Pašlikvidējas Eiropas vēlēšanu asociācija, nepanākot atbalstu Krievijas izslēgšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vēlēšanas Krievijā.
Vēlēšanas Krievijā. Foto: EPA/Scanpix

Eiropas valstu vēlēšanu administratoru asociācija (ACEEEO) nolēmusi pašlikvidēties, jo nespējusi panākt divu trešdaļu biedru atbalstu Krievijas un Baltkrievijas vēlēšanu iestāžu izslēgšanai no asociācijas, ziņo Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāve Laura Krastiņa.

Līdz ar to organizācija izbeigusi savu 30 gadus ilgušo darbību, skaidro CVK.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un Baltkrievijas iesaisti šajā agresijā, CVK 24. februārī nosūtīja vēstuli ACEEEO, kurā aicināja izslēgt Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas un Baltkrievijas Centrālo vēlēšanu un republikas referendumu rīkošanas komisiju no asociācijas.

Tomēr gan balsojumā par Krievijas un Baltkrievijas izslēgšanu, gan pēc tam sekojošā balsojumā par Krievijas un Baltkrievijas darbības apturēšanu asociācijā lielākā daļa dalībvalstu izvēlējās nepiedalīties, tādējādi padarot balsojumu nederīgu.

Ņemot vērā, ka abu valstu agresija ir pretrunā asociācijas mērķiem un pamatprincipiem, demokrātijas vērtībām, klaji pārkāpj asociācijas devīzi "Bez ieročiem, ar balss spēku", asociācijas Izpildpadome rosināja balsojumu par asociācijas pašlikvidēšanos. Balsojumā neviena dalībvalsts nepauda iebildumus. Lēmums stājas spēkā nekavējoties, līdz ar to ACEEEO no šodienas pārtrauc savu darbību, skaidro Latvijas CVK.

ACEEEO tika dibināta 1991. gadā kā nevalstiska, no partijām un valdībām neatkarīga organizācija, kuras galvenais mērķis bija nodrošināt objektīvu un no jebkuras nacionālas valdības neatkarīgu forumu informācijas apmaiņai par vēlēšanām un politiskajiem procesiem vēlēšanu organizatoru, ekspertu un zinātnieku starpā, tādējādi veicinot brīvas, demokrātiskas un godīgas vēlēšanas asociācijas dalībvalstīs un asociācijas darbības reģionā. Līdz Krievijas kara pret Ukrainu sākumam asociācijā bija pārstāvētas 25 dalībvalstis.

Kā ziņots, CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa februārī uzsvēra, ka mūsu vērtības ir demokrātija, brīvība un godīgas vēlēšanas. "Nav pieņemami, ka ACEEEO ir pārstāvētas valstis, kas demonstrē pretējo un neleģitīmā veidā cenšas iegūt varu," februārī iesniegto iniciatīvu par abu valstu vēlēšanu iestāžu izslēgšanu no organizācijas pamatoja CVK priekšsēdētāja.

Bērziņa akcentēja, ka nosodāma ir jebkāda veida vardarbība pret iedzīvotājiem un varas pārņemšana ar spēku, nevis brīvu un godīgu vēlēšanu ceļā. "Mēs esam kopā ar Ukrainas tautu un iestājamies par to, lai tiktu atjaunots miers un pārtraukti agresīvie uzbrukumi," pauda CVK vadītāja.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu