Sankciju dēļ visvairāk liegumu Latvijā uzlikts miljardiera Avena īpašumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pjotrs Avens.
Pjotrs Avens. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saistībā ar Eiropas savienības un ASV sankcijām pret Krieviju, Latvijas bankās iesaldēti vairāk nekā 11 miljoni eiro. Mazepins, Mordašovs un citi Krievijas bagātnieki ir patiesie labuma guvēji uzņēmumos, kas veido būtisku daļu no Latvijā esošā agresora valsts kapitāla. Draudzība ar Putinu ļāva tiem kļūt par miljardieriem, vēsta raidījums "Nekā Personīga". 

Latvija iesaldējusi ne vien lielāko daļu šo kompāniju kontus, bet uzlikusi liegumu arī vairāk nekā 40 Krievijas uzņēmējiem piederošiem nekustamajiem īpašumiem mūsu valstī. Tomēr mūsu raidījumam zināms, ka dažu oligarhu ģimeņu mājas no sankcijām izdevies paglābt.

Krievijas miljardierim un kādreizējam Vladimira Putina partijas biedram Dmitrijam Mazepinam aizliegts iebraukt Eiropas savienības valstīs, arī Lielbritānijā. Visiem viņa aktīviem, saskaņā ar sankciju likumu, jābūt iesaldētiem.

Minerālmēslu ražošanas uzņēmuma Uralchem īpašnieks ir Putina tuvāko aprindu cilvēks. Mazepins atbalsta Krievijas īstenotās darbības un politiku un viņa kompānijas ir būtisks ieņēmumu avots valstij.

Dienā, kad Krievija sāka karu Ukrainā, Mazepins bija to 37 uzņēmēju vidū, kuri Kremlī bija audiencē pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina.

Lursoft dati rāda, ka Dmitrijs Mazepins ir patiesais labuma guvējs četros uzņēmumos, kuri reģistrēti Latvijā - lielākais no tiem - "Uralkali Trading" Latvijā 2020. gadā apgrozīja teju 2 miljardus eiro.

Mazepins gūst labumu arī kravu pārkraušanas kompānijā SIA "Ventamonjaks", kur daļās caur citiem uzņēmumiem atrodams arī Aivara Lemberga znota Jāņa Austriņa vārds.

Vēl Mazepinam un ar Andra Šķēles un Aināra Šlesera ģimenēm saistītajai "Rīgas tirdzniecības ostai" pieder pārkraušanas firma SIA “Riga Fertilizer Terminal". Visu šo uzņēmumu konti Latvijas bankās patlaban iesaldēti, apstiprina FKTK.

Tāpat tiesa aizliegs turpmāk rīkoties ar firmai piederošo nekustamo īpašumu Rīgā Uriekstes ielā un kompānijas "Ventamonjaka" 5 stāvu biroja ēku Ventspilī Dzintaru ielā.

Mazepina tuvās attiecības ar Putinu skārušas arī viņa dēlu. Pirmās formulas komanda HAAS atteikusies no Mazepina kompānijas kā sponsora, bet Ņikita Mazepins zaudējis iespēju piedalīties Formula-1 sacensībās.

Nekā personīga kļuvis zināms, ka Ņikita Mazepins 2015.gadā iegādājies dzīvokli Rīgā Elizabetes ielā 3. Apartamenti nopirkti par 700 tūkstošiem (707, 700) eiro.

Tā kā Mazepins juniors iekļauts ES sankciju sarakstā, Latvijas tiesa jau uzlikusi liegumu īpašumam Klusajā centrā.

Aleksejs Mordašovs ir Krievijas lielākā tērauda ražotāja "Severstaļ" īpašnieks. Kā visiem sevi cienošiem miljardieriem, Mordašovam pieder gan privātā lidmašīna, gan vairākas jahtas.

Nav ziņu, vai 500 mt miljonu dolāru vērtā jahta Nord ar helikoptera nosēšanās laukumu joprojām brīvi pārvietojas pie Šeišelu salām, kur tā manīta pēdējo reizi. Tāpat nav informācijas, kur slēpjas Mordašova gaisa kuģis "Bombardier Global 6000".

Tomēr izdevums "Forbes" ziņo, ka Itālijā iesaldēta Mordašovam piederošā otra jahta "Lady M". Kaimanu salās reģistrētā kuģa vērtība lēšama ap 27 miljoniem dolāru.

Latvijā Mordašovs ir patiesais labuma guvējs metalurģijas uzņēmumā “Severstal Distribution”. Pirms turpat desmit gadiem Mordašovu ar Latvijas Atzinības krustu – apbalvoja bijušais Valsts prezidents Andris Bērziņš.

9.martā Ordeņa kapituls šo valsts apbalvojumu sankcijās iekļautajam oligarham atņēmis.

Jaunākais pieejamais gada pārskats rāda, ka Mordašova kompānija "Severstal Distribution" Latvijā strādā ar 700 miljonu eiro apgrozījumu un nodarbina ap 200 strādnieku. 2020. gada peļņa kompānijai bijusi turpat 29 miljoni. Pēc FKTK sniegtās informācijas, šīs kompānijas konti Latvijas bankās patlaban iesaldēti.

Mordašovam pieder arī tūrisma kompānija TT Baltics, tās īpašumi iesaldēti.

Tiesai nosūtīta informācija par diviem "Severstal Distribution" piederošajiem nekustamajiem īpašumiem. Zemei un ēkām Brīvības gatvē, kuru vērtība lēšama vairākus miljonus eiro, uzlikts liegums. Arī īpašumam Braslas ielā.

Sankciju sarakstā iekļauts arī Krievijas "Alfa banka" īpašnieks Pjotrs Avens. Latviešu sarkanā strēlnieka mazdēlam nav biznesu Latvijā, toties 2012. gadā šaubīgā ceļā iegūta Latvijas pilsonība. Lai to atņemtu, jāgroza likums. Daudz operatīvāk bija ar Valsts augstāko apbalvojumu - par apkaunojošu nodarījumu Avenam Triju zvaigžņu ordenis atņemts.

Avens Latvijā nodarbojies ar labdarību - piešķīris naudu mūzikai, mākslai. Pirms gada nodibinājums "Aven Foundation" iegādājās bijušo bankas ēku Krišjāņa Valdemāra ielā 19, lai tur veidotu nevalstisku latviešu un krievu mākslas muzeju. Tagad šim īpašumam jau tiesa piemērojusi liegumu.

Avena fonds piešķīris naudu arī ārstniecības iestādēm, tai skaitā Madonas slimnīcai.

Madonas novadā Avenam ir arī privātas intereses. Krievijas miljardierim pieder milzīgas teritorijas ap Mazo un Lielo Klauģu ezeru. Tur pirms pieciem gadiem uzcelts ekskluzīvs dzīvojamo un atpūtas ēku komplekss, kas pazīstams ar nosaukumu "Klauģu muiža". Īpašuma vērtība lēšama ap 11 miljoniem eiro.

Ēkas iekārtojuši smalko dizaineri, tās ir apskatāmas autoru - Krievijas arhitektu mājas lapā.

Klauģu muižas teritorija ir iespaidīga, un tā tiek arī stingri apsargāta. Tikko bija ieradusies apsardzes mašīna, lai pārliecinātos, ka esam žurnālisti.

Nevaram virs šīs teritorijas pacelt arī filmēšanas dronu, jo helikoptera nosēšanās laukuma dēļ, šeit filmēt no gaisa ir aizliegts.

Īpašums juridiski sastāv no 30 zemesgabaliem. Daļai no tiem īpašniece caur vairāku Latvijas uzņēmumu ķēdi, ir Kiprā reģistrēta kompānija "Abacus (Cyprus) Limited". Par ārzonu firmas labuma guvēju Avens uzrādījis sevi. Latvijas tiesas visiem ar Avenu īpašumiem Madonas novadā uzlikusi lieguma atzīmi.

Ar īpašumu Madonas novadā saistīto kompāniju ( SIA "Klauģu muiža RE", SIA "Klauģu muiža" un "Ezermaļu mežu īpašumi") banku konti patlaban iesaldēti, tāpat uzlikta aizlieguma zīme firmām piederošajiem transportlīdzekļiem.

Darbiniekiem drīkstēs algas izmaksāt līdzšinējā apmērā un maksāt nodokļus, taču turpmāk uzturēt greznās Klauģu muižas ēkas un iespaidīgo teritoriju Avenam varētu būt apgrūtinoši. Vietējā muzeja pētnieks Indulis Zvirgzdiņš piedāvājis īpašumos ezera krastos iekārtot Ukrainas karavīru rehabilitācijas centru.

Uzlikts gan lidojuma, gan reģistrācijas aizliegums arī Avena netieši kontrolētajam helikopteram "Bell 429". Tas iepriekš ticis izmantots ne vien Avena pārvadāšanai, bet izīrēts arī komerclidojumiem.

Kopā ar Avenu ASV un ES sankcijas vērstas pret otru "Alfa-Bank" īpašnieku Mihailu Fridmanu. Viņš nonācis arī sarakstā Lielbritānijā, kur Frīdmans uzturas visbiežāk. Izdevumam Bloomberg miljardieris sūrojies, ka dzīvošanai mēnesī viņam atvēlēti trīs tūkstoši dolāru, un esot jāprasa parlamentam atļauja tērēt naudu.

Latvijā Fridmans caur Kiprā reģistrētu firmu kreditējis smalku apartamentu māju Jūrmalā, Majoros. Fridmans pirms diviem gadiem ieguldījis īpašumā Ērgļu ielā piecus ar pusi miljonus eiro.

Tagad uzņēmuma SIA "Seagull Investments" konti Latvijā iesaldēti, bet pārdot vēl nav izdevies lielāko daļu no dzīvokļiem pašā jūras krastā.

Tomēr nekādi liegumi neskars Putina sevišķi iecienītā oligarha Ališera Usmanova ģimenes villu Jūrmalā.

Māju Kāpu ielā 51 Mellužos par gandrīz 4 miljoniem eiro iegādājās miljardiera sieva Irina Vīnere un viņas dēls Antons, par kuru Krievijas mediji raksta, ka Usmanovs viņu adoptējis. Vīnera "Instagram" kontā redzamas fotogrāfijas un video, kas uzņemtas Usmanovu ģimenes Latvijas īpašumā.

Tieslietu ministrija uzsver, tā kā Usmanova sievas un audžudēlu uzvārdi nav sankciju sarakstos, liegums uz šo īpašumu neattiecas. Nepieciešami pierādījumi, ka māju patiesībā izmanto vai pārvalda sankcionētā persona.

Līdzīgi nekāds liegums joprojām nav uzlikts vēl viena oligarha un Putina bērnības drauga Borisa Rotenberga ģimenes īpašumam. Greznā Villa "Safīri" netālu no Baltezera Ropažu novadā pieder uzņēmumam "IMNI", ko pēc Krimas anektēšanas, baidoties no sankcijām Rotenbergs pārrakstīja savam dēlam Romānam.

Firma dibināta 2012. gadā ar 700 tūkstošus eiro lielu pamatkapitālu. Dienu vēlāk reģistrēta mājas iegāde. 40 gadus vecais Rotenbergs ir iekļauts ASV sankciju sarakstā. Viņš ir "Gazprombank" viceprezidents, atbildīgais par klientu piesaisti un hokeja kluba "SKA" viceprezidents un nesen iecelts arī kluba trenera amatā. Romānam Rotenbergam ir Somijas pilsonība.

Tāpat pagaidām nav ziņu, ka Latvija būtu vērsusi kādus liegumus vai iesaldējusi kontus Transneft īpašniekam, sankcijās iekļautajam Nikolajam Tokarevam, kuram pieder vairāk nekā 35 procenti Latvijā reģistrētajai kompānijai "LatRosTrans".

Jau trīs personas mēģinājušas apiet sankcijas un pieteikt izmaiņas Uzņēmumu reģistrā, lai tās netiktu uzskatītas par labuma guvējām konkrētos uzņēmumos. Informāciju šobrīd pārbauda Valsts drošības dienests, kas izmeklēšanu apstiprināja, taču plašākus komentārus nesniedza.

Video: Raidījuma "Nekā Personīga" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu