Staķis aicinās Rīgas pašvaldības izpilddirektoru nesaskaņot ikgadējo pasākumu 9. maijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) aicinās pilsētas pašvaldības izpilddirektoru nesaskaņot ikgadējo pasākumu 9.maijā pie padomju armijas karavīru pieminekļa Pārdaugavā. To Staķis teica šodien Latvijas Televīzijas raidījumā "De Facto".

Viņa personiskais viedoklis esot tāds, ka šādam pasākumam nav jānotiek un Latvijas galvaspilsētā Rīgā tam neesot vietas.

Viņš mudināja pasākuma rīkotājus nemaz nenākt uz pašvaldību, lai pieteiktu šo pasākumu. Pat ja pašvaldībai neizdosies to aizliegt, tad netiks atļauta nekāda tirdzniecība, ēdināšana, skaņu pastiprinošas iekārtas un uguņošanas.

Šāds pasākums šobrīd būtu vērtējams, kā nāves svinības, teica Staķis.

Viņš uzsvēra, ka visa pasaule piemin Otrajā Pasaules karā kritušos 8.maijā un ziedu nolikšanai neesot vajadzīgas atļaujas.

Kā ziņots, arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) aicinājis ikvienu Latvijas pašvaldību, tostarp arī Rīgas, neizsniegt atļaujas 9.maijā rīkot jebkādus ar tā saukto "Uzvaras dienu" saistītos publiskos pasākumus, aģentūru LETA informēja Tieslietu ministrija.

Bordāns norāda, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīms sācis karu pret Ukrainu un visu brīvo pasauli. Veicot karadarbību pret neatkarīgu valsti, Krievijas puses darbībās ir saskatāmas kara noziegumu pazīmes, jo īpaši attiecībā uz uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, tostarp bērniem.

Šī pati Krievijas valsts ar tās pašreizējo režīmu ir Padomju Savienības tiesību un saistību mantiniece. Tie paši Krievijas tanki, kas Maskavā piedalās 9.maija "uzvaras parādē" Sarkanajā laukumā, šobrīd šauj uz ukraiņiem, norāda politiķis.

Bordāns pauž, ka šādos apstākļos jebkāda "Uzvaras dienas" atzīmēšana uzskatāma ne tikai par agresīvu, amorālu un sabiedrību šķeļošu, bet arī par rīcību, kas netieši attaisno ar Krievijas, kā PSRS tiesību un saistību mantinieces, uzbrukumu Ukrainā izdarītos kara noziegumus.

9.maijā bijušajās Padomju Savienības republikās tiek atzīmēta tā dēvētā Uzvaras diena par godu uzvarai pār nacistisko Vāciju. Pirms pandēmijas šajā dienā katru gadu tiek rīkots publisks pasākums pie Uzvaras pieminekļa Pārdaugavā Rīgā, kā arī citās Latvijas pilsētās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu