"Otra dzimšanas diena kolēģim." Eksperti komentē lāča uzbrukumu Žīguru pusē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com

Baisi notikumi Ziemeļlatgales mežā gan vietējiem, gan pētniekiem likuši secināt - pie iespējamības sastapt lāci Latvijas mežos jāsāk pierast. Veicot savus darba pienākumus, "Latvijas valsts mežu" (LVM) mežkopis netālu no Žīguriem sastapis lāci, kas viņam uzbrucis un iekodis kājā. Cietušā kolēģi un ārsts, kas apkopa ievainojumu, vērtē, ka mežkopis vakar piedzīvojis otro dzimšanas dienu, ziņo ReTV.

Ar lāča uzbrukumu pārcietušo LVM darbinieku ReTV neizdevās vienoties par sarunu. Mežkopis šobrīd notikušo vēl emocionāli pārdzīvo, tāpēc notikumus atstāsta viņa kolēģis. LVM Ziemeļlatgales reģiona meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Aldis Laganovskis:

“Ejot pa mežu, viņš izdzirdēja pīkstienus un sasita plaukstas. Tālāk no eglēm parādījās lācis, lācene. Kolēģis apgriezās un metās bēgt, bet nokrita. Tad veiksmīgi ar otru kāju jau gulošs atgrūda to lāci. Tas arī bija tas laimes mirklis un otra dzimšanas diena kolēģim.”

Nokļuvis līdz automašīnai, mežkopis tomēr pats sēdies pie stūres un devies uz tuvējo slimnīcu Balvos. “Bija diagnosticēta labās pēdas vaļēja brūce. Principā varēja pateikt uzreiz, ka draudoša dzīvībai brūce nebija, kas nozīmē, ka cilvēkam ļoti, ļoti paveicās,” norāda Aleksejs Ņesterenko, Balvu slimnīcas ķirurgs.

Dakteris atzīst, ka pacientam nācās uzgaidīt - mazajā slimnīcā ir tikai viens ķirurgs. Turklāt izrādījās, ka vakcīnas pret trakumsērgu slimnīcā nav, to pacientam nācās meklēt pašam. Lai uzbrukumu fiksētu un no tā vēlāk varētu mācīties, cietušo mežkopi uzklausīja lāču pētnieks Jānis Ozoliņš.

“Šis gadījums jāuztver kā neveiksmīga nejaušība.

Te nevar teikt, ka bijusi kāda kļūda, ne no tā cietušā puses, ne no lāča. No lāča puses tas bija klasisks gadījums, jo lāču mammai ir jāaizstāv savi nevarīgie mazuļi,” skaidro Jānis Ozoliņš, LVMI “Silava” vadošais pētnieks.

Pētnieks skaidro, ka lāčiem blīvāk apdzīvotākā teritorija šobrīd Latvijā ir Ziemeļvidzemē, Alojas pusē, taču Ziemeļlatgales Žīguru apkārtnē lāči dzīvo senāk. To apstiprina arī vietējie.

“Ar diviem lācīšiem te apkārt staigā māte, jā. Pagājušogad braucu pa dzelzceļu ar velosipēdu un pēc lietus redzēju pēdas,” saka kāds Žīguru iedzīvotājs.

Jānis Ozoliņš stāsta, ka lāču skaits Latvijā varētu būt 30-60. Pētnieks uzsver, ka līdz vasaras sākumam ikvienam būtu jāizvairās no uzbrukuma vietās, kur atrodas lācenes miga. Tas ir meža masīvs pie Zodānu purva.

Tiek veikta jauna lāču skaitīšana, aprīlī būs zināms precīzāks skaits, cik tad Latvijā šobrīd dzīvo lāču, ziņo ReTV.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu