Portugāle groza likumu, saskaņā ar kuru pilsonību ieguva Abramovičs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas oligarhs Romāns Abramovičs.
Krievijas oligarhs Romāns Abramovičs. Foto: Reuters/ScanPix

Portugāle padarījusi stingrāku likumu par pilsonības piešķiršanu sefardu ebreju pēctečiem, pateicoties kuram pilsonību ieguvis Krievijas oligarhs Romāns Abramovičs.

Taču likuma grozījumiem nebūs atpakaļejoša spēka, trešdien paziņojusi Portugāles Ārlietu ministrija.

Abramovičam Portugāles pilsonība tika piešķirta 2021.gada aprīlī, pamatojoties uz 2015.gadā pieņemto likumu, kas piedāvā naturalizāciju viduslaikos no Ibērijas pussalas padzīto sefardu ebreju pēctečiem.

Maz kas zināms par sefardu ebreju vēsturi Krievijā, turklāt Abramovičs ir izplatīts cita ebreju atzara - aškenazi ebreju - uzvārds.

Tagad ieviesta jauna prasība, ka pilsonības prasītājiem saskaņā ar šo likumu jāpierāda "faktiska saikne ar Portugāli".

Abramovičs, kuram pieder Lielbritānijas premjerlīgas futbola klubs "Chelsea", pagājušajā nedēļā saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā tika iekļauts Lielbritānijas sankciju sarakstos. Sankcijas viņam piemērojusi arī Eiropas Savienība (ES).

Portugāles ārlietu ministrs Augusto Santušs Silva paziņoja, ka Portugāle piemēros Abramovičam ES noteiktās sankcijas, bet nevar aizliegt viņam iebraukt valstī, jo viņš ir Portugāles pilsonis.

Portugāles prezidents Marselu Ribelu di Soza jau devis zaļo gaismu likuma grozījumiem un sagaidāms, ka tie drīz stāsies spēkā.

Portugāles laikraksts "Publico" ziņo, ka saskaņā ar jaunajiem noteikumiem pilsonības prasītājiem būs jāiesniedz papildu dokumenti, lai pierādītu saikni ar Portugāli, piemēram, dokumenti par mantotu īpašumu Portugāles teritorijā vai pierādījumi par valsts apmeklēšanu.

Santušs Silva uzsvēra, ka likums ir "dāsns un taisnīgs", bet atzina, ka uzlabojumi ir nepieciešami.

Jau vēstīts, ka Portugālē notiek kriminālizmeklēšana pret rabīnu, kurš palīdzēja Abramovičam iegūt šīs valsts pilsonību.

Pēc Portugāles amatpersonu sniegtās informācijas, prokuratūra izmeklē aizdomas par naudas atmazgāšanu, korupciju, krāpšanu un dokumentu viltošanu, piešķirot pilsonību atbilstoši likumam par pilsonības piešķiršanu sefardu ebreju pēctečiem.

Atkarībā no izmeklēšanas rezultātiem Abramovičam pilsonību var anulēt.

Abramoviča preses pārstāvis vairākkārt noliedzis, ka būtu notikušas kādas nelikumības.

Kopš likuma pieņemšanas 2015.gadā Portugāles pilsonība piešķirta teju 57 000 sefardu ebreju pēctečiem, liecina oficiālie dati.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu