Mihails Barišņikovs: Nesodiet krievu māksliniekus un sportistus par notiekošo karu Ukrainā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgā dzimušais baletdejotājs Mihails Barišnikovs uzskata, ka Putina noziedzīgais iebrukums Ukrainā nedrīkst nodarīt papildu kaitējumu kultūrai, ziņo medijs "The Guardian". 

Krievu izpildītājiem un māksliniekiem nevajadzētu likt maksāt par karu Ukrainā, uzskata viens no izcilākajiem padomju laikā dzimušajiem baletdejotājiem.

Mihails Barišņikovs neatbalsta bargu sankciju piemērošanu māksliniekiem vai sporta zvaigznēm.

Šomēnes diriģents Valērijs Gergijevs un operas zvaigzne Anna Ņetrebko bija vieni no tiem, kuri zaudēja prestižu darbu Rietumos sakarā ar viņu saistību ar Vladimira Putina režīmu.

"Es uzskatu, ka nav pareizi valsts politisko lēmumu smagumu novelt uz mākslinieku vai sportistu mugurām, kuru dzimtenē mīt neaizsargāti ģimenes locekļi. Cilvēkiem, kas strādā mākslas telpā, neitralitāte ir spēcīgs paziņojums. Un, ja vēlaties, lai es runāju konkrēti, Daniilam Medvedevam vajadzētu spēlēt Vimbldonā," sacīja Barišņikovs. 

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas sporta ministrs Naidžels Hadlstons sacīja, ka valdībai būs nepieciešamas garantijas, ka jebkurš sportists, kas ierodas Apvienotajā Karalistē, "nav Vladimira Putina atbalstītājs".

Barišņikovs arī sacīja, ka baidās, ka Krievija liegs jauniem cilvēkiem jebkādu pozitīvu nākotni. 

"Šobrīd Krievijai ir jāšķērso Rubikona. Vai nu tiks atrasts veids, kā izbeigt pašreizējo konfliktu un dzīvot atvērtā globālā sabiedrībā, vai arī tā tiks pagriezta atpakaļ bez cerībām uz atveseļošanos," sacīja mākslinieks.

74 gadus vecais Rīgā dzimušais Barišņikovs, kurš 1974. gadā no PSRS pārcēlās uz Kanādu, vēlas uzlabot cilvēku izpratni par Krieviju. Viņš ir pievienojies citiem prominentiem māksliniekiem, kuri kritizē Kremli, un izveidojis vairākas kampaņas, lai palīdzētu bēgļiem.

Runājot no savām mājām Ņujorkā, Barišņikovs sacīja, ka katram sabiedrībā pazīstamam krievam tagad ir jāizvēlas.

"Tas ir katra mākslinieka individuālais lēmums, vai viņš izvēlas runāt vai ne. No savas puses es citēšu pāvestu Francisku: "Karš ir neprāts! Beidziet, lūdzu! Paskatieties uz šo nežēlību!" Man ir skaidrs, kam tie vārdi ir vērsti.

Vienkārši sakot, Krievija jau ir atgriezusies Staļina laikos. Māksla ir papildu kaitējums, un nav iespējams spekulēt, kā tas viss beigsies," skaidroja mākslinieks.

"Čehova lugā "Kaija" Trigorins runā par atpalicību no laika saistībā ar zinātni un mūsdienu pasauli. Viņš jūtas kā vecs nabaga zemnieks, kurš ierodas dzelzceļa stacijā tikai tāpēc, lai redzētu, kā vilciens tiek darbināts ar tvaiku. Viņš skrien, lai to noķertu, bet zina: lai ko arī darītu, vilciens virzīsies arvien tālāk un tālāk. Krievija ir bīstami tuvu šī nabaga zemnieka scenārijam, un esmu pārliecināts, ka ir miljoniem krievu, īpaši jauniešu, kuri labprātāk būtu šajā vilcienā," tā Barišņikovs. 

Nesen mākslinieks norādīja, ka ir pagājuši gandrīz 50 gadi, kopš viņš nedzīvo Krievijā, bet brīvā sabiedrībā. "Tomēr es uzaugu Latvijā - valstī, kas bija PSRS sastāvā. Mans tēvs bija Krievijas militārpersona. Mana ģimene pārstāvēja okupantu valsti, bet pat šādos apstākļos okupētā Latvija bija atvērtāka un eiropeiskāka nekā Krievija tajos laikos," norāda Barišņikovs.

Viņš pauda, ka ir Eiropas produkts, Krievijas produkts un, protams, Amerikas produkts, norādot, ka viņa domas noteikti tiek filtrētas caur paša pieredzes objektīvu.

Barišņikovs rakstīja, ka kopš Vladimira Putina armijas iebrukuma Ukrainā ir izjutis dziļas šausmas un pārliecību, ka šis būs asiņains konflikts.

"Uzreiz sapratu, ka šis Krievijas armijas gājiens ir draudīgāks par tā saukto Krimas aneksiju un separātistu nemieriem Donbasa reģionā," norādīja baletdejotājs.

Viņš pauda, ka ukraiņi vienmēr ir bijuši un joprojām ir draugi, kaimiņi un ģimene, bet krievu un ukraiņu tautu attiecības ir bijušas viegli saplūdušas - starp valodām, kultūrām, robežām. Tāpat viņš norādīja, ka abas valstis ir neticami savstarpēji saistītas, vienlaicīgi apzinoties un novērtējot būtiskas kultūras atšķirības.

"Es nevaru saprast, kāpēc cilvēki uzticas un seko tādam līderim kā Putins, bet krievi vēsturiski ir cīnījušies zem nospiedošas un brutālas vadības. Kā viņi nonāk pie tādiem vadītājiem, es nevaru atbildēt," raksta Barišņikovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu