Izveidojušās garas kravas automašīnu rindas uz robežas. Vietām jāgaida 24 stundas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ilmarinfoto/Shutterstock.com

Aktīvistiem Polijā turpinot bloķē kravas automašīnas, kas dodas uz Baltkrieviju un Krieviju, aizvadītās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā izveidojušās garas kravas automašīnu rindas arī uz Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežas, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Autotransporta direkcijas informācija.

Saskaņā ar VID datiem otrdien no rīta uz Latvijas-Krievijas robežas Grebņevas muitas kontroles punktā no Latvijas puses rindā gaidīja 90 kravas automašīnas ar paredzamo robežas šķērsošanas laiku 24 stundas, bet Terehovā - 230 kravas automašīnas ar paredzamo robežas šķērsošanas laiku 34 stundas.

Vēl pagājušajā nedēļā Grebņevā no Latvijas puses rindas nebija, bet Terehovā rindā gaidīja 20-30 kravas automašīnas.

Savukārt uz Latvijas-Baltkrievijas robežas pēc VID datiem otrdien no rīta Pāternieku muitas kontroles punktā no Latvijas puses rindā gaidīja 95 kravas automašīnas ar paredzamo robežas šķērsošanas laiku 14,3 stundas, bet Silenes muitas kontroles punktā - 120 kravas automašīnas ar paredzamo robežas šķērsošanas laiku 24 stundas.

Pāterniekos pagājušās nedēļas sākumā rindas nebija, bet tā pakāpeniski pieauga līdz nedēļas beigām, bet Silenē pagājušās nedēļas vidū rindas nebija.

Autotransporta direkcija informēja, ka virzienā no Krievijas Grebņevā rindā jāgaida vidēji 24 stundas, Terehovā - vidēji 30 stundas, virzienā no Baltkrievijas Silenē - vidēji 30 stundas, bet Pāterniekos - 24 stundas.

Autotransporta direkcijas pārstāvji skaidro, ka rindu veidošanās iemesls ir lielais transportlīdzekļu skaits un papildu kontroles robežpunktos. Papildus tam sarežģījumus autopārvadātājiem sagādā arī norēķini par degvielu, jo starptautiskās kartes nedarbojas, tāpēc transportlīdzekļa vadītājiem līdzi jādod skaidra nauda.

Savukārt VID pārstāvji iepriekš skaidroja, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ir pieaugusi muitas kontroles intensitāte, lai nepieļautu sankcijām pakļauto preču ievešanu Eiropas Savienībā (ES) un izvešanu no tās.

VID Muitas pārvalde kopš ES izdoto normatīvu saistībā ar notikumiem Ukrainā spēkā stāšanās pastiprināti uzrauga visu sankcionēto preču veidu ievešanu un izvešanu. Ja nepieciešams, tiek pieprasīti papildu dokumenti un pierādījumi.

Konstatējot sankciju pārkāpumu, tiek apturēta muitas procedūra un preces noraidītas atpakaļ uz nosūtītājvalsti, informē VID pārstāvji. Papildus tiek vērtēta iespējamā kriminālatbildība.

Iepriekš VID informēja, ka janvāra beigās tika konstatēta transporta plūsmu pārvirzīšanās robežu šķērsošanai no citām valstīm uz Latviju. Pieaugot pārvadātāju skaitam, kuri izvēlas ES ārējo robežu šķērsot caur Latviju, palielinājās rindas pie muitas kontroles punktiem.

Pašlaik ir pieaudzis arī fizisko personu, kuras šķērso robežu ar Latviju no Krievijas puses, skaits, līdz ar to kopējās transporta plūsmas ir palielinājušās. Nodrošinot raitu robežas šķērsošanu, kopējā muitas darba intensitāte ir būtiski pieaugusi, norāda VID pārstāvji.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu