FOTO "Tukši plaukti līdz veikala slēgšanai." Veikalos Kijivā ir tikai pirmās nepieciešamības preces, pārtiku izpērk ļoti ātri

Tukšs pārtikas veikals Kijivā. Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Okupantu aplenktajā Kijivā pārtikas veikalu plaukti līdz dienas beigām var būt tukši, jo cilvēki veido krājumus un iepērkas retāk. Produktu cenas netiek paaugstinātas, un iedzīvotāji iegādājas preces arī Ukrainas brīvprātīgo armijas vienībām, vēsta medijs "Postimees".

Maizes plaukti.
Maizes plaukti. Foto: Erik Prozes

Daudzi pārtikas ražotāji ir bijuši spiesti pārtraukt savu darbību kara dēļ, un arī piegādātājiem ir problēmas, jo transporta ceļi ir kļuvuši sarežģītāki. "Taču mūsu uzņēmums smagi strādā, lai veikalā vairāk vai mazāk viss būtu pieejams," norāda lielveikala "Novus" pārstāve Natālija Korža.

Natālija Korža.
Natālija Korža. Foto: Erik Prozes

Maizes lete ir pustukša, taču veikalam ir sava mazā maiznīca. Protams, citās vietās ražotā maize ātri pazūd no plauktiem. Pamata pārtikas preces, tostarp maize, tiek izpirktas ļoti ātri. Graudaugi, griķi, cukurs - viss ātri pazūd lielos apmēros. "Arī olas ir prece, ko pērk vairumā," skaidro Korža.

Kara laiks daudziem ir grūts, dažiem nav iespēju strādāt. "Pašlaik daudzi nevar atļauties zivju ikrus. Ja klienti nāk uz veikalu, tad viņi uzreiz pērk daudz. Daudz vairāk, nekā iepriekš, jo cilvēki nenāk te katru dienu," stāsta veikala pārstāve.

Sava maizes ceptuve.
Sava maizes ceptuve. Foto: Erik Prozes

Cilvēki veido krājumus, jo nekad nevar zināt, ko nesīs nākamās kara dienas. Taču Kijivas iedzīvotāji pērk pārtiku arī Ukrainas brīvprātīgo armijas vienībām, kas aizstāv savu dzimteni. Natālija Korža to uzsver ar lielu lepnumu: "Mēs esam spēcīga tauta - palīdzam cits citam šajos grūtajos laikos." 

Plaukts ar dārzeņiem.
Plaukts ar dārzeņiem. Foto: Erik Prozes

Paejot garām salīdzinoši niecīgai dārzeņu izvēlei, veikala pārstāve atzīmē, ka, protams, šobrīd ļoti pieprasīti ir kartupeļi, burkāni, sīpoli un citas preces. Tas pats attiecas uz piena produktiem un svaigu gaļu - pirms veikala slēgšanas visi plaukti jau var būt tukši.

Plaukts ar gaļu.
Plaukts ar gaļu. Foto: Erik Prozes

Ja agrāk šis veikals strādāja no pulksten 8 līdz 23, tad tagad tas strādā no pulksten 9 līdz 17. Kara laiks diktē savus noteikumus, daudzi mazie veikali pilsētā ir slēgti. Tāpēc došanās uz veikalu var aizņemt ilgāku laiku. "Cilvēkiem ar produktiem jāatgriežas mājās pirms komandantstundas, kas Kijivā sākas pulksten 20."

Alkohola daļa ir slēgta.
Alkohola daļa ir slēgta. Foto: Erik Prozes

Kādu laiku no "Novus" plauktiem pazuda "Coca-Cola" produkti. Tagad "Coca-Cola" un "Fanta" produkti ir atpakaļ veikalā, taču ir jautājums par "Nestle" produktiem, kas turpina uzņēmuma darbību Krievijā.

Jūras velšu akvāriji ir tukši.
Jūras velšu akvāriji ir tukši. Foto: Erik Prozes

"Produktu cenas, par laimi, nav pieaugušas," norāda Korža.

Laiks ir grūts, daudziem ir lielas grūtības "savikt galus kopā".

"Būtu nepareizi un neētiski sodīt cilvēkus, paaugstinot cenas. Mēs darām visu iespējamo.

Karš mūs ļoti satuvināja, palīdzam cits citam. Mēs tiksim galā," saka veikala pārstāve.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu