Ekskluzīvi "Apollo" ⟩ "Sētnieks, kas lapu vietā bez apstājas grābj kakas." "Facebook" satura moderatora pieredzes stāsts

Foto: Shutterstock, TVNET kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Bērnu izvarošana, līdz bezsamaņai piekauti cilvēki un šausminoši video, kuros redzami cilvēku pēdējie dzīves mirkļi, pirms viņi veic liktenīgo darbību un pārtrauc savu dzīvi, - tā ir tikai maza daļa lietu, ko savā ikdienā darba laikā redz "Facebook" satura moderators, kurš sarunā ar "Apollo" savu nodarbošanos raksturo kā būšanu par "sētnieku, kas lapu vietā bez apstājas grābj kakas".

Katru dienu "Facebook" parādās tūkstošiem ierakstu, kas līdz mūsu redzeslokam nemaz nenonāk - par nevēlamu ierakstu izņemšanu rūpējas sociālās vietnes satura moderatori.

Šī nodarbošanās ir ne tikai atbildīga un kādam, iespējams, traumējoša, bet arī slepena, tāpēc, lai nekaitētu runātājam, viņa identitāti, mītnes vietu, tautību, dzimumu un pat darba stāžu atstājam noslēpumā.

No malas varam tikai iztēloties, kā ir būt cilvēkam, kurš "revidē visu interneta lietotāju netīro veļu", tomēr sarunā ar "Apollo" "Facebook" moderators atklāj, ka, par spīti milzīgajam informācijas apjomam, kurš nebūt nav ne acīm, ne prātam tīkams, "tas ir vienkārši darbs" un pierast ar laiku varot pie visa.

Katra darbadiena sākas ar ierašanos darbā un ielogošanos sistēmā. Darba netrūkstot, tāpat esot ļoti daudz, kas, ņemot vērā šo nodarbošanos, domājams, nav pārsteigums nevienam, tāpēc vienkārši atliek ķerties klāt un strādāt.

"Sāc skatīties bildes, storijus, video. Un tās informācijas ir ļoti daudz, ne tikai bildes vai video, arī komentāri un pat fragmenti no sarakstēm, kas, teiksim, izveidojas komentāru sadaļās. Skatos, pētu, ko no tā var atstāt, kas ir dzēšams," savu ikdienu apraksta moderators.

Šādas amata izvēle daudziem varētu šķist pārsteidzoša, ikdienā jau tā netrūkst negatīvu lietu, kas nedod mieru, bet te - brīvprātīgi ej un uz tādām skaties visu cauru dienu. Sarunā ar "Apollo" sociālā tīkla "Facebook" moderators skaidro, ka viņu "satricināt" ir grūti, arī ikdienā redzamais netraucē nakts miegu.

"No pirmās dienas zināju, ko sagaidīt, - tas nav nekāds noslēpums. Varbūt pašā sākumā gluži neatklāj kompāniju, kurā strādās, bet sākotnēji jau ir sapulce, kurā visu ļoti skaidri izstāsta.

Tevi izjautā par dažādām lietām, kā arī izskaidro, ko regulāri redzēsi. Attiecīgi, sākot šis darba attiecības, jau var rēķināties, ka ikdienā nāksies skatīties uz kaut ko nepatīkamu, man tas nebija pārsteigums. Un jebkurā gadījumā mani kaut kā šādas lietas nebiedē, es varu skatīties uz daudz ko.

Pirmkārt, kā jau teicu, pēc sapulces man jau bija skaidrs, ko gaidīt. Otrkārt, es zinu daudz cilvēku, kas šādu saturu patērē, piemēram, "Telegramā" bez maksas. Līdz ar to man nav ne bailīgi, ne grūti skatīties šo saturu un vērtēt, ko no tā dzēst," viņš stāsta.

Taujāts, kas darbā šķiet grūtākais, "Facebook" moderators atzīst, ka atbildēt uz šo jautājumu ir grūti un pēc ilgāka laika no visa šausminošā tomēr izvēlas visai praktisku darba aspektu.

"Tā kā tas ir sociālais tīkls, regulāri ir dažādi atjauninājumi, pat katras divas nedēļas. Kad notiek lieli politiskie protesti, piemēram, "Black Lives Matter" vai sākās Covid-19 vilnis - līdz ar milzīgu informācijas plūsmu nāk arī daudz atjauninājumu. Un man personīgi tas ir grūtākais, reizēm bija grūti iemācīties un iegaumēt tik daudz. Sanāk - katras divas nedēļas jāapgūst daudz jauna."

Foto: pexels.com

Un informācijas tik tiešām ir daudz - asinis, erotika un nelikumības, piemēram, pedofilija vai kanibālisms. Sarunā "Facebook" moderators atklāj, ka pa gadiem ir uzaudzēta bieza āda, tomēr atmiņā joprojām iespiedies pirmais video, kas licis aptvert, ko sagaidīs jaunajā darbā.

"Es strādāju jau sen, tādēļ mani iespaidot ir grūti. Lietas, ko redzu ikdienā, ir dzīvi cilvēki, kas tiek piekauti līdz bezsamaņai, bērnu izvarošana un video, kuros cilvēki izdara pašnāvības. Tā ir tikai maza daļa. Droši vien briesmīgi skan, bet ir pierasts un mani traumē maz kas.

Varbūt gan tā liekas tikai man un zemapziņā kaut kur kaut kas ir nosēdies, bet vispār jūtos kā ķirurgs, kurš piedalās jau 250. operācijā. Esmu pieradis," stāsta moderators. 

"Es gan atceros pirmo video, kas mani "iekustināja" un lika aptvert, kur es atrodos, - video ļoti ilgi sita cilvēku, kurš ilgi sauca pēc palīdzības. Video redzamo vīrieti beigās nosita - viņš nomira.

Tā kā esmu atsaucīgs cilvēks, man bija ļoti grūti klausīties, kā viņš sauc palīgā un lūdz pāridarītāju apstāties, bet tas nenotiek. Un nevaru palīdzēt arī es. Tas bija tāds moments, kas atstāja iespaidu."

Tomēr arī pēc šādiem momentiem viņam nav bijis grūti pēc maiņas beigām "pārslēgties" un netraucēti pavadīt savus brīvos mirkļus.

"Godīgi sakot, tas nāk diezgan viegli. Šis nav tas darbs, no kura izejot, tu turpini domāt un analizēt redzēto. Beidzas maiņa un viss. Nav tā, ka izeju no ofisa un esmu īpaši pacilāts vai iedvesmots steigties kādu glābt. Tā ir jau no pirmās dienas. Es domāju, ka pat žurnālistiem šādā ziņā ir daudz sarežģītāk - jūs gatavojaties no rīta, analizējat pa dienu iegūto informāciju, bet man tā nav - es atstrādāju savas astoņas stundas un viss."

Saprotams gan, ka ne visiem šis darbs nāk tik viegli, un par moderatoru pašnāvībām pasaulē dzirdēts bieži. Domājot par darbinieku labbūtību, šajā darba vietā psiholoģiskais atbalsts tiek ne tikai piedāvāts, bet tas ir jāsaņem obligāti.

"Mums darbs nodrošina psihologus no pirmās darba dienas. Iekārtojoties darbā, ir iepazīšanās ar psihologu jau pašā sākumā, lai ir skaidrs, kur vērsties, kad ir vēlme pēc palīdzības. Bet tas nav brīvas izvēles pasākums - vismaz reizi nedēļā pie psihologa jāvēršas katram darbiniekam. Cits jautājums, kādā formā - ir gan grupas sesijas, kurās psihologi stāsta vienkārši kaut ko, kas attiecas uz visiem, kā arī ir individuālās tikšanās, uz kurām vari iet, ja jūti tādu nepieciešamību pēc smagāka perioda darbā vai personīgajā dzīvē.

Kā tu izvēlies saņemt palīdzību, ir tava brīva izvēle, bet vismaz reizi nedēļā pie psihologa ir jāiet."

Foto: pexels.com

Runājot par robežām, ko interneta lietotāji nedrīkst pārkāpt, vietnē "Facebook" daloties ar sev tīkamiem ierakstiem, moderators vēlas atzīmēt, ka joprojām nekad nav attapies situācijā, kurā tīši vai netīši būtu ielicis kaut ko neatļautu.

"Bet nu tās ir vienkāršas vadlīnijas, ko katrs var ņemt vērā, - nedrīkst kurināt naidu ar reliģiju, nacionalitāti, seksualitāti, dzimumu saistītos jautājumos.

Nevajadzētu aiztikt šādas globālas lietas un tēmas. Vēlams arī pornogrāfiju, protams, nelikt. Arī video, kuros kāds tiek sists, - sociālie tīkli nebūs tam īstā vieta. Izvarošana, vardarbība, huligānisms ir tās lietas, ko nedrīkst publicēt," atzīmē jomas profesionālis.

Runājot par pašu "Facebook", kuru, kā minēts iepriekš, lieto arī pats šī tīkla moderators, viņš teic, ka "neredz tajā neko bailīgu".

"Tur ir daudzi mani draugi, ar kuriem tur komunicēju un kuru fotogrāfijas varu apskatīt. 

Vienīgais mans profesionāļa padoms visiem, kas arī joprojām lieto šo sociālo tīklu, - nesūtiet savus kailfoto čatos!" 

Ja pēc augstāk lasītā šī nodarbošanās tīkama šķiet vēl kādam, "Facebook" moderators stāsta, ka "teorētiski to var darīt visi", taču jāsagatavojas pārbaudēm.

"Teorētiski to var darīt visi, bet jau pašā sākumā katra cilvēka sagatavotību pārbauda psihologi, kā arī ir dažādi testi. Tāpat ir jāuzrāda kriminālā vēsture - jāpierāda, ka neesi sodīts.

Ja izej psiholoģijas, loģikas un valodu testus, kā arī tava pagātne ir "tīra", vari darīt šo darbu, bet skaidrs jau, ka ne visi var kā es - bez problēmām diendienā patērēt šādu saturu. Bet tie cilvēki aiziet.

Vai kāds ir lēcis kājās histērijā un asarās pametis ofisu - nē, tā nav bijis. Lielākoties notiek atlaišanas tieši disciplīnas trūkuma dēļ."

Sarunā ar "Apollo" "Facebook" moderators atzīst: lai arī savu nodarbošanos raksturo kā būšanu par "sētnieku, kurš lapu vietā bez apstājas grābj kakas", ja varētu atgriezties pagātnē un nodarbošanos izvēlēties vēlreiz, viņš ietu šo pašu ceļu.

"Jā! Turklāt man tur ir arī daudz draugu.

Tas ir vienkārši darbs. Darbi ir dažādi, un ir arī šāds.

Es nezinu, varbūt es kaut kā ne tā uztveru vai arī man ir izveidojusies psiholoģiska aizsardzība, bet es tur jūtos pilnīgi normāli." 

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu