Skride: Samazinoties pārmērīgam sāls patēriņam, tiktu atslogota veselības aprūpe

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sāls trauciņš
Sāls trauciņš Foto: Pixabay

Pārmērīgs nātrija, kuru uzņemam ar sāli, patēriņš uzturā atstāj negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību un līdz ar to rada arī lielu slogu veselības aprūpei, saistībā ar Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā šonedēļ izskatīto jautājumu pauž komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

Viņš norāda, ka diēta ar augstu nātrija saturu noved pie vidēji 3,2 miljoniem nāves gadījumu gadā pasaulē.

"Tie galvenokārt saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām, kuņģa vēzi un hroniskām nieru slimībām,"

uzsver komisijas priekšsēdētājs, norādot, ka, lai gan cilvēka organismam nātrija uzņemšana ir nepieciešama, vidējais iedzīvotāju nātrija patēriņš ievērojami pārsniedz vēlamo daudzumu.

Komisijas sēdē kopā ar Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem un jomas lietpratējiem tika apspriesta arī pasaules pieredze ar nodokļu likmes maiņu attiecīgiem produktiem.

"Ieguvumus no sāls patēriņa samazināšanas uzturā mēs ieraudzīsim pēc pieciem desmit gadiem.

Izdevumus veselības aprūpei mēs varam mazināt, vispirms domājot par slimību profilaksi," pauž Skride, rosinot strauji virzīties uz priekšu ar sāls samazināšanas uzturā politiku.

Kā ziņots, VM plāno izstrādāt pārtikas produktu marķēšanas shēmu, tādējādi ļaujot novērtēt produktu uzturvērtību un sabalansēt uzturu, šonedēļ par ieceri šajā Sociālo lietu komisijas sēdē paziņoja VM Veselības veicināšanas un atkarību profilakses nodaļas vadītāja Inga Birzniece.

Kā liecina 2020.gada Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta "BIOR" pētījuma par sāls un joda patēriņu Latvijas pieaugušo iedzīvotāju populācijā dati, gandrīz 70% cilvēku, kas uzskata, ka uzņem sāli atbilstošā daudzumā, sāli uzņem pārāk daudz.

Tāpat pārmērīga sāls lietošana var pastiprināt arī kalcija izdalīšanu, kas var veicināt nierakmeņu veidošanos un osteoporozes attīstības risku, norāda ministrijā.

Šī gada otrajā pusē VM plāno īstenot arī uztura kampaņu par veselīgu uzturu un augļu un dārzeņu lietošanu uzturā, primāri par to informējot skolas vecuma bērnus, viņu vecākus un pārējo sabiedrības daļu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu