Staķis: Visiem ukraiņu bēgļu vecākiem bērnus piedāvā sūtīt latviešu valodas plūsmas skolās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Visiem ukraiņu bēgļu vecākiem tiek piedāvāts bērnus sūtīt latviešu valodas plūsmas skolās, mikroblogošanas vietnē "Twitter" sacīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP). Vecākiem ir tiesības brīvi izvēlēties skolu.

Minēto Rīgas mērs norādījis, atbildot cilvēkiem, kuri iepriekš sociālajos tīklos pauduši viedokli par to, kādā valodā ukraiņu bērniem Latvijā vajadzētu mācīties.

Staķis atzīmē, ka likums ļauj vecākiem brīvi izvēlēties skolu - daudzi izvēlas mazākumtautību skolas, tostarp arī vienīgo ukraiņu skolu.

"Iemesli ir dažādi. Pirmkārt, bēgļi dzīvo ģimenēs, pie radiem un draugiem, kuri jau mācās mazākumtautību skolās, un vecāki grib, lai bērni mācītos un dotos uz skolu kopā," vēsta Rīgas mērs.

Par vēl vienu iemeslu viņš nosauc faktu, ka, lai gan Ukrainas bēgļi ciena valsts valodu, vienlaikus vairums cer drīz atgriezties mājās un uzskata, ka nepagūs apgūt latviešu valodu. Ja būtu vēlme novērst bēgļu reģistrāciju mazākumtautību skolās, turklāt arī baltkrievu un ukraiņu skolas ir mazākumtautību, būtu jāmaina likums.

Staķis vēsta, ka normatīvi pašlaik paredz, ka mazākumtautību skolās 1.-6. klasē 50% mācību ir latviski, 7.-9. klasē 80%, bet vidusskolā 100%. Un šajās skolās ir atbalsta programmas valodu apguvei.

"Uzskatu, ka valsts līmenī jāturpina mājas darbi, lai nākotnē būtu vienotas skolas visiem bērniem," pauž politiķis.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu