara tematikā. 1. martā viņas publicētais tiktoks "Diena Ļvivā kā ukrainietei kara laikā" skatīts teju pusotru miljonu reizes. Pēc šī video publicēšanas arī sāka augt viņas popularitāte un sekotāju skaits. Viņas atbalstītāju lokā ir cilvēki no visas pasaules, stāsta satura veidotāja.

@dzvnks Is this really how my life at 18 should look like? #standwithukraine #stoprussianagression #stopputin #ukrainewillresist #ukraine #war #ww3 ♬ ily forever - anir

"Cilvēki ir ļoti atsaucīgi un saka ļoti daudz labu vārdu. Ir bijuši daži krievu tautības cilvēki, kas man ir rakstījuši aizskarošus komentārus un centās noliegt manis sacīto. Nu jūs saprotiet, propagandas dēļ, kas ir viņu valstī... Bet lielākā daļa komentāru ir ļoti jauki un atbalstoši.

Ja godīgi, šis cilvēku atbalsts man palīdz iet uz priekšu. Es apzinos, ka pasaule skatās un zina, kas notiek pie mums, un pasaule tic mums nevis krieviem!

Šis man tiešām palīdz, jo mans lielākais satraukums bija par to, ka pasaule neticēs un novērsīsies no Ukrainas, bet ir pilnīgi pretēji."

Starp video rullīšiem, kur Dzvinka stāsta, rāda savu ikdienu kara laikā vai atbild uz citu "TikTok" lietotāju jautājumiem, viņa arī seko līdzi jaunākajiem vietnes trendiem, tikai pagriež tos no sava pašreizējā skatupunkta - satīrā, kas vērsta pret Krieviju.

Uz jautājumu, vai viņai nav bijis bail kādu no tiem publicēt, Dzvinka norāda, ka nē, jo viņa cenšas sekot līdzi trendiem, lai pēc iespējas vairāk cilvēku par viņu uzzinātu un sāktu sekot, tādejādi pēc iespējas vairāk pasaules iemītnieku uzzinātu par karu Ukrainā.

"Tāpat - es domāju, ka lielākajai daļai manu sekotāju piemīt kritiskā domāšana, un viņi saprot, ka man ir iemesls būt sarkastiskai šobrīd, un tas ir arī veids, kas man mentāli palīdz tikt galā ar situāciju," portālam "Apollo" skaidro Dzvinka.

@dzvnks

A bit of sarcasm here! Addressed to everyone who thinks Ukraine is lying about war

♬ Girl of My Dreams - Guti

Dzvinka norāda, ka viņa šobrīd savu personīgo "TikTok" profilu ir pārvērtusi par "ieroci", ko viņa izmanto, lai pievērstu pasaules uzmanību, lai cilvēki nedomātu, ka "tas, kas notiek Ukrainā, ir pieņemami".

Pirmajā kara nedēļā satura veidotāja aktīvi strādāja kā brīvprātīgā bēgļu centrā, taču tagad lielāko daļu viņas laika aizņem sarunas ar medijiem no visas pasaules.

"Centrā brīvprātīgo ir vairāk nekā nepieciešams, tāpēc es nolēmu, ka es palīdzēšu savai valstij, piedaloties informatīvajā karā," norāda meitene.

Es mīlēju savu dzīvi

"Man ļoti vajag atbalstu, es to jau saņemu, bet es jūtu, ka tas man ir vitāli nepieciešams nepārtraukti. Es gribu, lai kāds atnāk un pasaka, ka viss būs kārtībā! (Aizlūzt balss.) Es gribu savu dzīvi atpakaļ... Es pazaudēju dzīvi, ko es ļoti mīlēju. Tas ir sirdi plosoši, jo tikai divas dienas pirms krievu iebrukuma es biju dzīves posmā, kurā es sapratu, ka "Wow! Es tiešām mīlu savu dzīvi!". 

24. februārī tas viss tika man atņemts.

Par laimi es un mana ģimene arī šajos krīzes laikos esam finansiāli un ar pārtiku nodrošināti. Vismaz pagaidām. Es zinu, ka ļoti daudziem citiem cilvēkiem ir daudz sliktāka situācija. Tāpēc tas, kas man ir vajadzīgs, ir tikai emocionāls atbalsts. Tā ir vienīgā lieta, kas man pašlaik palīdz," uz jautājumu, kāda palīdzība Dzvinkai šobrīd ir visvairāk nepieciešama, atbild meitene.

Žurnāliste: "Nosauc, lūdzu, vienu lietu, kas tev visvairāk pietrūkst no savas "vecās dzīves"?"

Dzvinka Hlibovitska: "(Ilga pauze.) Droši vien, ka dzīvesprieks."

Ukraiņu tautības satura veidotāja stāsta, ka viņa pirms kara bijusi "patiesi laimīga". "Šobrīd šķiet, ka nekam īsti nav nozīmes, jo es neesmu laimīga. (Pauze.) Man ir salauzta sirds par visu to, kas pie mums notiek."

Meitenes lielākās bailes "miera laikos" bijušas par savu nākotni - "vai viņai izdosies iegūt karjeru, ko vēlas, vai viņa varēs iestāties labā universitātē, vai pēc tam izdosies iegūt labi apmaksātu darbu un tā tālāk". Lietas, par ko parasti uztraucas tikko pilngadību sasnieguši cilvēki. Šobrīd - kara laikā - Dzvinkas prioritātes ir mainījušās:

"Man visvairāk ir bail pazaudēt savu ģimeni. Mēs cenšamies palikt drošībā, cik vien tas ir iespējams. (..) Manas lielākās bailes, ka es varētu tikt šķirta no ģimenes, un es nezinātu, kad es viņus atkal varētu satikt."

Dzvinka norāda, ka svarīgākā mācība, ko viņa pēdējās divās nedēļās ir iemācījusies, ka "tu nekad nevari zināt, kurā mirklī tu visu, ko līdz šim pazīsti, vari pazaudēt".

@dzvnks

They took away my happiness…

♬ Paradise - Coldplay

"Es agrāk mēdzu dzīvot ar galvu mākoņos! Es vai nu novērtēju tos mirkļus, kas jau ir pagājuši, vai es nepārtraukti domāju par savu nākotni, bet es nekad nenovērtēju tagadni. Es tagad saprotu, ka man ir jādzīvo apzināti tagadnē - jānovērtē katra minūte, katra sekunde, kas man ir. Tu nekad nezini, ko nesīs nākotne. (..)

Es tagad saprotu, ka visas lietas, kas man agrāk šķita ikdienišķas, patiesībā bija privilēģijas. 

Piemēram, man pašlaik ir pārtrauktas socioloģijas studijas universitātē, es nekad agrāk neiedomājos, ka tā patiesībā ir privilēģija. Tagad es saprotu, ka tas, ka tev ir ģimene, tā ir privilēģija. (..) Pēc šīs briesmīgās pieredzes es nekad vairs neatlikšu vai nepārcelšu savus plānus, jo nekad nevar zināt, kas notiks pēc mēneša vai gada. Es rīkošos tagad! Tas ir tas, ko es esmu tagad sapratusi."

Ukrainas (Z)udusī paaudze?

Satura veidotāja stāsta, ka viņai ir ļoti lielas bailes par to, kā karš ietekmēs viņas un viņu vienaudžu izglītību un darba iespējas nākotnē. "Man nav ne mazāko ideju, kāda būs izglītības sistēma pēc kara! Un mums - Ukrainā - ir nepieciešami izglītoti cilvēki! Šīs ir manas lielākās bažas, atbildot uz jautājumu, kā karš ietekmēs jauniešus."

Dzvinka pati ir otrā kursa studente un viņai šobrīd nav ne mazākās nojausmas, kad viņa varēs atsākt studijas un vai turpmāk būs iespējams Ukrainā iegūt kvalitatīvu izglītību.

@dzvnks Reply to @haris.greenwich ♬ original sound - Dzvinka Hlibovytska

Dzvinkas vēlas aicināt ikkatru, kas izlasīja viņas stāstu, novērtēt visu, kas viņiem ir dots. "Esiet pateicīgi par visu, kas jums ir apkārt! Atcerieties, ka kādam nekas no tā vairs nav. Lūdzu, neuztveriet to kā kaut ko pašsaprotamu!"

Tāpat Ukrainas satura veidotāja aicina cilvēkus sekot līdzi drošticamiem medijiem un būt lietas kursā par pasaulē notiekošo: "Jums nevajag būt politikas ekspertam, atvēliet vien pāris minūtes dienā, lai palasītu ziņas. Visiem ir jābūt lietas kursā par pasaulē notiekošo.

Mēs visi esam atbildīgi viens par otru, kaut vai dzīvojam dažādās valstīs. Tam nav nozīmes, kāda tautība ir rakstīta jūsu pasē. Ukraini, amerikāni, latvieti vai poli, nav tā, ka tikai jūsu valdība ir atbildīga par jums, jo jūs esat atbildīgi par to, kas notiek valdībā.

Tas ir sabiedrības pienākums mainīt to, kas nav labi jūsu valsts varā. Piemēram, krievi gadiem ilgi neko nav mainījuši Kremlī, un tagad tas prasa tūkstošiem ukraiņu dzīvības... Ja jums ir pase, un loģiski, ka visiem tāda ir, kļūstiet beidzot atbildīgi par savu valsti!"

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu