Latvijā ierodas Kanādas bruņoto spēku artilērijas vienības karavīri

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO ģenerālsekretāra, Spānijas un Kanādas premjeru sagaidīšanas ceremonija Ādažu militārajā bāzē.
NATO ģenerālsekretāra, Spānijas un Kanādas premjeru sagaidīšanas ceremonija Ādažu militārajā bāzē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā šonedēļ sākuši ierasties Kanādas bruņoto spēku artilērijas vienības karavīri, kuri pievienosies saviem tautiešiem, kuri rotācijas kārtībā jau pilda dienesta pienākumus NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupā, informē Aizsardzības ministrija.

Nosūtot uz Latviju papildu karavīrus un militāro tehniku, Kanāda stiprinās NATO daudznacionālās kaujas grupu un Latvijas aizsardzības spējas, gādājot par mūsu valsts un iedzīvotāju drošību, uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Sabiedroto spēku klātbūtnes pastiprināšana Latvijā ir spilgts piemērs NATO visdziļākajai būtībai, kad darbības notiek ļoti ātri un nekavējoties tiek izpildīti lēmumi, kuri izslēdz jebkādas šaubas par pasaulē spēcīgākas militārās alianses sastāvā esošo 30 valstu vienotības un kaujas gatavības spējām," norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš.

Jau ziņots, ka 22.februārī Kanādas premjerministrs Džastins Trudo (Justin Trudeau) paziņoja par Kanādas lēmumu nosūtīt uz Latviju Kanādas bruņoto spēku artilērijas vienību, kas pievienosies NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai.

Tuvāko nedēļu laikā Latvijā papildus ieradīsies ap 130 Kanādas bruņoto spēku karavīri, palielinot Kanādas kontingentu līdz aptuveni 660 karavīriem. Tāpat Kanāda uz Latviju nosūtīs papildu militāro tehniku, kas būs izvietota Ādažu bāzē.

Kopumā operācijā "Reassurance" Kanāda papildus iesaistīs līdz 460 karavīru, kā arī nosūtīs fregati "HMCS Halifax" un patruļas lidmašīnu "CP-140 Aurora" NATO austrumu flanga stiprināšanai.

Latvijā ir izvietota viena no četrām NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālajām kaujas grupām, ko vada Kanāda. Tā apvieno vairāk nekā 1500 karavīru no 10 valstīm - Kanādas, Albānijas, Čehijas, Islandes, Itālijas, Melnkalnes, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Slovākijas. Ikdienā karavīri kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem piedalās mācībās.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir demonstrēt NATO solidaritāti un apņēmību aizstāvēt aliansi pret jebkāda veida agresijas izpausmēm. Svinīgā NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija notika 2017.gada 19.jūnijā Ādažu bāzē.

Arī Spānija ir lēmusi uz Latviju nosūtīt vēl papildu 157 karavīrus. Nesen uz pastāvīgu rotāciju ieradušies arī 300 ASV karavīri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu