Vairāki Latvijas mediķi pieteikušies brīvprātīgi doties palīdzēt Ukrainai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Medmāsas aizsargtērpos. Ilustratīvs attēls.
Medmāsas aizsargtērpos. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Astoņi Latvijas mediķi pieteikušies brīvprātīgi doties palīdzēt Ukrainai, paziņoja Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece.

Patlaban no astoņiem ārstiem, kas vēlētos doties uz Ukrainu, ir divi urologi, divi radiologi, viens neatliekamās palīdzības ārsts, viens oftalmologs, viens osteopāts un algologs, viens anesteziologs un reanimatologs.

Savukārt, piemēram, Lietuvā brīvprātīgi doties palīdzēt bija vēlējušies 300 mediķi.

Aizsilniece norādīja, ka salīdzinoši nelielais pieteikumu skaits ir saistīts ar to, ka Latvijā hroniski trūkst ārstu un esošie ir pārslogoti, palīdzot mūsu pacientiem. Patlaban Latvijā trūkst 3500 māsu un to palīgu.

Salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, Latvijai ir viszemākais medicīnas personāla un iedzīvotāju attiecības rādītājs. Piemēram, Latvijā ārstu attiecība uz 1000 iedzīvotājiem ir 3,2, tikmēr Lietuvā - 4,5, savukārt māsu attiecība Latvijā ir 4,6, bet Lietuvā - 7,8.

Vienlaikus liela daļa Latvijas ārstu ir pirmspensijas vecumā - vidējais ārstu un ģimenes ārstu vecums ir 54 gadi, savukārt māsu - 48 gadi.

Visiem mediķiem, kas vēlas doties palīdzēt Ukrainai, LĀB izsniedz kvalifikāciju apliecinošas izziņas, kā arī pirms došanās prom viņi visi tiek informēti par nopietnajiem riskiem. Katram Ukraiņu puse piemeklē slimnīcu vai vietu, kur viņiem būtu jādodas atbilstoši specialitātei un drošības apstākļiem.

LETA jau vēstīja, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu